AKTUALITY MLÁDEŽ

Najkrajším darčekom k narodeninám pre neho bolo vysoké víťazstvo MFK Dukla

Foto: autor článku | Text pod foto: Žiadne publicistické skrývačky či zahmlievanie. Jožka Kandalu sme si vyhliadli na dlhodobejšiu spoluprácu ešte v čase, keď život v MFK Dukle nepoznal. Navštevoval jednu základnú školu v Prešove, keď sme si všimli jeho futbalové i ľudské vlastnosti. Spoluprácu sme už vtedy presunuli aj na tréningovú prípravu v Ajaxe Amsterdam. Aj odtiaľ náš magazín vlastní viacero analytických výstupov jeho trénovania,  pozdravov a fotografií.  Teda, žiadne klamstvá, že magazíny Klub priateľov Dukly.sk a partnerský magazín Športlandia.sk spolupracujú aj s futbalovými akadémiami na profesionálnej úrovni. S cieľom k zvyšovaniu kvality futbalu a ľudskosti vôbec. Našu komunikačnú, ale serióznu, dlhodobú spoluprácu ponúkame každému mladému chlapcovi či dievčatku, ktoré sú ochotné na sebe v kruhu našich partnerov a spolupracovníkov pracovať. Okrem iných vieme garantovať aj profesionálnu prípravu vo výučbe jazykov – anglického, ruského a španielskeho.  Dosť, alebo málo dôkazov o tom čo skutočne ponúkame v praxi?…

Futbal detí a mládeže sa teší aj prostredníctvom sústavnej verejnej komunikácie k nasmerovaniu  na ešte vyššie a profesionálnejšie výstupy starostlivosti  aj pred troma rokmi v novovzniknutom futbalovom klube MFK Dukla. Starostlivosti o zvýšenie ďalšej kvality výberu, nie náboru pre jednotlivé družstvá. S tým sú previazané náročnejšie formy celého tréningového i vzdelávacieho procesu pre každého jednotlivca.

Dôkazy takého tvrdenia? Dnes napríklad prvoligový dorastenecký kolektív U 19 vedený kvalitným trénerským dvojlístkom  Daniel Valach – Marián Strelec vyberie záverečný hráčsky káder spomedzi 31 adeptov, ktorý zúžia do záverečnej 25 – ky po tréningovom zaťažení i dlhšom trénerskom sledovaní po blížiacom sa dvojzápasovom bloku priateľských stretnutí s ligovým dorastom Žiliny U19 a Lučencom.

So Žilinou budú hrať na jej pôde v stredu 24. júna a s Lučencom o deň neskôr v domácom prostredí na kvalitnej tráve v Kremničke. Začiatok stanovili organizátori zápasu na 16.30 hod. Potom, podľa vyjadrenia trénera Mariána Strelca, dostanú k dispozícii mená a priezviská hráčov „A“ dorastu MFK Dukla pre futbalovú sezónu 2020/2021 aj médiá.

Tomu nášmu, teda internetovému magazínu: Klub priateľov Dukly.sk je vlastné, že sleduje na základe dostupných dátumov aj jubileá jednotlivcov v každom tíme detí a mládežníkov. Aj z našej strany je v tomto smere snahou dostať i oblasť vinšov, rozhovorov tak s trénermi ako aj samotnými hráčmi na širšiu a pravidelnejšiu bázu, na akej sme pracovali doposiaľ.

Dôvod? Aby mohlo v praxi platiť to, čo je napísané v prvých riadkoch tejto predsezónnej informácie. Bude druhou z oblasti mládežníckeho futbalu, ktorý odštartujú na základe ostatných informácií súťažne 1. augusta toho roku. Tréner Marián Strelec nám prisľúbil úvodný predsezónny rozhovor, v ktorom budeme isto viac konkrétnejší o kvalite výstupov a reprezentácie U19 v I. dorasteneckej lige.

( Prvý rozhovor prinesiem z oblasti mládežníckeho futbalu v MFK Dukla zajtra s Vratislavom Greškom, ktorý trénuje kategóriu U15 – pozn. autora článku)

Včera, počas zápasu seniorov MFK Poprad – MFK Dukla Banská Bystrica sa nám podarilo potvrdiť, že malé životné jubileum oslavuje v tichosti v rodinnom kruhu člen minuloročného ligového dorastu U17  Jozef Kandala, ktorého viedla spolu s ďalšími trénerská dvojica Ľubomír Faktor – Ján Oravec. Keď sme mu večer po zápase z nášho redakčného telefónu blahoželali, zapriali sme mu zdravie, úspechy v škole i všestranný rozvoj v ďalších sférach jeho pôsobenia, bol trochu prekvapený.

Samozrejme, položili sme mu aj 3 krátke otázky. Keďže jeho odpovede boli po telefónnej linke B. Bystrica – Hlinné ( obec horného Zemplína, v ktorej žije) z nášho pohľadu zaujímavé, prinášame otázky i odpovede v plnom znení:

Jožko, vinšujeme zdravie, šťastie, úspechy v škole, vo futbale i osobnom živote, naďalej veľkú oporu v rodine. Prezradíš Tvoje najväčšie darčeky k narodeninám?

„Ďakujem za vinš, veľmi ste ma prekvapili i potešili. Veľkým darčekom je pre mňa víťazstvo nášho „A“ mužstva v Poprade a výkon na hracej ploche. Tento telefonát prijímam vo chvíli, keď mi prišli domov zavinšovať moji rovesníci a dobre sa mi počúvajú ich slová o Dukle.“

Ako si spokojný s vysvedčením na Strednej športovej škole v Banskej Bystrici, kde si ukončil 1. ročník a ako vyzerá tvoja momentálna futbalová príprava?

„Som spokojný, že sa mi darí získavať viac dobrých poznatkov v škole i o okolí, v ktorom sa pohybujem. Prejavilo sa to aj na vysvedčení na lepšom prospechu. No a teraz oslavujeme. Ujo, ale žiadne fanfáry! Predovšetkým rozhovormi o futbale. Aj chlapci sa ma pýtali ako to vyzerá na našom tréningu. A vy sa pýtate ako som trénoval doma? Trénoval som podľa pokynov trénerov počas COVIDU doma, intenzívne a teším sa na tréningy s kolektívom, do ktorého ma preradili, teda s dorastencami U19. A čo prostredie v Banskej Bystrici? Odpoviem slovami dvoch mojich kamarátov – dobre si urobil, že si prestúpil do kolektívu MFK Dukla. Ja som im tlmočil prečo som v peknom meste Banská Bystrica spokojný. Stručne, pre svoj rast tak po stránke futbalovej ako aj vedomostnej či všestrannej mám v škole i klube zabezpečené všetko. Záležať bude na mne samotnom ako to využijem. Nechcel by som sklamať ani rodičov, ani MFK Dukla, ale ani seba samého.“