A MUŽSTVO AKTUALITY

Cenné body z Púchova, MFK Dukla má v sobotu pauzu

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: MFK Dukla má v kapitánovi mužstva Róbertovi Polievkovi (na zábere s číslom 17) a Miladinovi Vujoševičovi ( v červenom drese uprostred) výrazné strelecké individuality. Polievka dal zatiaľ v tejto sezóne súperovým brankárom 10 gólov, jeho oddielový kolega zaznamenal 8 gólov. Obaja vedú strelecký peletón II. ligy. Ani dobre hrajúci Liptovský Mikuláš nevedel zastaviť ich strelecký kumšt. Na snímke sa o to snaží Adam Krčík, cez ktorého padli do siete Liptovského Mikuláša 2 góly. V Púchove tak Polievka ako i Vujoševič mali znova svoj podiel na víťazstve svojho mužstva. Kým Polievka bol prakticky pri všetkých góloch v sieti domácich, Vujoševič nádherne prihral Staršiemu na jeho v tejto sezóne  4.gól. Obranca Prikryl bol zatiaľ strelecky úspešný do súperovej siete 3 krát. Zato jeden gól, práve proti Liptovskému Mikulášu , si dal nešťastne aj do svojej brány.

Hostia spod Urpína vyhrali v komornom prostredí hladko aj preto, lebo ich v rozhodujúcich momentoch podržal brankár Matúš Hruška. Pre divákov prekvapenie na brankárskom poste. V Dukle Praha, kde pôsobil od futbalovej sezóny 2017/2018 už pre tento futbalový ročník na súpiske nebol, v bráne dostali prednosť  36 ročný skúsený Filip Rada, a dvaja mladí brankári 17 ročný Antonín Kinský a 21 ročný Jan Šťovíček.

Čistý štít si Hruška udržal aj vďaka svojmu zákroku v nadstavenom čase, keď stihol chytiť ošemetnú loptu zo 4  metrov, ktorá smerovala z kopačky domácich za jeho chrbát. Predtým sa vyznamenal  v 79. minúte futbalovou bravúrou po hlavičke domáceho kapitána Michala Rišku. z pár metrov pred  svojou bránou. Loptu doslova vyškriabal spod horného brvna nad svoju bránu reflexívnym zákrokom.

Na začiatku zápasu mu za stavu 0:0 pomohlo brvno, odkiaľ sa lopta odrazila po strele domáceho záložníka Slavomíra Kapusniaka. Na bránu ju vyslal domáci futbalista z dobrej 25 metrovej vzdialenosti. Hruška šikovne vybehol z brány aj v 21. minúte, kedy zmenšil strelecký uhol Riškovi, ktorý ho z pár krokov nastrelil do hrude a tak gól do jeho siete nepadol.  Okrem spomenutých striel potom už iba v 23. minúte dokázali domáci priamo ohroziť bránu hostí.

Tí nastúpili tentoraz so stopérskou dvojicou Nosko – Kupčík a keďže futbalisti Púchova neoslnili rýchlym štartom na loptu, skôr  ju zdĺhavo rozohrávali do šírky, umožnili hráčom MFK Dukla vždy likvidovať ich útočné snaženie.

V drese hostí prekvapil štart talentovaného dorastenca Adama Hanesa v útočnom „trojzáprahu“ Starší – Hanes – Polievka, ktorý sa hrou medzi ostatnými nestratil i keď to nebol tentoraz pre oko diváka atraktívny futbal ani z jednej strany. Pravda je i tá, že hráčom v červenom oblečení stačilo 6 minút a 2 sekundy na to, aby troma gólmi rozhodli i svojom hladkom víťazstve.

Prvý gól dal utešenou hlavičkou Patrik Prikryl po dobre rozohranom rohovom kope Róberta Polievku . Išlo o tradičnú štandardnú situáciu zo strany mužstva pod Urpínom, ktorú už viac raz poslal do súperovej siete obranca spod Urpína. Tentoraz hral Prikryl na poste predstoppéra v dvojici s Richtárekom a lopta z jeho hlavy sa zatrepotala v sieti po krížnom lete naprieč celou bránou z pravej do ľavej strany. Brankár Pilný sa na jej rýchly let stihol iba prizerať. O 3 minúty na to úradovali pri druhom góle opäť útočníci Dukly Polievka s Vijoševičom. Prvý z nich, kapitán mužstva Polievka zacentroval loptu z ľavej strany, ale center vrátili obrancovia Púchova na nohu  Miladinovi Vujoševičovi, ten pohotovo cez celú šestnástku položil centrovanú loptu na hlavu Staršiemu a bolo 0:2, aby z hĺbky poľa dostal o minútu loptu do behu znova Róbert Polievka, ktorý ju lišiacky na prekvapenie samotných hráčov i brankára Pilného poslal znova za jeho chrbát.

Hostia okrem gólov mali v závere veľké príležitosti zvýšiť skóre, ale núkajúce strelecké príležitosti nedotiahli Jozefom Dolným ani Viktorom Tóthom do gólového efektu.

História sa však na priebeh zápasu veľmi pýtať nebude, body putovali z Púchova znova pod Urpín a Dukla po 9. kole vedie znova druholigový peletón so 22 bodovým ziskom. Tretie Košice, ktoré doposiať ešte v súťaži neokúsili trpkosť prehry však majú zápas k dobru. Zatiaľ si do tabuľky pripísali 20 bodov. Zápas k dobru má aj Podbrezová. Tá získala z doteraz odohraných zápasov 19 bodov. Ten istý bodový zisk má aj Tatran Liptovský Mikuláš, ktorý porazil doma druhú Skalicu 2:1. Skalica získala doteraz na 20 bodov, ale na svojom konte už má 2 prehry. V najbližšom kole sa stretne doma práve s Púchovom. Šlágrom 10. kola bude rozhodne majstrovský zápas Podbrezová – Liptovský Mikuláš.

MŠK Púchov – MFK Dukla 0:3 (0:3)

Góly: 31. Patrik Prikryl, 34. Matej Starší, 37. Róbert Polievka

Zostava:

MFK Dukla Banská Bystrica (4-2-3-1)
Hruška  – Migaľa (46. Vajda), Nosko, Kupčík, Frimmel –Richtárech (83. Snitka), Prikryl –Starší, Hanes Adam (55. Laksík), Polievka (K) (71. Tóth) – Vujošević (70. Dolný)
Tréneri: Stanislav Varga – Štefan Rusnák

Rozhodovali: Choreň –Lauer, Tokoš. Sledovalo 425 divákov.