AKTUALITY

Nevšedné! Vysokí hodnostári z Klubu generálov prizdobili kráľovnú!

Foto: Ján Miškovič | Text pod foto: Anastasiya Kuzmina a generálmajor vo výslužbe,Ing. František Bednárik, predseda Klubu generálov Slovenskej republiky vo chvíli tvorby fotodokumentácie z odovzdania najvyššieho vyznamenania Klubu generálov – Záslužného kríža generála Rudolfa Viesta.

Dostali sme vzácnu možnosť, byť  svedkami i komentátormi skutočne nevšednej  udalosti. On, dvorný fotograf  špičkových športovcov Dukly Banská Bystrica, ale i Európskeho mesta športu 2017 s jednoduchou vlastnou vizitkou – Ján Miškovič, cestou do Zvolena stihol v aute okrem iného poznamenať: „Generál môže byť vo forme, aj keď nie je v uniforme, s obsahom umenia  majstrovsky zdokumentovať skvelých, nie všedných, nie každodenných ľudí je to isté.“ Moja maličkosť k jeho slovám pridala: ” Janíčko, šťastný je ten, komu bolo aj na prahu mladosti blížiacej sa staroby dopriaté ísť s fotoaparátom a redakčným poznámkovým blokom za múdrosťou a správnym úsudkom.”

Stalo sa. Kráľovnú svetového biatlonu, našu Nastenku Kuzminovú veľkým aplauzom v stoji vítalo v piatkový podvečer, 8. júna toho roku, v zasadačke Veliteľstva vzdušných síl  vo Zvolene vyše tridsať slovenských generálov. Jeden z nich, ten najčerstvejší, prvý z radov slovenských športovcov, ktorý sa stal členom Klubu generálov Slovenskej republiky, brigádny generál vo výslužbe,úctyhodných 10 rokov veliteľ armádnej Dukly Banská Bystrica, PaedDr. Ivan Čierny stihol pre médiá na ich žiadosť odviť tento film:

“Dvojnásobná matka i olympijská aj dnes s jej príznačným úprimným leskom v očiach nezabudla podčiarknuť, že je športovkyňou Dukly Banská Bystrica, reprezentantka Banskej Bystrice a Slovenska. Všetci sme vedeli, že Nasťa získala v Pjongčangu 1 zlatú a dve strieborné medaily. Vedeli sme aj to, že po prvý raz vynechala športovú sezónu, keď mala 22 rokov. Narodil sa jej syn Jelisej. Hneď po pôrode plánovala návrat. Vtedy ešte za Rusko. Nestretla sa tam však s pochopením. Počula: “Pokiaľ chceš ďalej pretekať, nebudeš mať žiadne ústupky, absolvuješ s nami všetky sústredenia.”

To v preklade znamenalo odlúčenie od čerstvo narodeného syna.

 Nestalo sa tak. Taký krok rodáčka z Ťumene odmietla. Za ruskú reprezentáciu už nikdy neštartovala. Šport a biatlon mala veľmi rada. Chýbali jej. Hľadala späť cestu k súpereniu so špičkou sveta. Našla ju v Slovenskej republike vo VŠC Dukla Banská Bystrica a už v roku 2008 ziskala slovenské občianstvo. Ešte v tom istom roku stihla získať pre naše farby na majstrovstvách sveta v juhokórejskom Pjongčangu prvú striebornú medailu. Napísala prvú kapitolu svojej slávnej histórie vo svetovom biatlone. potom prišli ďalšie. Na tej ostatnej olympiáde v Pjongčangu získala pre Slovensko 1 zlatú a dve strieborné medaily. Predtým už vlastnila 2 zlaté z dvoch predchádzajúcich olympiád na trati dlhej 10 km. Žiarivé dni kráľovnej svetového biatlonu. Po pôrode dcérky Olívie sa vrátila na biatlonové trate. Napriek tomu, že so svojimi ratolesťami má mnoho krásnych zážitkov. Ten skvelý príbeh z Pjončangu, dostal dnes, podľa mňa, veľmi  dôstojný lesk v podobe najvyššieho ocenenia aké Klub generálov Slovenskej republiky môže udeliť.”

Slová brigádneho generála vo výslužbe Ivana Čierneho rozšíril pri odovzdávaní Záslužného kríža generála Rudolfa Viesta súčasný  predseda Klubu generálov Slovenskej republiky generálmajor vo výslužbe Ing. František Blanárik takto:

 ” Dukla v sebe skrýva veľa symboliky. Vzácnej, hrdej, poznačenej odvahou, statočnosťou,. Vy toto dokumentujete na reprezentačnej úrovni veľmi úspešne so športovou špičkou svetového biatlonu. Keďže vlastníte zo ZOH 2 zlaté medaily z 10 km trate, Rada Klubu generálov sa rozhodla rozšíriť ich počet na 3, lebo sa mierou vrchovatou podieľate svojim vysokým športovým majstrovstvom a úžasnou človečinou na propagácii ozbrojených síl s logom Dukla tak doma ako i v zahraničí.”

Netradičná, ale vzácna udalosť. Vidieť v stoji nadšene tlieskať naraz vyše 30 generálov a neformálne sa tešiť s úspechov Anastasie Kuzminy znamenalo pre novinársku obec slovom oživiť aj takto jej krásne cnosti potrebné pre každý naozajstný úspech. Usilovnosť, náročnosť, zodpovednosť, úprimnosť, ľudskosť, rozhodnosť, poriadok, pokora, pokojnosť ,spravodlivosť, náročnosť, čistotnosť, ochota spôsobili, že  vďaka vysokému športovému majstrovstvu bol v popisovanú chvíľu prizdobený zlatý šat skutočnej kráľovnej svetového biatlonu.