MLÁDEŽ

Pod Urpínom gala prehliadka futbalu mladých

Foto: archív Klubu priateľov Dukly | Text pod foto: Tréner Dukly Banská Bystrica v kategórii U15 má stále čo v každom zápase svojim chlapcom vysvetľovať. O také zábery nie je v podaní Mariána Strelca ( v šiltovke) počas futbalových prestávok núdza.

Zdá sa, že v Mestskom futbalovom klube Dukla Banská Bystrica  začali systémovo budovať  futbalovú kvalitu práce s malými deťmi a mládežou. „ Medzi súčasnosťou a minuloročnými trampotami je v činnosti mládežníckeho futbalu pod logom Dukly v Banskej Bystrici úžasný rozdiel. Kým v minulom roku mnohí nevedeli, či vôbec  mládežnícka futbalová  Dukla bude pod Urpínom existovať, dnes v klube MFK skloňujeme aj na tomto dôležitom úseku kvalitu tréningového procesu, herného prejavu vo všetkých vekových kategóriách, hernú i všeobecnú disciplínu v každom mládežníckom družstve. Vznik MFK Dukla zmenil futbalové dianie neuveriteľne. Dnes priaznivci futbalu vedia, že Banská Bystrica bude mať od jesene  v Ružomberku s najväčšou pravdepodobnosťou s Popradom kvalifikáciu o postup do najvyššej dorasteneckej súťaže v republike, viaceré žiacke družstvá MFK Dukla vyhrali svoje súťaže v jednotlivých kategóriách žiackej ligy a dnes ( rozumej 6. Júna 2018 – pozn. autora článku) demonštrujú nárast kvality futbalových činností aj mladí zverenci trénerskej dvojice M. Strelec – N. Dikacz v kategórii U15“ – rozhovoril sa Štefan Rusnák, súčasný tréner starších dorastencov MFK Dukla Banská Bystrica  v prestávke priateľského futbalového súboja výberu chlapcov Stredoslovenského futbalového zväzu U14 – MFK Dukla Banská Bystrica U15.

K tomu je potrebné dodať, že  ešte pred dvoma rokmi bola práve táto kategória pod iným trénerským vedením v katastrofálnom hráčskom stave po hernej stránke, ale hanebná bola i disciplína hráčskeho zoskupenia. ” Keď sme týchto chlapcov uvideli na prvom atletickom tréningu spolu s Mariánom Strelcom zhodli sme sa, že začať je potrebné disciplínou. Chlapci si pred príchodom dvojice Strelec – Dikacz robili vo svojej vekovej kategórii čo chceli, o atletickej príprave asi mnohí ani netušili, že vôbec existuje” – dal sa počuť na ostatnom atletickom tréningu chlapcov z kategórie U15 atletický tréner Miroslav Okál zo Športového gymnázia v Banskej Bystrici deň pred spomenutým priateľským zápasom. Jeho názor potvrdili zástupcom médií na tréningu prítomní aj podaktorí  rodičia futbalových nádejí v dresoch Dukly.

Dukla dala viac gólov, zvíťazil futbal!

 Po záverečnom hvizde veľmi pohyblivého rozhodcu Ivana Šimka s dobrým citom pre hru, ktorý v kvalitnom prípravnom zápase výberu chlapcov Stredoslovenského futbalového zväzu U14 proti MFK Dukla Banská Bystrica U15 ukázal v úvodnej 10 minútovke 2 krát na značku pokutového kopu a odtiaľ po strelách Mareka Belka a Adriana Melicha vyhrávala Dukla 2:0 sa dal počuť v kruhu svojich bývalých hráčov Mareka Penksu a Štefana Rusnáka aj skúsený tréner mládeže Peter Benedik keď okrem iného povedal: ” Takých zápasov nikdy nebude pre tieto deti dosť. Výborný trávnik hlavného ihriska v Kremničke, dobré herné nasadenie oboch celkov, kvalitné mladé futbalové talenty z futbalových centier Žiliny, Ružomberka, Banskej Bystrice, Podbrezovej, Námestova, ale i ďalších z blízkeho i vzdialenejšieho okolia, viacero prítomných mládežníckych trénerov a pomerne slušná divácka účasť napriek daždivému počasiu ponúkli robiť chlapcom technické veci s loptou v pohybe počas zápasu, nacvičovať a brúsiť rozohrávky, nacvičovať ideálne priestorové videnie a stavanie sa. Na toto všetko dohliadal napríklad aj šéftréner výberu SsFZ Peter Štefaňák či na druhej strane profesionálnej platený tréner MFK Dukla Ján Štrba a ďalší, ktorí tu boli, vedúceho mládežníckych kolektívov MFK Dukla Jána Roháča nevynímajúc. “

 Marek Penksa, starajúci sa o prácu v Dukle s futbalovou  prípravkou U 9 či dvanásťročnými chlapcami deň po uvedenom zápase v Kremničke na predchádzajúce myšlienky a dianie zareagoval: ” Veru tak, verme, lepšie nemohla pod Urpínom začať gala prehliadka futbalu mladých, lebo už dnes, presnejšie 7. júna o 14.00 hod otvoril primátor mesta Ján Nosko  dobre obsadený medzinárodný futbalový turnaj detí práve na tomto ihrisku . Svoje futbalové talentom prizdobené schopnosti na ňom prezentujú chlapci z Futbalovej akadémie poľského Krakova, maďarského Gyoru, zo Spišskej Novej Vsi, Ružomberka, Karvinej a nechýbajú ani domáce, banskobystrické futbalové nádeje. Hrať sa bude 2 dni a my chceme v našej Dukle dať príležitosť aj chlapcom z Hontu a iných kútov regiónu Banskej Bystrice aby konfrontovali svoj futbalový rast so svojimi rovesníkmi zo zahraničia, aby okúsili iné štýly futbalových škôl už v rannom futbalovom veku. Mladý futbalista sa najlepšie zdokonaľuje po všetkých stránkach práve v zápasoch a atmosfére, ktorá dýcha fair – play súbojmi.”

Krásne, výstižné a potrebné postrehy bývalého dlhoročného bundesligového špičkového futbalistu, technika na pohľadanie Mareka Penksu, ktorý počas svojej futbalovej kariéry získaval svojou hrou , pozoruhodnou životosprávou bez alkoholu a fajčenia tie najvyššie futbalové vavríny v Nemecku, Rakúsku, Maďarsku či Poľsku, aby ich prišiel odovzdávať začínajúcim futbalistom do klubu s logom Dukly, ktoré ho na veľkú a slávnu futbalovú púť dospelých odštartovalo. Zaujal tiež jeho postreh na individálne výkony v dresoch chlapcov z výberu SsFZ. Včera tiež ocenil skvelé nasadenie všetkých a podčiarkol slušné narábanie s loptou v rýchlosti napríklad u Leonarda Bortoliho, hráča MŠK Žilina, Viktora Úradníka, ktorý hral vo výbere SsFZ s číslom 20 ako kmeňový hráč MFK Dukla, ocenil prístup a kvalitu hry Dominika Dupeja a Patrika Rakytu v drese výberu SsFZ z klubu Jupie Banská Bystrica, ale menoval i mnohých ďalších.

Nezabudol tiež podčiarknuť bystrosť, reflex a úžasné brankárske napredovanie talentovaného, ešte iba 14 ročného Braňa Sokola, ktorý sa blysol fantastickým “viktorovským” kúskom po strele výborne hrajúceho Samuela Javorčeka z MŠK Žilina v závere polčasu. Rovnako kvalitným brankárskym výkonom sa prezentoval aj Adrián Jendrál  vo výbere SsFZ, kmeňový futbalista MŠK Žilina.

Pre štatistikov do archívov pribudlo:

Výber SsFZ U14 – MFK Dukla Banská Bystrica 1:5 (1:2) Góly Samuel Javorček resp. Maroš Mäsiarik 3, Marek Belko z 11-ky, Adrian Melich z 11 – ky. Kvalitný futbal v podaní oboch súperov sledovala necelá stovka ľudí. Rozhodoval s prehľadom Ivan Šimko, rozhodca III.ligy dospelých.

Nuž aj takto by sa dala hodnotiť plejáda kvalitných výkonov v Kremničke 6. júna odpoludnia.

Otvárací zápas II. ročníka medzinárodného turnaja futbalovej mlade medzi MFK Dukla a FK Noves Spišská Nová Ves, ktorý priviedli v bohato zastúpenom rodičovskom doprovode predovšetkým mamičiek chlapcov zo Spiša tréneri Milan Martinický a Tomáš Melničok potvrdil správnosť nastúpenej cesty s futbalom mladých pod Urpínom. V drese Spišskej Novej Vsi hralo viacero veľmi šikovných mladých a talentovaných futbalistov.

Jedným z nich bol napríklad 9 ročný Martin Ruman z Jamníka, chlapček s výborným periférnym videním hry, peknou technikou a hlavne enormnou chuťou hrať ľúbivý, technický, kolektívny futbal. Výborný bol aj brankár Samuel Daniel, ale i ďalší ich spoluhráči. Z domácich viac raz na seba upozornil individuálnymi prienikmi syn nášho ligového rekordéra, mládežníckeho trénera v  Podbrezovej Mratina Poljovku, pokračovateľ jeho futbalového rodu aj s krstným menom, 11 ročný Martin Poljovka mladší. Dal kuriózny prvý gól, ktorému predchádzala utešená strela z dobrých 15 metrov do šibenice, ale odtiaľ ju vyškriabal brankár Samuel Daniel, lenže vzápätí ho tento protihráč preľstil strelou takmer z rohu tak kúzelne, že mu prepadla medzi rukami za jeho chrbát. Dokonale ho pomýlila tak, že si ju mladý brankár ešte viac  vlastnými rukami posunul za svoj chrbát do vlastnej siete. Na hrote často zvŕtal obranu súpera hbitý Timotej Zimerman, ktorý pridal najskôr druhý gól Dukly, tretím prikrášlil vedenie chlapec z Terian Ladislav Kováč a konečný výsledok upravil znova Timotej Zimerman.

Domáci chlapci hrali veľmi dobre technicky, boli často na súperovej polovici, snažili sa o kolektívny herný prejav a prekvapilo, ako vhodne zapadli do celku dvaja talentovaní chlapci z Hontu, hráči Slovana Dudince Ladislav Kováč a Lukáš Zekucia. Samozrejme, futbalový divák musel vidieť aj výbornú pripravenosť brankára Tomáša Žabku, stopéra Kristiána Kaliského či ľavého obrancu Juraja Kvasnu. Dobre však hrali aj ďalší, ktorí boli na ihrisku.

Podstatné je, že všetci udali turnaju tón technickej kvality, snahou a aktivitou v horúčave deklarovali úžasnú chuť hrať ľúbivý futbal, bojovať, nevzdávať sa. V druhom zápase remizoval kvalitný Ružomberok svoj vstupný zápas na turnaji s Karvinou 2:2, aby potom vo veľmi vyrovnanom a divácky atraktívnom súboji, kde nechýbali prekrikovačky medzi fanúšikmi oboch klubov,zvíťazili nad domácim MFK Dukla gólom v závere zápasu 2:1. Dukla vyhrávala gólom Laca Kováča 1:0, ktorému predchádzala technická paráda od tohto chlapca, ktorou predbehol svojho strážcu v strede obryna a zoči – voči brankárovi nemal problém ľahko zavesiť loptu po jeho ľavej ruke do horného priestoru brány.

Domácich dosť dlho držal nad vodou výborný brankár Leo Lakomčík. Vďaka skvelej technike chytania mu chlapci Ružomberka nevedeli dať gól ani z tých najvyloženejších situácií. Po jeho zranení v podobnom výkone pokračoval aj Tomáš Žabka, ale tlak Ružomberka mal stupňujúcu tendenciu a prišli i góly. Vyrovnávajúci vsietil zo skrumáže Marek Danček a víťazný pár minút pred záverečným hvizdom mladého rozhodcu Tótha –  Martin Haluška.

Potom Akademia Krakow nestačila na Duklu Banská Bystrica, ktorej podľahla 1:6. Góly Dukly dávali Laco Kováč , Martin Poljovka,  Samko Kormaňák,  Timotej Zimmerman,Lukáš Zekucia/vnuk bývalého ligistu Nitry Jána Zekuciu/ a Šimon Blihár. Hostia skórovali z pokutového kopu. Strelil ho Bartosz Czerwiński.

 Ďaľšie výsledky:  MFK Ružomberok-Spišská Nová Ves 6:1 a Gyor-Karviná 4:1. Zajtra pokračuje turnaj ďaľšími zápasmi o 9,15 sa stretne domáca Dukla so zatiaľ neporazeným Gyorom.