A MUŽSTVO AKTUALITY MÉDIÁ

Pohľad na II. ligu bez divákov, ale trochu v inej futbalovo spoločenskej tónine

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: No vidíte. Už je aj slávny Polievka, jeden z mála kreatívnych druholigových futbalistov na kolenách. Už dohral. V Košiciach mu ani nosidlá nepomohli, tak túžil po návrate na zelený trávnik. Ale na tento, ktorý je na tejto snímke sa už nikdy nevrátia ani skúsený Snitka či v pozadí prizerajúci sa Kupčík. Ani ten si už na tej tráve pod Urpínom nezahrá. Napriek tomu, že na košickej Lokomotíve v zápase s FC Košice podal veľmi spoľahlivý výkon. To máte tak. Aj prvotriedna futbalová spoločnosť je svojim spôsobom určitý chaos. Ľuďom sa do neho podarí vniesť väčšinou len dočasný poriadok. Čo prinesie v tomto smere najbližšie kolo II. ligy?…

Celkom 11 neúplných kôl odohrali mužstvá v II. najvyššej slovenskej futbalovej súťaži mužov vo futbalovom ročníku 2020/2021 do 4. septembra 2020. To ostatné, 11. kolo, malo šláger v Košiciach, kde zvíťazil v pozmenenej, dosť zdecimovanej zostave, MFK Dukla Banská Bystrica nad domácim FC o jediný gól, ale to stačilo, aby sa usadil na čele tabuľky.

Výsledky odohraného kola nie je potrebné opakovať, lebo futbaloví priaznivci ich poznajú. Skôr by sme mali uvažovať pri mnohých zraneniach (tentoraz si Polievka z MFK Dukla zrejme dlhšie nezahrá pre prasknutú ihlicu, nie vlastnou vinou) o všetkých možných rizikách pri futbale. Najväčším sa ukazuje divácka neprítomnosť na zápasoch ale nastúpiť môžu i ďalšie. Nakoniec, riziká sú všade, tak pri futbalovej hre samotnej, či pri objektívnom písaní o súčasnom stave slovenského futbalu.

Samozrejme, pri písaní pre laickú verejnosť, lebo len chudoba samotná sa na šport chudobných nedostáva. Nemali by aj novinári zatelefonovať poisťovacím agentom, aby im pripravili čo najvhodnejšie a najlacnejšie portfólia poistných zmlúv pre písanie komentárov zo zápasov, z ktorých začínajú diktovať zo zákulisia štadiónov „etické princípy komunikácie prisluhovači bohatých majiteľov klubov“?

Tak nazval po jednom stretnutí funkcionárov domáceho klubu mladý žurnalista, ktorý sa zaprisahal, že do takej hry už nevstúpi. Neviem, či by sme vôbec takou cestou mali prinášať novinárske úvahy na svetlo sveta, keď tam sedia na tribúnach, okrem bohatých mecenášov futbalu, aj viaceré elity nášho futbalového Slovenska. Nechceme sa v žiadnom prípade dotknúť tých statočných, poctivých a objektívnych. Máme na mysli napríklad aj samotného delegáta stretnutia, či pozorovateľa rozhodcov. Čo ešte tak zaknihovať do futbalového portfólia pozorovateľa funkcionárov?

Na zápasoch MFK Dukla vo Zvolene boli prvé 2 kategórie spomenutých, viackrát veľmi aktívni, čo isto pocítila i pokladnica spomenutého klubu. Každopádne si myslíme, že dnes je hodno odporučiť okrem novinárov, ktorí na futbal zvyknú ísť, aby mohli o zápase čitateľskú verejnosť živo informovať, potrebu zvláštnych poistiek pre trénerov, manažérov, sponzorov, ba aj celých futbalových klubov, ich partnerov a prípadne i fanúšikov za plotmi, aby si čo najrýchlejšie a lepšie, než doposiaľ, aspoň niektoré zo svojich rizík pripoistili.

Pre novinárov zostane najväčším rizikom nezáujem čitateľov o to, čo sa s futbalom a pri futbale dnes vystrája! Ale toto sotva možno pripoistiť. Možno by pomohlo vytvoriť skupinu neprofesionálnych pisálkov o futbale a v takom zoskupení požiadať vládu, či ministerstvo školstva, mládeže a športu, o štátny príspevok na výdavky spojené so vzniknutým stavom.

Nakoniec, načo radiť, ľudia asi vždy mali viac záujmov ako aj prostredníctvom futbalu dosiahnuť radšej väčší zisk pre seba, než pre samotné zvýšenie kvality futbalovej hry. A mnohí dobre vieme, že pri každom úspechu niet núdza o kvalitnú zábavu. Tam neexistujú predsa žiadne riziká. Tobôž nie záujem o nejaké profesionálnejšie komentáre z futbalových zápasov pre bežného čitateľa. A ak by sa aj tí skôr narodení na niečo v tomto smere sťažovali, už sa načítali o kvalitnom futbale v tomto, aj v minulom storočí, v súvislosti so slovenským futbalom, dosť. Dnes nech si chránia lepšie svoje zdravie a nechajú rozmýšľanie o futbale riskujúcejším. Alebo si môžu kúpiť a čítať knihu s českým textom „Proč chytří lidé dělají hloupé chyby, když jde o peníze.“ Pravda, to len vtedy, ak nevedia, že čím je viac v stávke, tým väčšiu mieru konfliktu prežívame.

A tak sa radšej doma, pri teplej piecke, iná koronová možnosť ani neexistuje, pripravujme na výsledkový servis z 12. kola II. ligy, v ktorom sa v sobotu 10. októbra 2020 stretnú:
Slavoj Trebišov – FC Petržalka, FK Dubnica nad Váhom – FK ŠTK 1914 Šamorín, MFK Dukla – Partizán Bardejov, FK Poprad – Tatran L. Mikuláš, Žilina B – MŠK Púchov, MFK Skalica – FC Košice, ŠK Slovan Bratislava B – KFC Komárno a FK Železiarne Podbrezová má voľno.

Predtým sa však ešte dnes t.j. v stredu 7. októbra 2020 stretnú v dohrávke 5. kola o 15:30, v zápase odloženom z 29. augusta 2020: MŠK Púchov – KFC Komárno