A MUŽSTVO AKTUALITY

Zápasová gólová hojdača skončila deľbou bodov

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Takto prekonal brankára Matěja Lukscha z Českých Budějovíc v službách Tatrana Liptovský Mikuláš Róbert Polievka. Škoda, že v druhom polčase už vyšlo mužstvo MFK Dukla napriek snaživému výkonu strelecky naprázdno. Nerozhodný výsledok bol však rozhodne spravodlivým vyjadrením síl na hracej ploche v stretnutí MFK Dukla – Tatran Liptovský Mikuláš, ktorý skončil zmierlivou remízou 4:4.

Futbalové stretnutie MFK Dukla a Tatrana Liptovský Mikuláš potvrdilo, že druholigové súboje vedia poskytnúť objektívnemu priaznivcovi futbalu zaujímavé zápletky. Až štyri posty s hráčmi v základnej zostave MFK Dukla, ktorí môžu herne pravidelne dobre obstáť v zápasoch III. či IV. ligy nemôžu byť zárukou permanentných víťazstiev mužstva v tak náročnej súťaži, akou aj tohoročná II. liga v Slovenskej republike je.

Liptovský Mikuláš má tiež vo svojom kádri viacero veľmi kvalitných hráčov, ale má rovnako ako MFK Dukla v zostave tiež futbalistov, ktorí zatiaľ do II. ligy svojimi výkonmi nepatria. Sčasti aj odraz dlhodobých  nesystémových krokov v slovenskom futbale, ktorý sa výrazne prejavuje v zahraničnej konfrontácii na všetkých stupňoch nášho futbalového účinkovania.

Vo Zvolene to bol zaujímavý, pre mnohých učebnicovo poučný futbal s viacerými skvelými prvoligovými momentmi. Do druholigovej hernej kvality viacerým futbalistom chýba veľa, viaceré zápasy dokazujú, že ju sotva niekedy dosiahnu. Podaktorí sú za herným zenitom.  Naviac, slovenský futbal to pozitívne z mnohých futbalových činností vyčiarkol a tak sa divák chodí pozerať čo mu pripravia skvelé individuality. V drese MFK Dukla medzi také rozhodne patrí Polievka, ktorý poskytuje aj vďaka útočnej spolupráci hlavne s Vujoševičom  na hrote atraktívne pohľady na zápasové momenty. Aj s gólovým zakončením. Tentoraz rozhodca Marshal ukázal na  značku pokutového kopu v prospech MFK Dukla už v ôsmej minúte i keď hráči hostí sa pár minút predtým dožadovali spolu s hŕstkou divákov z ich klubových fanúšikovských radov o rovnaký kop, keď si loptu postrkovali v klbku dobrej osmičky futbalisti z oboch mužstiev v šestnástke MFK Dukla.

Podaktorí aj z opačnej strany štadióna kričali ruka, iní sa na tom bavili, domáci loptu dostali z obranného valu až k Polievkovi, ten ako tradične prenikol hravo do súperovej šestnástky, kde ho skopol Krčík, Vujoševič penaltu s prehľadom premenil a na hracej ploche sa začal odvíjať zaujímavý futbalový film.

O pár minút udreli po rohovom kope a jeho zdanlivom odvrátení aj pohyblivejší hostia. Centrovanú loptu z hĺbky šestnástky dovolili hráči MFK Dukla Bartošovi hlavou poslať tam, kde nikto v bráne nebol. Po štvrťhodine bol stav 1:1, ale už o 7 minút, znova po chybnom bránení na pravej strane Liptovského Mikuláša, bolo zásluhou prieniku Frimmela až do bezprostrednej blízkosti brankára Matěja Lukscha a jeho tvrdej strele tesne nad zemou 2:1 pre domácich.

Hraví hostia sa v zaujímavých útočných aktivitách tiež viac raz prezentovali skvelým herným nasadením a vtipnými útočnými ukážkami, ale bez gólového efektu. Po piatich minútach vtipne prihral loptu v šestnástke Polievka Vujoševičovi a na ukazovateli skóre svietilo jasné 3:1. Prišla 24 minúta a s ňou znova futbalová nádhera. Prienik  do súperovej obrannej fázy po trase Polievka – Vujoševič – Polievka, ktorému z futbalovej krásy nechýbalo ani excelentné pokojné zakončenie. Dukla viedla o 3 góly.

Potom si zrazil nešťastne loptu do brány obranca Prikryl a skóre sa znova menilo. Ale s ním aj herná aktivita. Boľavé miesta v zostave MFK Dukla pohybliví hráči Liptovského Mikuláša nahlodávali až do chvíle, pokiaľ neznížili stav stretnutia na rozdiel gólu.

Po zmene strán sa z kopačiek futbalistov MFK Dukla postupne vytrácal pokoj, hostia v kľúčových momentoch  najmä v strede poľa pritvrdili hru, vtlačili jej pečať svojou dirigentskou taktovkou a keď vyrovnali na 4:4 mali bližšie aj k celkovému víťazstvu. Zo dvakrát bol proti brankár MFK Dukla Nôta, kým na druhej strane o rok starší Luksch hravo sťahoval do svojho náručia vysoké centre súpera, len aby sa nedostala lopta buď k Vujoševičovi či nabiehajúcim stopérom Noskovi a Prikrylovi.

Zaujalo nás, nie na hracej ploche, ale zo zákulisia, že o brankára Lukscha sa ekonomicky stará jeho  „rodný“ klub z Českých Budějovíc, ktorý ho vyslal rozchytať sa až na Liptov. Našich mladších hráčov Gaška a Kollátiho uvoľnila MFK Dukla do Rakytoviec, kde skvele hráva aj talentovaný Bača, na trávnik do dresu MFK Dukla väčšie individuality vďaka nákupom neprišli. Doposiaľ to žiaden z nových hráčov svojou stabilnou formou divákovi neprezentoval.

Ak sa  pozrieme na obdržané góly, MFK Dukla má v súčasnosti jednu z najderavejších  obrán v II. lige. Prečo to píšeme? Zápas s Tatranom Liptovský Mikuláš, ktorý hral podľa našej mienky zatiaľ vo Zvolene v tomto ročníku najkrajší a najefektívnejší futbal núti aj k takým verejným komentárom. Niet v našom futbale človeka, ktorý by mal patent na rozum. Elity majú jagavé postavenie aj z pozície funkcií v klube, pred diváckou pospolitosťou majú však rovnakú povinnosť analyzovať verejne, prinajmenšom na klubovej stránke taký stav. Skôr, než nebude kvalitatívny prepad v pôsobení MFK Dukla v tejto súťaži hlbší aj v tabuľkovom vyjadrení. Po tomto zápase MFK Dukla klesla v tabuľke II. ligy nižšie a už zápas v Púchove, ktorý porazil Dubnicu na jej trávniku môže veľa napovedať, kde sa skutočne s kvalitou hry MFK Dukla nachádza.

Všímali sme si na tribúne vnútorné napätia generálneho manažéra Milana Smäda. Banskobystrickému futbalu dával a dáva  v najťažších chvíľach veľký kus svojho srdca. V takom prípade, keď futbalová rodina MFK Dukla čaká na návrat svojich miláčikov do skutočného domáceho prostredia i najvyššej futbalovej súťaže sa vyžaduje zo všetkých stránok a od všetkých jednotný ťah na bránu za víťazstva prostredníctvom futbalovej kvality na každom úseku futbalových činností v prospech dobrého mena MFK Dukla. Azda sa  len nechceme zbaviť zodpovednosti aj tam, kde si to z pohľadu postavenia mesta v prospech jeho reprezentácie daná situácia vyžaduje a vyžadovať naďalej bude. Futbal je nielen o dávaní gólov, ale rovnako aj o kúpe a predaji hráčov. Hlavne o pevných štruktúrach klubov  a v nich o systéme narábania s talentami. Logo Dukla znie aj vlastenecky, pod Urpínom aj vďaka futbalu ešte i v súčasnosti hrdo. Ak toto chceme narušiť a odbúrať, nerobme pokusi tam, kde už bolo všetko prebádané a všetko je odbornej verejnosti známe. A tú laickú neživme kompilátmi aj prostredníctvom  komentárov MFK Dukla z väčšiny jej tohoročných zápasov.  

MFK Dukla Banská Bystrica — MFK Tatran Liptovský Mikuláš 4:4 (4:3)

Góly: 8. Vujošević (11-m), 20. Frimmel, 22. Vujošević, 24. Polievka – 15. R. Bartoš, 27. vlastný Prikryl, 41. Voško, 77. Dávid Krčík.

Žlté karty: Nosko, Prikryl resp Gerát,Bartoš,Staš,Laura. Prizeralo za ideálneho futbalového počasia 412 divákov.

Zápas rozhodovali: Marsal – Kuba,Lauer.

Zostava Mestského futbalového klubu (MFK) Dukla Banská Bystrica:
Nôta ml. – Uhrinčať (56. Tóth), Nosko, Prikryl, Frimmel (92. Kupčík) – Migaľa, Snitka (92. Vajda) – Starší (75. Dolný), Richtárech, Polievka (K) – Vujošević (75. Laksík)

Tréneri: Stanislav Varga – Štefan Rusnák