A MUŽSTVO AKTUALITY

Poprad hrýzol dobrú štvrťhodinu, po polčase MFK Dukla dominantný

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Veľmi ťažko bolo odstaviť od lopty v zápase FK Poprad  -MFK Dukla Banská Bystrica hrotového hráča hostí Miladina Vujoševiča (na snímke s číslom 20), ktorý je v tabuľke strelcov II. ligy so svojimi šiestimi gólmi hneď za vedúcim strelcom súťaže, svojim klubovým kolegom Róbertom Polievkom.

Ideálne futbalové počasie, rozdielne postavenie mužstiev v súčasnej tabuľke II. ligy, ale i rozdielne ambície oboch súperov v tejto súťaži prilákalo na zápas 404 zvedavých divákov. Zo strany Popradu videli od úvodného hvizdu rozhodcu Martina Ježíka obrovské nasadenie mladých domácich futbalistov i ich zo 3 dobré gólové pozície. Pravda, ako ukázal samotný priebeh celého zápasu aj preto, lebo MFK Dukla začal herne laxne. Hlavne v obranných činnostiach už od momentu, kedy prevzali loptu na svoje kopačky hráči Popradu pôsobili reprezentanti spod Urpína herne ľahostajne, nedbanlivo. Kým si to stihli uvedomiť prehrávali od 13. minúty gólom reprezentanta Trinidadu a Tobaga v modrom drese Popradu 1:0. Gólu predchádzala školácka chyba v obrannej činnosti MFK Dukla tesne potom, čo rozhodcovia neuznali na opačnej strane pre ofsajdové postavenie gól z hlavy Vujoševiča. Poprad zaútočil do otvorenej obrany, Nôta zareagoval vybehnutím na prenikajúceho strelca gólu Hillaire Kathona až za hranicu šestnástky, kde sa zmocnil lopty po vtipnej kolmej prihrávke od osemnásťročného záložníka Hurného. Obrancovia Frimmel s Prikrylom boli v obranných činnostiach v tejto minúte na svojej strane málo obozretní a nedôrazní, takže Hillaire Kathonovi stačilo loptu slabo zagúľať popri Nôtovi po jeho pravici do dolného rohu brány, aby gól nabudil k hlasitému povzbudzovaniu aj domácich divákov. Už v 3. minúte krížna strela z kopačky mladého kapitána mužstva Popradu Luterána do pravej tyče Nôtu mala byť výstrahou, že mladé mužstvo spod Tatier bude chcieť herne i gólovo v tomto zápase prekvapiť. Keď Gallovičova strela spoza šestnástky išla v štrnástej minúte nad bránu Nôtu, skončila „prvopolčasová ostrostreľba“ zo strany Popradu úplne. Za prvých 45 minút mali, síce, hráči spod Tatier pomerne často loptu na svojich kopačkách, ale skúsenosť a vyzretosť mužstva MFK Dukla ponúkla tiež gólové zakončenia.

Pod reflektormi svietil na ukazovateli skóre stav 1: 4 a hráči MFK Dukla v útočnej fáze stále podkurovali domácej, často bezradnej obrane. Mnohé dobré strelecké príležitosti však hostia nevyužili na zvýšenie skóre. Na snímke v útočnej aktivite strelec štvrtého gólu Matej Starší.

V 20. minúte sa  peknou útočnou akciou Starší s Migaľom zaslúžili o prvý rohový kop v zápase hostí. Loptu z pravej strany od rohovej zastávky položil na hlavu výborne vyskakujúcemu a nikým nekrytému Noskovi v šestnástke Popradu Polievka a skóre bolo vyrovnané. Po necelých 5. minútach prišli hneď za sebou ďalšie veľké chvíle, ale s nedôrazným zakončením hostí. Najskôr po prihrávke Vujoševića sa dostal k lopte na ľavej strane Polievka, ale osamotený pred brankárom z 10 metrov poslal tvrdú strelu nad domácu bránu. V 28. minúte vybojoval Frimmel 3. rohový kop, ktorý zahrával Polievka z ľavej strany. Jeho center predĺžil hlavou Starší na Prikryla k dlhšej žrdi a ten namiesto toho, aby loptu hlavou zasunul do prázdnej, nikým nestráženej časti brány domácich, nasmeroval prihrávku späť do šestnástky súpera. Tam je hravo chytil brankár Vavruš. Práve Samuel Vavruš, dvadsaťdava ročný mladý brankár Popradu, označený pred zápasom pri predstavovaní hráčov hlásateľom Marekom Vaščurom za veľmi spoľahlivého ochrancu brány futbalistov FK Poprad, urobil svojim vybehnutím z brány až na hranicu šestnástky hrubú chybu. Skúsený Polievka to zbadal vo chvíli, keď mal loptu na svojej kopačke a lobom ju lišiacky poslal za Vavrušov chrbát- MFK v zápase po prvý raz vyhrával. Mal aj ďalšie zo dve dobré príležitosti dať gól, ale tie už do polčasu nevyužil. Po zmene strán Popradu zjavne ubúdali sily. Aj keď jeho hráči v závere kopali po dvoch návštevách pred pokutovým územím MFK Dukla 2 trestné kopy z blízkych vzdialeností, gól nedali. Takmer celých druhých 45 minút už bolo pod hernou réžiou MFK Dukla a ďalšie 2 góly boli slabou náplasťou na počet dobre vypracovaných streleckých pozícií po krásnych futbalových akciách. Hlavne Polievka s Vujoševičom tvrdili herne kvalitnú futbalovú muziku v útočnom pásme súpera. Po jednej z viacerých akcií zrazil v 65. minúte domáci Kuc v gólovej pozícii tesne pred brankárom Vavrušom práve Polievku a Vujoševič dal tretí gól hostí. O pár minút po trase Polievka – Vujoševič – Starší, znova po učebnicovej akcii , keď sa hlavne Vujoševič v dobrej streleckej príležitosti neulakomil dať gól sám a loptu vtipne prihral osamote nabiehajúcemu Staršiemu bolo na ukazovateli skóre 1:4, aby po tomto góle známy historik a štatistik futbalu s medzinárodnými aktivitami z tejto oblasti aj v rámci poriadania majstrovstiev sveta vo futbale, Ing. Jaroslav Šiška mohol v novinárskej lóži poznamenať: „ Snaha na výhru nestačí. Často ani chcenie nepomôže. Futbalová kvalita sa nerodí z večera na ráno. Body putujú znova pod Urpín spravodlivo s pozoruhodným celkovým skóre z troch zápasov medzi oboma mužstvami 13:1 v prospech MFK Dukla.“

Na tribúne po tomto stretnutí odznelo i toto: „ Zo strany MFK Dukla to nebol príliš oslnivý výkon. V týždni čaká MFK Dukla zápas Slovenského pohára v Slovenských Ďarmotách a v sobotu 19. septembra veľmi náročné stretnutie vo Zvolene s Liptovským Mikulášom. Po Pliešovciach bolo so Skalicou, čo sa týka bodového zisku, pre hráčov MFK Dukla bolenie brucha. Verme, história sa s Liptovským Mikulášom opakovať nebude.“

FK Poprad – MFK Dukla 1:4 (1:2)

Góly: 13. minúte  St. Hillaire Kathon – 20.minúte Ján Nosko, 33.minúte Róbert Polievka, 66. minúte Miladin Vujošević a v 69. minúte Matej Starší. Rozhodovali: Martin Ježík – Juraj Halíček, Patrik Kmec – Jaroslav Sučka ŽK: 65.Juraj Kuc – 44.Jakub Uhrinčať, 63. Lukáš Laksík Zápas sledovalo 404 divákov.

Zostavy:
MFK Dukla: Nôta ml. – Migaľa, Nosko, Prikryl, Frimmel – Uhrinčať (od 57. minúty Laksík), Snitka  ( od 87. minúty Tóth) – Starší (od 78. minúty Tocka), Richtárech, Polievka ( od 78. minúty Dolný) – Vujošević

FK Poprad: Vavrúš – Sebastián Jurčišin, Kuc, Nagy, Kočik – Castellano (od 82. Richard Šesták), Gallovič, Luterán (K), Sven Jurčišin (82. minúty Dominik Maliňák) – Hurný ( od 67. minúty Budinský) – St. Hillaire Kathon (od 76. minúty Straka)