AKTUALITY MÉDIÁ

Rady verných priaznivcov futbalovej Dukly opustil Marián Králik

Ešte pred pár dňami živo diskutoval s podaktorými vernými futbalovými priaznivcami o súčasnom futbale, najviac o tomto krásnom a aj ním milovanom športe pod logom MFK Dukla, ktorej hru počas jesene futbalového ročníka 20020/2021 zbožňoval z futbalových tribún. Vo chvíli najneočakávanejšej opustil rady priateľov na tejto zemi veľmi rýchlo, mnohých nás zaskočila i prekvapila jeho smrť.

Mnohí si Mariána Králika pamätáme ako výborného trénera zjazdového lyžovania v  Československu, v ktorom sa v jeho vnútornom svete snúbila výborná teória s praxou. Azda aj preto, že už v mladosti sám dokázal medzi rovesníkmi vyhrávať mládežnícke súťaže Československa o majstra republiky v zjazdovom lyžovaní.

V čase, keď bol reprezentačným trénerom mužov Československa sa na stupienok víťazov vo Svetovom pohári dokázal postaviť ako prvý pretekár z Československa vôbec, vtedy aj trojnásobný akademický majster sveta v zjazdovom lyžiarskom športe, Bohumír Zeman z Vrchlabí. Na tie časy úspešné družstvo pod trénerským vedením Mariána Králika, ktorý sa narodil v Banskej Bystrici 26. júna 1944, tvorili okrem Drahomíra Zemana ešte Miloslav Sochor, Ivan Pacák, Róbert Žalman a Peter Šoltýs.

Dávno sú preč časy, keď bol Marián Králik trénerom zjazdového lyžovania v armádnej Dukle Banská Bystrica, aby neskôr vykonával v spomenutom Armádnom stredisku vrcholového športu Dukla Banská Bystrica aj trénera moderného päťboja či zastával vo vedení vtedajšej športovej vojenskej organizácie aj iné dôležité funkcie.

Jeho trénerský reprezentačný kolega z tých čias, keď Marián Králik pôsobil pri mužskej reprezentácii, tréner československých junioriek – zjazdárok, Ondrej Gyure o zosnulom povedal.

„Odišiel dobrý priateľ, ktorý so sebou nosil na športoviská z každodenného života úprimný kamarátsky vzťah. Bol veľmi dobrý trénerský odborník zjazdového lyžovania, vždy je smutné vyprevádzať z tohto sveta takých vzácnych ľudí.“

Mnohí, ktorí zosnulého Mariána Králika takto poznali sa s názorom jeho trénerského kolegu iste zhodnú.

Keď sa s ním bude v stredu 10. marca toho roku, pred pravým poludním v banskobystrickom Krematóriu lúčiť jeho najbližšia rodina, starší brat Ivan s manželkou, mladšia sestra Jarka, bývalá bežkyňa na lyžiach so svojim manželom, verná družka Jana a ako sme sa dozvedeli posledné zbohom by formou kondolencie a účasti na pohrebe mal dať aj zástupca súčasného Vojenského športového centra Dukla mnohí z tých, ktorí sme ho bližšie spoznali ako veľmi korektného človeka v čase ticha a poslednej rozlúčky iste zopakujeme osamote (pohrebu sa môžu zúčastniť iba 6. ľudia z dôvodu COVIDu):

Nezabudneme, náš verný futbalový divácky nadšenec a priateľ, náš vzácny Marián na Tvoju pravidelnú podporu z tribún počas majstrovských zápasov „A“ mužstva armádnej, neskôr MFK Dukla, tiež na zápasoch ligového dorastu so spomenutými názvami, ale aj na tradičných debatách najväčšej rodiny odborníkov – laickej futbalovej verejnosti, kde si dokázal chápať prečo každý dokáže rozumieť futbalu hlavne pred, ale i po skončenom zápase. Úsmevom a vtipom Tebe vlastným budeš v takých futbalových rodinách veľmi chýbať.

Česť Tvojej nehynúcej pamiatke!

Za veľkú rodinu športovcov a kolektív Klubu priateľov Dukly, ale i Športovej agentúry Dukla nekrológ spracoval Jozef Mazár