A MUŽSTVO AKTUALITY

Sobotňajší futbalový súboj na Štiavničkách bodovo pre Petržalku

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Táto ilustračná snímka ešte z čias, keď MFK Dukla hral svoje zápasy o majstrovské body v Kremničke, je príležitosťou pripomenúť si, že rozdiel medzi III. a II. ligou je priepastný. V diváckej účasti na zápase, nárokoch na kvalitu hry i trénerskej činnosti, ale aj na sústavné prehlbovanie každého do futbalového života v MFK Dukla zapojeného, vo svojej osobnej kvalitatívnej pracovnej angažovanosti. Úloha – zachrániť pre Banskú Bystricu II. ligu seniorov a z tej II. ligy dorasteneckej postúpiť do ligy prvej je úloha náročná a vyžaduje úžasné úsilie na každom poste realizácie spomenutého zámeru. Ak by MFK Dukla z II. ligy zostúpil, nie len zlé jazyky tvrdia, že s futbalom by to mohlo potom pod Urpínom vyzerať zle – nedobre a druholigoví futbalisti by sa takto obrátili k tým, ktorým nie je táto hra ľahostajná, ako to dokumentujú touto vybranou ilustračnou snímkou, k čitateľom tejto informácie.

Ten, kto chodí na futbal, aby sa zabával skvelými výkonmi aktérov hry počas zápasu, videl na banskobystrických Štiavničkách v sobotu 6. októbra 2018 skvelý brankársky výkon mladého reprezentanta Slovenskej republiky z mládežníckych kategórií, Frederika Valacha, v bráne hosťujúcej Petržalky. Iný, ktorý prišiel študovať trénerskú taktiku zbadal, že skúsený kapitán Piroška asi nebudil v predzápasovej analýze u domácich trénerov potrebu osobitnej pozornosti a taktického upozornenia na jeho skvelú kopaciu techniku. Ak by tomu tak bolo, nemal by potom tento hráč dostať možnosť rozohrávať akýkoľvek kop bez clonenia protihráčom, lebo Piroška už v predchádzajúcich zápasoch skvelými rozohrávkami dostával v takých prípadoch svojich spoluhráčov do dobrých gólových pozícií.

Stalo sa to aj v30.minúte súboja MFK Dukla s bratislavskou Petržalkou, kedy dostal čas i priestor, aby majstrovsky položil z rohového kopu loptu na hlavu neobsadeného Erika Prekopa, odkiaľ už putovala zo vzdialenosti dobrých 8 – 9 metrov do prázdneho pravého dolného rohu bezmocného domáceho Krejčího. Na svoju streleckú zrelosť, ale i lišiackosť upozorňoval Prekop prítomných, ktorí toto stretnutie pozorne sledovali, už v 18. minúte, kedy jeho center z ľavej strany preletel celou obranou domácich veľmi blízko takmer prázdnej brány  mužstva MFK Dukla. Priaznivci Petržalky už vtedy dvíhali ruky na znak radosti z gólu, ale lopta preletela vedľa bránkovej tyče do autu. Rovnako sa tak stalo pred gólom aj v prípade keď Prokop hlavičkou bránu ešte netrafil.

Hráči MFK Dukla do tej chvíle zahodili Laksíkom to, čo by druholigový futbalista zahodiť nemal. Po hrubej chybe obrancu hostí dostal Lukáš Laksik, osamotený v šestnástke Petržalky loptu na svoju nohu, ale tá ho asi tak prekvapila, že netrafil z nečakaného vzrušenia ani bránu. Mal čas i priestor, aby loptu pokojne za Valachov chrbát zasunul. Hneď po góle  Polievka nádherne spoza šestnástky trafil dobre mierenou krížnou strelou horný roh hosťujúcej brány, ale pozorný Valach skvelou robinzonádou vyrazil loptu do poľa. Diváci tlieskali, aby od ďalšieho skvelého technika, domáceho Gabriela Snitku dostali ďalší futbalový zákusok. Ten spoza šestnástky trafil tvrdou strelou pre zmenu dolný roh brány Valacha. Ale mladý, mrštný brankár Valach, ktorý posilnil Petržalku pred sezónou zo Slovana Bratislava, vytlačil aj túto strelu svojou bravúrou na roh. V zápise úspešnosti mal už poznačený na svojom konte aj dobrý zásah po strele Tawandu Muchayu.

Po zmene strán zavelil z domácich do útoku skvele hrajúci Polievka.  Valach znova vyrazil jeho strelu na roh. Kupčík centrovanú loptu po rohovom kope z hranice šestnástky poslal nad bránu Petržalky. Nad súperovu bránu hlavičkoval aj Saša Savič, ktorého v 64. minúte vystriedal Viktor Tóth. Dukla sa snažila držať loptu na svojich kopačkách a vyrovnať stav stretnutia. Súper sa dostával pred Krejčího bránu sporadicky  a asi 950 prítomných divákov, z ktorých väčšina durchovala domácim,  netušili, že na druhú ligu slušne hraný a výkonmi súperov odohrávaný zápas bude mať turbulentný záver.

V 88. minúte šľapákom poslal na trávnik domáceho obrancu Kupčíka pred jeho vlastnou šestnástkou súperov útočník Vician. Lopta už bola v tej chvíli takmer v strede ihriska. Previnilý Vician videl za priestupok žltú kartu. Na ihrisku začali diskusie, nevhodné to vysvedčenie profesionality profesionálneho rozhodcu Martina Dohála. Každý objektívny rozhodca za taký úmyselný faul bez lopty, po ktorom nemôže zranený hráč chodiť, by mal ukázať aktérovi úmyselného faulu červenú kartu. Nestalo sa. Vician hral ďalej, po chvíli, keď práve Kupčík znova ostal na zemi, lebo noha bolela, prebehol pravou stranou až za súperovho brankára a z ofsajdového postavenia dal druhý gól.

Petržalka, podľa našej mienky, taký rozhodcovský prezent a znehodnotenie svojho víťazstva, nepotrebovala. Rozhodca Dohál až do spomenutých záverečných minút viedol zápas s prehľadom. Mnohí diváci pri odchode z hracej plochy hráčom oboch mužstiev zatlieskali. Nás svojou hráčskou zrelosťou motivovali k takému štýlu komentára hlavne zrelí a ostrieľaní futbalisti v mužstve čierno – bielych dresoch – Petráš, už spomenutý kapitán mužstva Piroška a autor prvého gólu Prekop.

Domácim snahu uprieť nemožno, ale bez gólov sa žiaden zápas nevyhráva a aj skvelí bojovníci zvyknú byť po jeho ukončení smutní, zádumčiví, lebo ten, kto sa nenaučí prehrávať, nebude schopný ani víťaziť.  

O zápase štatisticky:

MFK Dukla Banská Bystrica – FC Petržalka 0:2 (0:1)

Góly: 30. Prekop, 90. Vician. Rozhodoval: Dohál. ŽK: Laksík – Prekop, Vician. Diváci: Približne 950 – návšteva kola.

Zostavy:

MFK Dukla: Krejčí – Migaľa, Kupčík, Prikryl, Starší – Muchaya (80. Kolláti), Snitka, Willwéber, Savić (65. V. Tóth) – Laksík, Polievka (71. Ďanovský)

FC Petržalka: Valach – Ďurek, Privrel, J. Nemec, Kozlovský – Piroska, Kavoň, P. Petráš, L. Gašparovič (61. Sopúch) – Turčák (83. Morócz), Prekop (88. Vician)