A MUŽSTVO AKTUALITY

Potrebný bodový zisk a tropická horúčava najväčšími prekážkami za víťazstvom

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: V tropickej horúčave prišlo občerstvenie hráčom v každej možnej chvíli zápasu vhod. Dôkaz? Aj tento záber fotoobjektívom dvorného fotografa MFK Dukla.

Futbalová dráma o záverečný barážový zápas s posledným mužstvom tabuľky slovenskej Fortuna ligy pokračuje. Ani sobotňajšie zápasy nezmyselného dokončenia II. ligy dospelých vo futbalovej sezóne 2019!2020 nedali odpoveď na to, kto bude víťazom II. ligy v spomenutom ročníku.

V hre zostali 2 mužstvá – MFK Dukla Banská Bystrica a FK Dubnica nad Váhom, v ktorej hrajú organizovaný futbal od roku 1926 a odvtedy už trikrát do najvyššej súťaže v Slovenskej republike postúpili.

MFK Dukla má iba trojročnú futbalovú históriu, ale futbalové logo Dukla spod banskobystrického Urpína má skvelý a bohatý futbalový lesk tak doma ako aj za hranicami našej vlasti. V sobotu 27. júna toho roku preverovala futbalovú silu mužstva MFK Dukla na štadióne vo Zvolene fyzicky zdatná družina kormidelníka Jozefa Kostelníka, tentoraz v čiernych dresoch Skalice. Kus symboliky. Za smútkom odchodu kvalitného hráča bývalého československého futbalu, majstra Európy z roku 1996, ale aj reprezentanta futbalu Dukly Banská Bystrica, populárneho Jaroslava Polláka, ktorý počas dvoch rokov základnej vojenskej prezenčnej služby odohral za armádnu Duklu Banská Bystrica v sezóne 1977/1978 28 majstrovských futbalových zápasov a strelil v nich štyri góly. O sezónu neskôr, vo futbalovom ročníku 1978/1979 to bolo tiež 28 zápasov a strelil jeden gól. Spolu odohral za Duklu Bnská Bystrica 56 zápasov a strelil 5 majstrovských gólov. Predzápasová minúta ticha bola dôstojnou chvíľou symbolickej rozlúčky populárneho „Bobbyho“ s našim i európskym futbalom.

Ten vo Zvolene v spomenuté odpoludnie bol poznačený potrebným bodovým ziskom tak pre MFK Dukla, ako i Skalicu.

„Chceli sme vo Zvolene vyhrať. Na zápas sme sa starostlivo pripravovali, ale Dukla bola herne lepším mužstvom i keď dlho bol výsledok zápasu na vážkach. Na lopatky nás však položili lacné góly v našej sieti a prekážkou kvalitnejšieho futbalu, ktorý držal divákov i hráčov v napätí až do stavu 2:0, boli i tropická horúčava a pre obe mužstvá potrebný bodový zisk“ povedal pre internetový magazín Klub priateľov Dukly hosťujúci tréner Jozef Kostelník.

Takto, na nosidlách sa lúčil zo zápasom a zrejme aj s celou futbalovou sezónou II. ligy vo futbalovom ročníku 2019/2020 nešetrne zranený Lukáš Migaľa. Diváci tlieskali, samotná opora mužstva spod Urpína bola smutná. Veľká strata pred záverečným zápasom s Dubnicou…

K jeho slovám je potrebné dodať, že vzrastom vysokí útočníci v dresoch Skalice povyhrávali  v tomto zápase množstvo hlavičkových súbojov so svojimi súpermi, ale v koncovke boli neškodní. Za celý zápas nedokázali zúročiť zopár sľubne rozbehnutých futbalových akcií pred bránou domáceho Nôtu, ktorého priamou strelou za celý zápas vôbec nevyskúšali! Aj tie dva – tri dobre rozohrané akcie im zneškodnili zadáci v dresoch MFK Dukla.

Náročný divák z domáceho fanúšikovského tábora lamentoval hlavne v prvom polčase nad zlou a nepresnou, v mnohých prípadoch hlavne po krajoch obrany aj pomalou rozohrávkou na záložníkov či útočníkov MFK Dukla, ktorí až na dve skvelé útočné prezentácie veľa krásy z futbalu prítomným divákom neponúkli,. V oboch prípadoch sa o to rozohrávkou z hĺbky poľa zaslúžil Viktor Tóth a záverečným zakončovateľom skvelých útokov bol Róbert Polievka. V tomto zápase jediný rozdielový hráč na futbalovej tráve. Ostatným chýbal pokoj, ale i odvaha pokúšať sa aktívnym pohybom v strede poľa či v blízkosti súperovej brány rozvrátiť taktické zoskupenie obrán.

Práve Polievka to urobil lišiacky svojim dôrazom nepozornému Martinovi Junasovi v 72. minúte zápasu. Doslova spred nohy mu vo vlastnej šestnástke zobral loptu a vtipne, na veľkú radosť znova celý zápas hlasito povzbudzujúcemu publiku „Dukla do toho! Dukla do toho! … dal druhý gól stretnutia.

Dodržal slovo, keď v týždni vo voľnej debate s generálnym manažérom svojho klubu Milanom Smädom sa zdôveril, že rozhodujúce góly si necháva na najdôležitejšie chvíle o postup do Fortuna ligy. Prvú takú zavŕšil v tej chvíli zmätočne rozbitým stredovým obranným zlepencom Skalice vrátane ich 24 ročného brankára.

Na druhej strane je potrebné vyzdvihnúť skvelú robinzonádu Martina Junasa už v 13. minúte stretnutia po nádhernej strele práve Róberta Polievku. Ale v dôležitých zápasoch to už zväčša tak býva, krásny, ľúbivý futbal ustupuje plneniu taktických príkazov trénerov, ktorí aj v tomto stretnutí mali na oboch lavičkách svoju kvalitu. K väčšej spokojnosti svojho trénera Stanislava Vargu ju realizovali hráči MFK Dukla.

Keď súper v súboji o loptu v blízkosti svojej brány zrazil nemilosrdne k zemi aj v tomto zápase srdnato bojujúceho Lukáša Migaľu počas jeho individuálneho prieniku, Dukla viedla najtesnejším rozdielom. Svoj prvý gól dal Junasovi hlavou zblízka po centrovanej lopte Saviča dotierajúci Laksík.

Migaľu však odniesli z ihriska na nosidlách a tak opora mužstva MFK Dukla bude v závere úsilia o víťazstvo v II. lige v Dubnici na tamojšom trávniku chýbať. Aby sa tak nestalo i pre Róberta Polievku, ktorý má na svojom konte už 4 žlté karty, toho pre istotu tréner Varga z ihriska stiahol.

Ak získa po koronavírusovej prestávke Miladin Vujoševič patričnú kondíciu na celý zápas, iste bude svojou dravosťou i streleckým kumštom veľkou posilou útočnej údernej sily mužstva MFK Dukla. Keď dostal v zápase so Skalicou príležitosť nabehúť do zápasu, skvele ju využil a bol pri zrode viacerých vtipne sa rozvíjajúcich akciách…

V 79. minúte ho nahradil Patrikom Vajdom. Tento skúsený futbalista sa po zranení objavil v domácom mužstve po veľmi dlho trvajúcej rehabilitácii. V poslednej minúte normálneho hracieho času poslal na hraciu plochu domáci tréner aj skúseného Gabriela Snitku. To už v tom čase boli pre svoje mužstvo herne prínosom Miladin Vujoševič a Jozef Dolný. Vujoševič prišiel na hraciu plochu v 68. minúte namiesto autora prvého gólu Laksíka a Dolný v tej istej minúte namiesto zraneného Migaľu.

Aj keď Skalica hrala celý zápas v boji o loptu dôrazne, jej hráči Mašík, Svrček, Hollý a Blažek videli v rukách rozhodcu Filipa Glovu aj žlté karty, najväčším súperom v tomto stretnutí prostredníctvom očakávanej futbalovej prvoligovej kvality boli potrebný trojbodový zisk a už spomenuté veľké dusno na hracej ploche vyplývajúce z tropickej horúčavy.

Najmladším hráčom v základných zostavách bol hosťujúci dvadsaťročný útočník s dlhými vlasmi a viditeľnou čelenkou i častým rečnením s rozhodcom (za jedno také dostal v závere zápasu aj žltú kartu), Mário Hollý. Skalica mala na lavičke náhradníkov popri skúsenom 35 ročnom Opielovi troch sedemnásťročných futbalistov ( M. Halaja, Ľ. Ligása a E. Riška) a dvoch 18 ročných (M. Želonku a T. Kollára). Práve Timotej Kollár striedal v druhom polčase v záložnej trojici Mášika.

Pozoruhodnosťou zostáva, že  autori futbalového magazínu MFK Dukla – Góól zdravo odhadli na verejnosti nečitateľné zámery domácej trénerskej dvojice Stanislav Varga – Štefan Rusnák, keď napísali, že tí budú v tomto dôležitom súboji pri určovaní kádra prihliadať na jedinečnosť a originalitu tohto súboja a predpokladanú zápasovú súpisku MFK Dukla k tomuto zápasu na stránkach magazínu neuviedli. Dopĺňame, že sa v nej neobjavil ani jeden hráč z bývalého prvoligového dorastu, teda ani jeden 19 ročný a mladší.

Aj o tom sa živo diskutovalo na tribúnach a v pozápasových „odborných znaleckých“ futbalových diváckych skupinách.

Zápasové štatistiky:

MFK Dukla – MFK Skalica 2:0 (0:/) Góly: 51. minúta Laksik, 72. minúta Polievka. Zápas rozhodovala trojica: Filip Glova – Ján Pozor, Mário Roszbeck. ŽK: Blažek, Mášik, Svrček, Hollý ( všetci MFK Skalica). Prizeralo 363 divákov.

Zostavy:

MFK Dukla: Nôta – Kupčík, Nosko, Prikryl, Savič – Migaľa (od 68. minúty Dolný) Willwéber, V. Tóth (od 89. minúty Snitka) –  Starší, Laksík (od 68. minúty Vujoševič) Polievka (od 79. minúty Patrik Vajda) .

MFK Skalica :  Junas – Švrček, Ranko, Hric, Mizerák – Hollý, Nagy (C) – Mášik (od 69. minúty Kollár), Šulc, Blažek, Šebesta

Odznelo na tribúne:

„Skvelý bol ten ľavonohý Jožko v zálohe. Dravý pohyb, tvrdá strela, škoda, že dnes nemáme takého hráča v mužstve( na margo preberania dresu s číslom 50, ktorý bývalému prvoligistovi Jozefovi Slobodníkovi odovzdávali pred stretnutím na trávniku generálny manažér Milan Smädo a známy reprezentant, ostrostrelec Jozef Kožlej)… Našim najmä v prvom polčase chýbal aktívny pohyb bez lopty, chlapci sa málo ukazovali hráčovi, ktorý mal loptu na kopačkách. Ale často sme pomaly a často aj do zadu rozohrávali lopty aj vtedy, keď bol priestor na útočenie pre našich hráčov odkrytý…Kto vie čo vymyslia tí, ktorí budú rozhodovať ako to bude platiť v prípade rovnosti bodov o postupujúcom do barážových zápasov o prvoligové body…Už baráž o prvoligové dresy je bezbrehý výmysel pre objektívne potieranie fair – play súperenie… Vrece s jubileami sa v našej futbalovej rodine MFK roztrhlo. Janíčko, aký darček by si si k svojej šesťdesiatke prial ( znela otázka pre vášnivého a temperamentného futbalového srdciara MFK Dukla, pána Jána Dobríka)…Skúsite uhádnuť aká bola jeho odpoveď?