A MUŽSTVO AKTUALITY

V zápasovej premiére v prípravnom období superlatívy na adresu MFK Dukla v Seredi

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Táto snímka nie je síce z prípravného zápasu Sereď – MFK Dukla, z ktorého je priložený komentár. MFK Dukla hrala v Seredi v modrých a nie červených dresoch. Ale hrou potešila. Práve dvojica Róbert Polievka – Miladin Vujoševič si však mala právo tľapnúť dlaňami , ba i ďalší sa mali právo pridať z úzadia, lebo to čo vyparatil po nahrávke Voješoviča náš kapitán s páskou na rukáve bolo excelentné, majstrovské v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži nevídané. Predviedol divákom, asi za odmenu, že prišli do prostredia s pocitovou teplotou okolo – 8 stupňou Celziového stupňa. A tí sa na jeho hernom kúsku dlho zabávali. Viac už v samotnom komentovanom spravodajstve.

Dňa 16. januára toho roku bola v Seredi premiéra prípravných zápasov MFK Dukla na náročnú jar futbalového ročníka 2020/2021. Mužstvo MFK Dukla mnohí vysoko favorizujú. Náš pohľad je obozretnejší a opatrnejší, nie však skeptický. MFK Dukla sa predstavila v Seredi v dobrom svetle. Tak po stránke hernej ako i kondičnej. Ono to všetko so všetkým súvisí. Zápas na pomerne úzkom ihrisku s umelou trávou v Seredi bol však zaujímavý a iste pre oba trénerské a manažérske zoskupenia spomenutých klubov na mnohé upozorňujúci.

Tak hosťujúca trénerská dvojica Stanislav Varga – Štefan Rusnák ako i domáce trénerské duo František Šturma – Ján Blaháč dalo príležitosť nastúpiť viacerým hráčom.

Z domácich sme upriamili pozornosť na Yannicka Ndzoumoua, futbalistu čiernej pleti z Kamerunu, ktorý prišiel do Serede na skúšku z najvyššej maďarskej futbalovej súťaže. Už v siedmej minúte zápasu zranil na polovici ihriska pri preberaní lopty  Lukáša Laksíka, aby o pár minút ten istý faul kopnutím do dolnej časti končatiny, tak isto takmer v strede hracej plochy un – fair zákrokom poslal za čiaru k zdravotníkovi na ošetrenie ďalšieho skúseného futbalistu hostí Lukáša Migaľu.

Ten sa po pár minútach na ihrisko vrátil, aby práve on začal učebnicovú útočnú akciu v strede poľa. Najskôr šikovne zobral loptu Danimu Espinarovi, kolmo ju na niekoľko metrov posunul najstaršiemu futbalistovi na hracej ploche Gabrielovi Snitkovi a ten kolmo do behu Matejovi Staršiemu. Celá akcia bola zopakovaním podobnej, ktorú  zo strany hostí tak isto po pravej strane zakončil strelou vedľa Matej Starší. Jeho strelecké repete bolo gólové, svoje osamelé sólo šestnástkou súpera zakončil krížnou strelou z pravej strany do ľavého dolného rohu  brány Yakubu Mathewa.

Dobrých pätnásť minút predtým vystrelil veľmi nebezpečne spoza šestnástky na brankára  Matúša Hrušku tiež po jeho pravej ruke  domáci Adam Morong, celý prvý polčas najkvalitnejšie hrajúci futbalista z tímu ktorý vybehol na hraciu plochu pre Sereď v tradičnom červenom oblečení. Hosťujúci brankár Hruška skvelým zákrokom zabránil gólu a ukázal výborný reflex. Niekoľkými umnými prienikmi už do prvého gólu zápasu na seba upozornil kapitán hostí Róbert Polievka. Hlavne ten prvý po necelých šiestich minútach hry po prihrávke  ľavou stranou ihriska od Mareka Frimmela mal veľmi slušné prvoligové parametre, chýbalo mu iba gólové zakončenie. Ale toto, čo po nahrávke od Vujoševiča urobil Polievka potom, keď kúzelníckym spracovaním lopty poplietol dvojicu domácich stopérov Lubomíra Michalíka a už spomenutého, veľa raz nečisto hrajúceho Yannicka Dzoumoua  často nevidieť ani v Lige majstrov. Obaja sa ho rozbehli brániť asi 6 metrov pred vlastným brankárom opačným smerom ako sa on rozbehol s loptou k domácemu brankárovi. Strelu z pomerne blízko vybehnutého Yakubu Methewa vyslal tvrdú, ale tá sa odrazila od jeho tela po reflexívnom nastavení tela do ľavej strany brániaceho územia domácich. Lopty sa však zmocnili okamžite hostia a ešte dvakrát v rýchlom slede nedopravili z výborne pripravených streleckých pozícií v priebehu jednej minúty loptu za chrbát domáceho brankára.

MFK Dukla hrala v rozpätí od 21. do 35. minúty veľmi kvalitný futbal. Keďže aj Seredi nechýbalo herné nasadenie a prvý polčas ukončila rozhodcovská trojica, ktorej mená a priezviská v zápise o stretnutí chýbali, hoci sme na drese jedného z čiarových rozhodcov videli aj odznak FIFA, bol stav rohových kopov po polčase 4:6 v prospech hostí.

Za zmienku stojí aj skutočnosť, že pri vtipne rozbiehajúcich sa viacero útočných akcií Serede rýchlymi nohami  prezentoval viac raz brankár hostí Matúš Hruška.

Po zmene strán došlo v oboch mužstvách k viacerým striedaniam, ktoré sú vyznačené v zostavách za komentárom. Spočiatku to poznačilo najmä rozháranejšie bránenie hostí, ale po 60. minútach hry začali znova viac diktovať jej tempo hostia. Dovtedy však už bolo na ukazovateli skóre 2:1 v prospech Serede. Najskôr zužitkoval prienik výborne hrajúceho Ivana Alexa domáci Denis Potoma, aby o pár minút na to pridal po podobnej akcii a pri „ otvorených vrátach“ v súperovej obrane na hrote dôrazne bojujúci Miloš Lačný.

Čím sa dlhšie hralo, tým viac začal na seba i pri dvoch – troch nepresných rozohrávkach umným bránením i zabiehavaním za  pomalších skúsených obrancov upozorňovať rodiaci sa hráčsky elegán  Jakub Uhrinčať.

Tréner Stanislav Varga rýchlo prečítal čo hrozí od hráča Ivana Alexa, preskupil obranu a na ľavej strane obrannej štvorice už nedal Lukáš Migaľa namlsanému technikovi v rýchlosti s loptou, ktorý dostal na pravom krídle od trénerov domácich priestor v zostave, šancu. Naopak, po dvoch rohových kopoch, ktoré zahrávali za sebou v rýchlom slede hneď po vstrelených góloch hráči Serede, začala znova fungovať umná kombinácia hostí.

Tí už mali na ihrisku od 46. minúty až na 5 hráčov (Nosko, Kupčík, Migaľa, Starší Vojoševič) celkom iné hráčske obsadenie jednotlivých postov, pomaly ale isto začali hroziť nebezpečnými útokmi z oboch strán a vývoj stretnutia ukázal, urobili dobre. V 74. minúte po chybnej obrannej akcii preletela lopta z ľavej strany v šestnástkovým priestorom do jej stredu k nabiehajúcemu Milnovi Kvocerovi a tento novic v mužstve MFK Dukla tvrdou strelou zo stredu vnútra šestnástky vyrovnal na 2:2.

Dokonca MFK Dukla mohla vyhrať, v 89. minúte, to už nebol na hracej ploche domáci stopér Lubomír Michalík, preletela lopta v strede ihriska za zle postavenú stopérsku dvojicu, za ich chrbát sa šikovne dostal celý zápas statočne bojujúci Miladin Vujoševič, aby si sólovým behom s loptou si vytvoril dostatočný náskok pred dobiehajúcou obranou Serede. Keď už bol v šestnástke sám pred brankárom, ten mu šikovne zmenšil strelecký uhol, Vojoševičovi sa nepodarilo loptu tak umiestniť vedľa vybiehajúceho Mathewa, aby skončila v sieti. Treba však rovnako priklincovať, že hneď v prvých minútach druhého polčasu nepochodil ani domáci Miloš Lačný v zahrávaní pokutového kopu, keď jeho strela zo spomenutej značky kopu, skončila na žrdi, aby ju obrana súpera  poslala včas do bezpečia.

Zaujímavý zápas sledovalo spoza plota na neďalekom násype niečo vyše 120 divákov.

Zaujímavé boli pozápasové názory domácich fanúšikov typu: „Banská Bystrica bude prínosom nielen pre I. ligu, ale celý slovenský futbal!

Alebo iný, ktorý vyslovil pán Kukučka, bývalý futbalista Trnavy: „Výborne trénovaný a hrajúci kolektívny výkon bude oživením prvoligových bojov. Toto mužstvo bude ťažiť zo širokého výberu hráčov, ktorých má na súpiske, ak som dobre sledoval, tréner Varga. Veď ten neposlal na hraciu plochu ani viacerých skúsených futbalistov, ktorých má k dispozícii pre jarné boje v II. lige.“

Pán Kukučka mal pravdu. V nominácii na tento prípravný zápas sa neobjavili doliečujúci sa hráči MFK Dukla  Prikryl, Vajda, Dolný, ba chýbal aj mladík Hanes. Hlavne neúčasť Prikryla bolo zjavne badateľná pre tých, ktorí sú zvyknutí na jeho krásne a presné dlhé prihrávky z obranného pásma až na hrot útoku. Tie pre lahodné oko a futbalové srdce labužníkom futbalu najviac chýbali.

ŠKF Sereď – MFK Dukla Banská Bystrica 2:2 (0:1)

Góly: 47. Denis Potoma, 59. Miloš Lačný – 24. Matej Starší, 74. Milan Kvocera ( zápas ukázal, že by to mohla byť pre MFK Dukla skutočne, až zlepší kondíciu nová posila ). Hralo sa bez kariet, ale zo strany Serede hlavne v I. polčase veľmi tvrdo, ba miestami aj un – fair.

Zostavy mužstiev

ŠKF Sereď: Yakubu Mathew  – Adam Morong ( od 46. minúty Martin Slaninka ),Lubomír Michalík ( od 84. minúty Ondřej Machuča ), Yannick Dzoumou  ( od 46. minúty Bankole Adekuyor ), Martin Mečiar ( od 46. minúty Matej Loduha ) Stanislav Danko ( od 46. minúty Ivan Alex ), Ondřej Mačucha ( od 46. minúty Filip Tatranský) Dani Espinar ( od 46. minúty Nikolas Šumský) – Denis Bušnja (od 46. minúty Denis Potoma ) Miloš Lačný ( od 65. minúty Nikola Gajič) Mario Kvesnič ( od 65. minúty Alen Mehič)

MFK Dukla: Matúš Hruška ( od 46. minúty Adam Krejčí ) – Adam Červeň ( od 46. minúty Jakub Uhrinčať ) Ján Nosko ( od 67. minúty Peter Bača), Ľuboš Kupčík – Gabriel Snitka ( od 46. minúty Kristián Lukačik ), Ľubomír Wilwéber) od 46 minúty David Richtárek ) Marek Frimmel ( od 46. minúty Viktor Tóth) –Matej Starší , Lukáš Laksík ( od 8. minúty Miladin Vujoševič ) Róbert Polievka (od 46. minúty Milan Kvocera ).

Zápasu prizeralo spoza plota asi 120 divákov, hralo sa bez kariet.