AKTUALITY MÉDIÁ

Slovenská II. futbalová liga má svoju kvalitu i futbalovo – spoločenské hodnoty

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Doterajšie výkony brankára MFK Dukla Banská Bystrica, Matúša Hrušku, sú pre vášnivého a aj toho najzarytejšieho priaznivca futbalu pod Urpínom pozvánkou sledovať každý jeho ďalší počin na jeho zaujímavo sa odvíjajúcej futbalovej scéne. Z rodnej Žiliny cez Myjavu, prvoligovú futbalovú Dukla Praha do futbalovo vyspelého a dozrievajúceho klubu MFK Dukla Banská Bystrica.

Po dlhšom čase (celkom siedmych týždňoch) sa znova rozbehla v poradí svojim 13. kolom II. slovenská národná futbalová liga. Viaceré zápasy odohraného kola potvrdili, že táto súťaž má svoju vysokú futbalovo – spoločenskú hodnotu. Súkolie internetových médií (www.duklasport.sk, www.priateliadukly.sk, www.sportlandia.sk) v prepojení na printové médium (magazín Gól) ale i knižnú či časopiseckú publicistiku sa o tom snaží aj vo futbalovej sezóne 2020/2021 prinášať mediálne svedectvá. Nefalšované, priamo z ihrísk, futbalových kabín i priamymi rozhovormi mimo spomínaných zariadení. Každý z klubov, ktoré hrajú túto náročnú súťaž má svojich trénerov, manažérov, svoje klubové portály a robí vo vnútri svoju klubovú stratégiu. Navonok sa v tejto sezóne zatiaľ výsledkovo najviac darí 4 (štyrom) mužstvám z čela tabuľky.

Vedúci Mestský futbalový klub Dukla Banská Bystrica zatiaľ nemá svoj vlastný futbalový domov, ale podáva futbalovej verejnosti dôkazy že trénerské duo Stanislav Varga – Štefan Rusnák skladá zostavu veľmi precízne a zodpovedne  i napriek vystrájaniu COVIDu, zraneniam a chorobám. Určuje na jednotlivé posty hráčov podľa typologického zloženia súpera  a stanovuje premyslenú zápasovú stratégiu.

Aj v nedeľu 29. novembra v poslednom zápase 13. kola nastúpilo mužstvo oblečené do červených farieb s víziou zvíťaziť. V domácom Šamoríne malo veľmi kvalitného súpera. Tak po technickej ako i kondičnej stránke. Väčšina hráčov Šamorína sa pripravuje na majstrovské zápasy v prvoligovej trénerskej futbalovej dielni DAC Dunajská Streda.

Vargovci vyrukovali aj na zápas Šamorín – MFK Dukla s  účelným herným systémom a stačila im štvrťhodina, aby  ho postupne dotvárali na hracej ploche stále bohatším herným útočným koloritom, ktorý zo zálohy skvele dirigoval famóznym výkonom Daniel Richtárek. Keď poslal v 56. minúte z lavičky náhradníkov na ihrisko Stanislav Varga najlepšieho strelca súťaže a kapitána MFK Dukla , Róberta Polievku, ten len čo vybehol na výborne pripravenú hraciu plochu, opäť povyzvŕtal mladú súperovu obranu ( Matúš Malý 19 rokov, Jorge Antonio Mendez 19 rokov, brankár Daniel Veszelinov 19 rokov ) ale problém mu nerobilo obchádzať ani skúsených futbalových harcovníkov Juraja Pančíka ( rok narodenia 1990), či  z našich slovenských futbalových trávnikov známeho a skúseného argentínskeho stredopoliara Olda Omara Baéza s rokom narodenia 1988, ktorý prišiel na Slovensko do dresu AS Trenčín ešte v roku 2008. Baéz hráčsky pôsobil aj v pražskej Slávii, ktorá ho posunula na hosťovanie do prvoligovej Trnavy, obliekal aj dres Podbrezovej, od roku 2018 bol hráčom ŠKP Sereď a teraz je kapitánom mužstva Šamorína.

Aj v tomto stretnutí dotieravý na ihrisku vedľa rozhodcu slovnými komentármi ako ovad. Rozhodca Čiernik s píšťalkou a kartami si toho všimol až v závere zápasu, keď mu ukázal za časté komentáre jeho výkonu žltú kartu, ale herne je Baéz tiež bojovník so slušnou technickou výbavou v strede poľa.

V MFK Dukla čerpajú mladosť a elán z vlastnej liahne. Kvalitne sľubným výkonom sa v základnej zostave z ligového dorastu prezentoval na hracej ploche na podhrotovej pozícii talentovaný Adam Hanes, na svoju premiéru v A mužstve čakal na lavičke náhradníkov 17 ročný Adam Červeň. Na lavičke náhradníkov sedel aj 21 ročný talentovaný brankár Nôta. Načo skrývať, MFK Dukla začína znova byť pre talenty zo slovenského vidieka veľmi zaujímavým klubom. Hlavne od blížiaceho sa leta, kedy otvoria pre mládežnícky futbal v banskobystrickej Radvani nádherný futbalový stánok na špičkovej európskej úrovni. O tom však nabudúce viac-

Také smerovanie ide už dnes aj na chválu vedenia Mestského úradu Banskej Bystrice i väčšiny členov tamojšieho zastupiteľského poslaneckého zboru.

Ale vráťme sa do slovenskej futbalovej druholigovej kuchyne dospelých a napíšme, že bez kvalitnej systematickej prípravy nebude ani jeden talent prínosom pre žiadne mužstvo ak na sebe nebude ochotný pracovať po viacerých stránkach. Hráčov MFK Dukla učí tréner Stanislav Varga chlapcov znášať tlak na ihrisku i mimo neho už od príchodu do tohto klubu. V tom je tiež výnimočným. MFK Dukla právom vťahuje do pozornosti priaznivcov, hlavne vidieckeho futbalu z vlastného mesta, blízkeho okolia, ale predovšetkým zo širokého zdravého slovenského vidieka.

Foto: webová stránka FC Košice | Text pod foto: Takto sa tešil odchovanec futbalu Vranova nad Topľou Patrik Košuda víťaznému gólu, ktorý vsietil brankárovi Podbrezovej v 13. kole II. futbalovej ligy v drese Košíc. Po odchode, ešte iba ako žiaka z futbalu Obecného futbalového klubu Hencoviec pri Vranove nad Topľou sa cez Vranov dostal od leta 2012 do Zemplína Michalovce. Futbalové šťastie skúšal aj v Tatrane Prešov, Pohroní či treťoligovom Humennom. Patrik Košuda verí, že sa v drese FC Košice znova predstaví divákom v prvoligovom drese FC Košice už na jeseň vo futbalovej sezóne 2021/2022. Držme mu spoločne palce na náročnej ceste súčasným slovenským futbalovým svetom.

 „Ak už máme zobrať do mužstva dospelých cudzinca, musí ísť aspoň o 30 percent lepšieho futbalistu než sú kvalitné výkony našich vlastných odchovancov. Naši domáci odchovanci zvyšovali a aj dnes zvyšujú úroveň vidieckeho futbalu nielen v blízkom, ale i širokom okolí slovenského futbalového vidieka“ dal sa počuť pri hodnotení zápasu v Šamoríne medzi klbkom zvedavých novinárov generálny manažér klubu, bývalý mládežnícky reprezentant Československa a prvoligový futbalista, Milan Smädo.

Rovnako zaujímavo hodnotil stretnutie 13. kola Liptovský Mikuláš – Trebišov aj bývalý prvoligový rozhodca Stanislav Bomba,  ktorý pred dvoma rokmi opustil futbalový Ružomberok a spolupracuje s futbalovými činovníkmi na Liptove pri klube Tatrana Liptovský Mikuláš.

 „Páni, ten Trebišov nehrá zlý futbal. Jeho umiestnenie v súčasnej tabuľke nie je odrazom kvality hry a plnenia taktických pokynov trénera Jozefa Desiatnika. Trebišov bude nebezpečným súperom pre každého. Podľa mojej mienky sa posunie aj v druholigovej tabuľke čo nevidieť vyššie.“ Stanislav Bomba sa dal počuť pre spomenutý portál Športovej agentúry Dukla, ktorý sa rozbieha pod názvom www.duklasport.sk aj svojou pripravovanou knihou o pohľade na prácu a rozhodcovské futbalové vnútro zaujímavých slovenských a predtým i československých futbalových arbitrov. Už pred tohoročnými vianocami chystá ukážky na čítanie z pripravovanej knihy.

Kvalitný futbal hrala Skalica tentoraz v Bardejove, odkiaľ išli domov, na výkon rozhodcu veľmi rozhorčení samotní jej hráči a iste i tréneri.  Pred  zápasom Bardejov – Skalica bola v Bardejove milá slávnosť, počas ktorej funkcionári terajšieho Partizána oživili spomienky na veľmi precíznu a kvalitnú robotu vo futbalovom československom hnutí známeho funkcionára Milana Varganina.  Nezakrývala napríklad jeho úzku spoluprácu so známym trénerom a futbalovým odchovancom Tatrana Prešov, Jozefom Bubenkom.

Okrúhle 80 ročné jubileum oslávenca Milana Varganina, ktorý vo funkcii manažéra klubu priviedol spolu so spomenutým trénerom Bubenkom a štábom ďalších obetavých funkcionárov a hráčov vo futbalovej sezóne 1993/1994 Partizán Bardejov po prvý raz na prvoligovú futbalovú scénu dospelých, bola vhodnou chvíľou aj verejne sa Milanovi Varganinovi poďakovať za jeho obetavú prácu pre futbal vôbec. Na ten v neďalekom mestečku Giraltovce, nevynímajúc. Obšírny rozhovor s oslávencom prinesieme v obšírnom publicistickom rozhovore ako súčasť pripravovaného tohoročného vianočného čítania aj o našom druholigovom futbale.

Po sezóne 1993/1994 vyzerala takto najlepšia jedenástka vtedajšej II. ligy po prvý raz v histórii SR so 16-timi účastníkmi nasledovne: Sudimák (Trebišov) – Jurčák (Bardejov) Pokrývka ( ŠKP) Trutz (Petržalka) – Ľalík (Bardejov), Chrenko (Šaľa) Gombár (Stropkov) Vagač (ŠKP) – Pančík ( Petržalka) J. Daňko ( Bardejov).

V tej po sezóne 2020/2021 by v bráne isto ašpiroval na miesto v zostave aj súčasný brankár Partizána Bardejov Čikoš Pavličko, ktorý skvele chytal napríklad proti MFK Dukla vo Zvolene, a rovnako výborným výkonom sa prezentoval aj v zápase s dobre hrajúcou Skalicou na veľmi kvalitne pripravenej hracej ploche domáceho Partizána. Čudné však bolo v tomto zápase vylúčenie hosťujúceho Horodníka, ešte divnejšie a obdivuhodnejšie fantastické reflexívne zákroky spomenutého Pavlička najmä po strelách skalických futbalistov Šebestu a Šulca. Tí dvaja mohli rozhodnúť o výsledku zápasu v prospech Skalice už v I. polčase. Potom prišla spravodlivo nariadená penalta v prospech Bardejova a tak sa domáci napriek menšej hernej ofenzíve tešili aspoň z bodu.

„Škoda, že také divácky atraktívne zápasy aké odohrali aj mužstvá Košíc či Podbrezovej v doterajšom priebehu II. ligy nemôžu sledovať mnohí diváci priamo na futbalových štadiónoch. Často ide o prvoligovú prezentáciu futbalu“ povedal pre magazín Gól, ktorý pripravuje k jednotlivým zápasom MFK Dukla Športová agentúra Dukla , keď hrá mužstvo o druholigové body na nekvalitnej hracej ploche vo Zvolene, prezident KFC Komárno Juraj Baráth.

Jeho názory publikované v spomínanom Góle pred majstrovským zápasom MFK Dukla – KFC Komárno sú pozoruhodné nielen pre náš slovenský druholigový futbal. Podľa našich posledných informácií vedenie MFK Dukla v spolupráci s domácim futbalovým klubom Zvolena sa snaží zlý trávnik Zvolena na ich štadióne aspoň čiastočne revitalizovať. Jedna z ďalších trpkých piluliek, ktorú musia prehltnúť na tomto štadióne hlavne futbalisti MFK Dukla, ktorí tam majú dočasné domáce prostredie.

Pod nohami zo zápasu na zápas, z kola na kolo pomaly strácajú to súčasné druholigové prostredie hlavne mužstvá Slovana Bratislava „B“ a posledného Popradu, ktorý prekvapujúco práve v 13. kole porazil Púchov na jeho vlastnej tráve. Nekalkulujme v tomto období s postupmi či zostupmi. Snažme sa aj v druholigovom futbale hľadať a prinášať pozitíva, z ktorých sme sa takto ucelenejšie tentoraz snažili priblížiť už v úvode spomenuté 13. odohrané kolo. V tom stredajšom 2. decembra sa stretnú: Podbrezová – Bardejov, L.Mikuláš – Púchov, Žilina „B“ – Košice, Skalica – Šamorín, MFK Dukla – Komárno, Dubnica – Petržalka, Trebišov – Slovan Bratislava „B“. Poprad má spomedzi 15- tich účastníkov súťaže voľno.

Ostáva iba veriť, že herne i výsledkovo prinesie opäť zaujímavé a čitateľsky atraktívne témy na ďalšie pohľady a hodnotenia nášho druholigového futbalu dospelých.