A MUŽSTVO AKTUALITY

Veľmi dobre herne zladený orchester MFK Dukla hral lahodný futbalový valčík

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Lukáš Migaľa veľmi dobre pozná štýl hry i kvalitu trávnika či hráčov mužstva FK Dubnica. Aj v zápase , kedy po dlhšom čase MFK Dukla znova naplno zabodovala v meste tiež bývalého prvoligistu, podal tento futbalista v červenom drese s číslom 21 svoj štandardný výkon, aby po víťazstve ostala aj taká symbolika, akú zachytil náš spolupracovník s reportážnym fotoobjektívom.

Titulok komentára zo sobotňajšieho majstrovského futbalového stretnutia II. ligy vo futbalovom ročníku 2020/2021 medzi nedávnymi kandidátmi na postup do najvyššej slovenskej futbalovej súťaže neklame – futbalovo zrelý kolektív MFK Dukla vo svojom stom majstrovskom zápase od vzniku Slovenskej republiky a v nej organizovaných súťažiach SFZ ponúkol vo veľkej horúčave premyslený ladný, špeciálne šitý futbalový valčík umnou rozohrávkou, s miestami dlhším držaním lopty v poli, aby zavše bicími únikmi postavil do polohy načúvajúceho pozorovateľa hráčov domácej Dubnice. Vtedy vtipne kombinoval, zakončoval a brankár modro – bielych, Tomáš Digaňa, znova mohol ukázať viac raz, tentoraz vyše 650 divákom, medzi ktorými sme napočítali len hŕstku priaznivcov Dukly, svoj brankársky kumšt.

Len v 75. minúte aj on podľahol orchestrálnej kvalite umných prihrávok po osi Tóth – Migaľa – Frimmel a Vujoševič a uvedomil si, ako vie také majstrovstvo aj na futbalovej tráve  násobiť radosť a deliť žiaľ. Frimmel po priťuknutí lopty od Migaľu z ľavej strany rohu súperovej šestnásky na 2 metre pred bránkovú čiaru položil loptu streleckému majstrovi Vujoševičovi na hlavu pred prázdnu odkrytú časť brány a Digaňa smútil.  Lopta trepotom v sieti zobrala ambície domácim gólovo kontrovať.

I keď aj Dubnica sa pokúšala ladiť svoje futbalové umenie, ale až v 60. minúte zápasu vyslala svoju prvú priamu strelu na málo zamestnaného hosťujúceho brankára Krejčího s bystrým reflexom a rýchlymi nohami. Potvrdil to v 20. minúte, keď sa po odrazenej lopte po odkope stopéra hostí Noska na neho rútil sám v jeho šestnástke zoči – voči domáci Dávidík, Krejčí bleskurýchle vybehol oproti nemu a z dobrej pozície prekvapený Dávidík prestrelil Adama Krejčího i bránu. Bola to jediná herná akcia, ktorou mohla preladiť Dubnica na inú hernú tóninu.

Bola a mohla. Viac ju nezopakovala. Súper bol proti. Držal réžiu s dirigentskou taktovkou trénera Stanislava Vargu. Dubnica už potom viac v tomto zápase registrovala, než by samotná zaradila do svojho herného repertoáru strelecké, gólové bicie. Jožko Dolný najviac obstarával v tomto zápase strelecké manévre. S veľkou chuťou sa pohybujúci takmer po celom ihrisku. Ani takmer 33 stupňová horúčava mu v tom neprekážala. Prvú strelu do „vinkľa“ Digaňovej brány vyslal už v 5. minúte. Ďalšia jeho výborne vyslaná strela z prihrávky od Prikryla išla v 16. minúte vedľa. Tú prvú z „vinkľa“ svojej brány skvelý Digaňa vyškriabal na roh. Dukla ich kopala za celý zápas sedem, domáci tri. Odraz hernej aktivity aspoň čiastočný. Aj v 34. minúte sa Digaňa brankársky zaskvel znova, tvrdú a dobre mierenú strelu Migaľu z dobrých 30 metrov tiež vyrazil na jeden zo spomenutých rohových kopov. Domáci brankár sa vyznamenal i v 38. minúte, keď strelu Dolného po Polievkovej prihrávke smerujúcu do pravej časti domácej brány vyrazil na ďalší rohový kop. Dukla ich kopala za I. polčas štyri, jej súper jeden.

Miladin sa podľa jeho vyjadrenia v drese a kolektíve MFK Dukla cíti veľmi dobre. „ Na tráve sa budem snažiť nechať všetko, aj dušu. Po Fiľakove a Dubnici, kde som pôsobil po mojom príchode na Slovensko sa v meste pod Urpínom tak, ako som si to vysníval… Krásne mesto mladých ľudí, skvelé futbalové podmienky, ktoré boli dobré aj v Dubnici, ale nádherné okolie, bohatá história a pokoj na duši“ prezradil v neformálnom rozhovore pre čitateľov Klubu priateľov Dukly.

Na začiatku druhého polčasu to bol opäť Dolný, ktorý v 51. minúte mieril do stredu brány a v 52. minúte, ale ďalšia  jeho strela išla nad bránu Dubnice. Zo sedadiel zdvihla divákov aj dobre umiestnená strela kapitána MFK Dukla Polievku z hranice šestnástky. Zahral ju lišiacky, po zemi  štýlom umiestnenia prihrávky do siete tesne povedľa pravej tyče odkiaľ ju vytlačil Digaňa prštekmi prstov na ďalší z rohových kopov. Digaňa sa vyznamenal aj v 81. minúte, keď Polievka išiel v samostatnom úniku kolmo sám na dubnického brankára. Digaňa a s loptou  Polievka, dvaja osamotení v šestnástke, pár minút potom, čo dal Vujoševič už okomentovaný prvý gól. Druhý neprišiel, lebo profesorsky umiestnenú polo strelu, polo nahrávku Polievkom reflexívne Digaňa pred preniknutím do jeho siete reflexívne vypichol ľavou nohou do poľa.

Keď v 87. minúte ďaleko od svojej brány odkopával razantne loptu brankár Dukly Krejčí a Michal Petráš surovo kopol nohou do tvára brankára hostí  až tak, že sa dosť dlho potom nehralo, Krejčího ošetrovali a domáci diváci lamentovali nad správnym rozhodnutím Čiernika z Prešova, ktorý pokojne počkal, aby sa presvedčil, či sa v tvári Krejčího objavila aj krv. Potom Čiernik ukázal Petrášovi Červenú kartu. V úlohe diváka prítomný licenčný komisár pre profi futbal v SFZ, Ing. Viliam Veis okomentoval na naše požiadanie pre čitateľov Klubu priateľov Dukly situáciu takto: „ Ak nadmernou silou, ktorá ohrozuje bezpečnosť a zdravie futbalistu spôsobí súperovi zranenie a na jeho tele sa po zákroku objaví krv, nasleduje červená karta.“ Krejčí sa, našťastie, pozviechal a v bráne stál opäť už v nastavenom čase 4 minúty, keďže by už Dukla po vystriedaní 5 hráčov ani ďalšieho hráča striedať nemohla.

Zaznamenané pre štatistikov a historikov:

FK Dubnica – MFK Dukla Banská Bystrica 0:1 (0:0)
Gól vsietil hlavou v  75. minúte Miladin Vujošević, svoj tretí v poradí v tejto rozbehnutej sezóne. Žlté karty: v 24. minúte Ľuboslav Levai, Dubnica resp. -v 40. minúte Lukáš Migaľa. Červenú kartu v rukách rozhodcu Michala Čiernika za čiarovej asistencie Rastislava Kubu a Dávida Bobka v tomto zápase videl Michal Petráš v 89. minúte. Rozhodcovia po ošetrovaní nastavili ešte 4 minúty.

Zostavy:

FK Dubnica: Tomáš Digaňa  – Timotej Janček  ( od 46. minúty Martin Janco ), Slavomír Pagáč , Denis Švec, Matej Vaculík  – Dalibor Pleva (K) ( od 84. minúty Nicolas Martinek ) – Maroš Čurik , Frederik Bilovský , Ľuboslav Levai ( od 46. minúty Michal Petráš ), Aurel Dávidík ( od 75. minúty Michal Matúš ) – Marek Kuzma.Práve tento futbalista pred rokmi známy aj z dresu Dukly Banská Bystrica prevzal kapitánsku pásku.
Tréneri: Peter Jakuš – Peter Gergely, Michal Kijačik

MFK Dukla : Adam Krejčí  – Patrik Vajda, Ján Nosko, Patrik Prikryl, Lukáš Migaľa  – Jakub Uhrinčať  ( od 59. minúty Marek Frimmel ), Gabriel Snitka (od 87. minúty s kapitánskou páskou na rukáve ) – Jozef Dolný 10 ( od 78. minúty Geron Tocka ), Viktor Tóth ( od 87. minúty Dalibor Gonda), Róbert Polievka (K) ( od 87. minúty Ľuboš Kupčík 12) – Miladin Vujoševič (od 78. minúty  Lukáš Laksík). Tréneri: Stanislav Varga – Štefan Rusnák.

Odznelo na tribúne: „To je kto ten Geron Tocka..Čo? reprezentant? A koho? Albánska? Vraj má ešte iba 21 rokov? Šikovný chlapec. Môže byť pre MFK Dukla novým Sašom Savičom.“

A pri odchode po ukončení zápasu z tribúny: „Pán Nemečkay, vy ste pôsobili v Dubnici vyše 20 rokov, ako futbalista, hráč či  funkcionár. Ako ste videli toto stretnutie? Spolu s pánom Jozefom Jankechom ste na tribúne vzbudzovali svojou prítomnosťou úctu…“

„Dukla si víťazstvo zaslúžila. Bola futbalovejším kolektívom a mala viac dobrých príležitostí dať gól. Jednu z nich využila…“