A MUŽSTVO AKTUALITY

MFK Dukla po ďalšom bodovom zisku s ambicióznym mužstvom Popradu

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Futbal prináša rôzne situácie. Aj také, po akej bola ukončená jedna krásne sa rozvíjajúca futbalová myšlienka v podaní i v tomto zápase s veľkým nasadením bojujúceho Lukáša Migaľu (v červenom drese). Un – fair zákroky vo futbale bolia, ale zároveň majstrovským podaním priblíženia takých situácií aj fotoreportážnou formou, volajú naliehavo po ich odstraňovaní za účelom očistenia futbalu od tejto pliagy v každom klube…

Po vyše 100 dňovom futbalovom pôste ( presne 115 dní od ostatného majstrovského zápasu s Komárnom – pozn. autora) odohrali chlapci MFK Dukla Banská Bystrica znova vo Zvolene majstrovský zápas o druholigové body. Takým zápasom, v ktorom hrá prvý a posledným zvyknú vravieť fajnšmekri – povinná jazda. Je potrebné zdôrazniť, nebol to nadpriemerný futbal. Sympatická však bola snaha mladých chlapcov z Popradu, ktorí bojovali, čo im sily stačili. Celkom počas zápasu vyslali priamo na domáceho brankára Hrušku iba 3 lopty. Prvú slabú hlavičkou do stredu brány v 27. minúte, druhá  z ľavej strany šestnástky prišla o 2 minúty neskôr, keď sa krížnou strelou pokúšal prekvapiť jeden z troch legionárov v ich kolektíve – Arthur Angelo, aby ten istý hráč  spoza šestnástky vyslal aj strelu tretiu, za stavu 4:0 v prospech domáceho mužstva MFK Dukla, ale aj tú brankár Hruška hravo zlikvidoval.

Samozrejme, že domáci v červenom oblečení mali loptu pod kontrolu väčšinu zápasu, vymenúvať podrobne minúty a pokusy o strely či pozahadzované dobre rozbehnuté , alebo menej úspešné zakončenia, sa nám zdá iba  približovať minutáž stereotypných pohľadov na hraciu plochu, počas ktorých každý videl, že na kopačkách hráčov MFK Dukla je neporovnateľne viac skúseností i futbalovej vyspelosti. Naviac, po tvrdej strele domáceho Mateja Staršieho pomerne rýchlo opustil hraciu plochu talentovaný 19 ročný Patrik Živčák, lebo ju zastavil pár metrov od strieľajúceho útočníka domácich, hrajúceho v tomto zápase na ľavej strane útoku – hlavou.

Pomerne dobre sa pri častých centrovaných loptách v strede obrany Popradu orientoval ešte o rok mladší, iba 18 ročný Martin Šarišský. A čo predsa len prešlo za chrbát zhustenej obrany Popradu, buď útočníci MFK Dukla  do priestoru brány netrafili, alebo po slabšom zakončení chytil najstarší v zostave FK Poprad, 25 ročný  ukrajinský brankár Yurii Pohoryliak.

Z typickej základnej zostavy chýbali domácim, v Žiline vylúčený Róbert Polievka a nemocný Patrik Prikryl. Keď dal v 14. minúte zápasu, spoza šestnástky po jej dlhšom obliehaní hráčmi MFK Dukla a v poradí už 4. rohovom kope za necelú štvrťhodinu Wilwéber vedúci gól Dukly,  skôr technickou strelou než pre neho typickou bombou, to sa už predtým  neujali nožničky cez hlavu od Miladina Vujoševiča v 12. minúte, ba ani centrovaná lopta Milana Kvoceru z vnútra pravej strany šestnástky, lebo letela po krížnom centri po 10. minútach hry ponad bránu. Predtým jeho tvrdú strelu z blízkosti brány vytesnil na rohový kop brankár Popradu.

V 21. minúte netrafil strieľaný center cez celú šestnástku poza chrbáty obrany Popradu ani nie 11 metrov od brány Vujoševič. Po šiestom rohovom kope  prehlavičkoval súperových obrancov Patrik Vajda, ale lopta minula bránu Pohoryliaka vedľa jeho pravej tyče zdalo sa, že polčas skončí jednogólovým vedením MFK Dukla. Prišla však minúta 38. v nej si nabehol po pravej strane až na okraj šestnástky Popradu Kvocera, loptu odtiaľ doslova položil tentoraz učebnicovým centrom na hlavu Miladinovi Vujoševičovi a polčasové skóre 2:0 bolo na svete.

Pozápasové rozhovory so súperom, a ich vnímanie s porozumením, prinášajú po systémovom narábaní s každým vyrieknutým faktom aj vo futbalovo vyspelých rodinách ešte kvalitnejšie posuny k vyššej futbalovo – spoločenskej kvalite. Aj to sledujeme našimi pozápasovými rozhovormi na druholigových futbalových štadiónoch. Skúsený komentátor, praxou preverený aj na medzinárodných fórach v tejto oblasti Jozef Ivan (vľavo v pozápasovom rozhovore s trénerom hostí Jánom Guziarom) by o tom mohol vyučovať na vysokej škole. Často by to prospelo, tvrdia mnohí múdri funkcionári, tréneri či psychológovia klubov ku prospechu zvyšovania kvality každej komunikácie našich nielen futbalových životov. Ak nám niečo chýba v súčasnosti na čo desaťročia doplácame, je to medzigeneračná úprimná a veľmi potrebná komunikácia. Ona chýba aj na mnohých futbalových (našťastie nie všetkých) portáloch Slovenskej republiky. Prvým krokom začína každá cesta, prvým múdrym slovom začína cesta k múdro motivovaným životom…

V polčasovej prestávke nás zaujala svojim postrehom do tých chvíľ pre nás neznáma mladá dievčina, ktorá s rúžkom na tvári vysvetľovala svojej priateľke toto:

„Zaujímavé! Hostia prehrávajú 2:0, ale je mi na nich sympatické, že sa snažia hrať otvorený futbal až do chvíle, pokiaľ im to súper dovolí. Vieš, podľa mňa tí naši hostí nepodceňujú. Taký Nosko, ten má na sebe toho čiperného útočníka s číslom 27 a všímaj si v druhom polčase napríklad Migaľu ako dokáže z obrany po krídle útočiť.“

Podarilo sa nám vďaka empatie spomínanej dievčiny zistiť, že ide o maturantku Nikolu Kaščákovú, ktorá sa podľa toho čo vyriekla kamarátke, vo futbale vyzná oveľa lepšie ako kde akí pisálkovia aj o tomto druhu športu. Keď nám prezradila, že jej brat Milan hráva za žiacke družstvo MFK Dukla vedené Vratislavom Greškom a v tomto zápase zbiera so svojimi ďalšími spoluhráčmi lopty, dali sme sa do širšej debaty.

„Tak, dievčatká, ako tipujete výsledok?“

A ona, Nikoleta, zareagovala:

„Zdá sa mi, že ešte dáme zo 2, možno i 3 góly.“ Keď to vyriekla, ponúkli sme jej spoluprácu. Vyslovila súhlas. Pred chvíľou sme jej z redakčného stola Duklasport.sk odcitovali prostredníctvom mobilného spojenia to, čo povedala na zápase. Sľúbili sme jej, že po ukončení komentára a jeho umiestnení na príslušné webové stránky jej zašleme link na mailovú adresu, ktorú sme si vypýtali. Urobíme tak aj preto, lebo na rozdiel od mnohých jej veku podobných priniesla bez nálepky „spravodajkyňa“ či „komentátorka“, svoj názor, svoje stanovisko na zápasový vývoj. Dokonca názor fundovaný!

Keď dal Patrik Vajda v 54. minúte tretí gól, nepozorovane sme si všimli jej reakciu. Zatlieskala a niečo povedala vedľa sediacej dievčine. O niekoľko minút neskôr, po krásnej prihrávke cez stred šestnástky skóroval,  po vtipnom nabehnutí na loptu od Kvoceru, mladík Adam Hanes. Dal 4.gól zápasu.

Diváci na zápase pre COVID znova neboli. Internetové magazíny Duklasport.sk a Klub priateľov Dukly získali ďalšie schopné mladé adeptky na spoluprácu. Typologicky, vedomostne i talentom isto perspektívne. Široká futbalová rodina Dukly Banská Bystrica tak desaťročia rozširovala a bude rozširovať svoje rady. Na každom stupni slušnej komunikácie, na každej úrovni.

Mladé dievčence, ktoré sme predtým nepoznali, nám nechtiac pošepli – aj futbalová komunikácia v každom momente, každej chvíli, pri každej prezentácii a v každej situácii je zrkadlením v prvom rade ľudskosti, úcty k tomu, čo pozitívneho tvorili a tvoria stále skutoční srdciari, ale zároveň sluhovia jednej veľkej futbalovej rodiny.

Ak Poprad niečo vo Zvolene svojim futbalovo – spoločenským rukopisom potvrdil, v osobnostiach, ktorí tam za zložitej situácie pomáhajú futbalu, prispievajú  už v tomto štádiu malými stavebnými kamienkami cez mladé talenty, prácu s nimi, k rozvoju futbalového dobra. Život ich upozornil byť naklonený každému a každým, bez vytŕčania vlastného ega,  múdrej učenlivosti s futbalovými pointami v celospoločenských súvislostiach dnešného covidového života. Učiť sa nie je nikdy, ani nebolo hanbou.

A na záver tak ako stále, štatistiky o majstrovskom futbalovom zápase to isté, čo v rozšírenej podobe prináša partnerský internetový portál: www.duklasport.sk

MFK Dukla – FK Poprad 4:0 (2:0)

Góly 4:0: 15. Ľubomír Willwéber, 38. Miladin VUJOŠEVIĆ, 54. Patrik Vajda, 77. Adam Hanes
ŽK 2:1: 57. Marek Frimmel, 86. Viktor Tóth – 89. Dávid Kočík
Rozhodovali: Boris Parilák – Simeon Vass, Denis Poruban – Dávid Mano
Delegáti stretnutia: Vladimír Vansa a Miroslav Makový
Rohy: 10:5 (7:1)
Divákov: hralo sa, už tradične, kvôli korone, bez divákov

Zostavy

MFK Dukla Banská Bystrica ( 4-2-3-1 ):

Matúš Hruška 1 – Lukáš Migaľa 21 (80. Viktor Tóth 4), Patrik Vajda 27, Ján Nosko 3, Marek Frimmel 18 – Ľubomír Willwéber 41 (K1) (80. Kristián Lukáčik 25), Gabriel Snitka 16 (K) (70. Dávid Richtárech 6) – Milan Kvocera 77, Adam Hanes 2, Matej Starší 8 (80. Dalibor Gonda 11) – Miladin VUJOŠEVIĆ (Čierna Hora) 20 (70. Lukáš Laksík 9 |K2|)
Tréneri: Stanislav Varga, Štefan Rusnák, Dominik Škubák, Dávid Brünn

FK Poprad ( 4-2-3-1 ):

Jurij POHORYLIAK (Ukrajina) 30 – Patrik Živčák 3 (23. Peter Rokyta 2, 69. Andrej Pollák 19), Juraj Kuc 13, Martin Šarišský 4, Dávid Kočík 20 (K) – Sven Jurčišin 17 (58. Samuel Kuba 11) – Tomáš Nagy 5 (58. Patrik Škyrta 8), Dominik Maliňák 9, Arthur Angelo LEGNANI (Brazília) 27, Dávid Maliňák 6 – Patrik Rumanský 7 (69. Kathon Kenroy St. HILLAIRE |Trinidad a Tobago|16)
Tréneri: Ján Guziar, Stanislav Šesták

Odpočuté po zápase, na parkovisku pred bránou štadióna, vo Zvolene:

„Žiadna, ani futbalová rodina nie je definovaná ani génmi ani peniazmi, ani zákazmi, príkazmi či nariadeniami. Je budovaná a udržiavaná láskou v srdciach a múdrymi postojmi   k ľudskému dobru. Strach je v podstate rozsievaním zla po planéte. Ľuďmi, ktorí sa boja svojej neexistencie pre vlastnú hlúposť. Zle bude ak nás budú hlupáci milovať a chváliť. Liekom pre všetko je úprimný život a sústavné hľadanie skutočnej veľkosti hodnôt a nefalšovanej múdrosti potrebných pre zdravie každej, aj tej futbalovej rodiny.  Covid a prázdne štadióny nás dôrazne na skutočné hodnoty vzácnych futbalových rodín vážne upozorňuje …“