A MUŽSTVO AKTUALITY

MFK Dukla napriek nerozhodnému výsledku vo štvrťfinále

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Mladý Dávid Jackuliak (vľavo) počas jedného zo svojich prvých prienikov v útočnej fáze hry do súperovej šestnástky. Na hracej ploche Národného futbalového centra dňa 6. apríla toho roku počas zápasu Slovenského pohára : MFK Dukla – KFC Komárno.

Zápas  hranný v sychravom a nepríjemným prvopolčasoým vetrom sprevádzanom počasí, keď sa počas súboja hráčov MFK Dukla s KFC Komárno vystriedal sneh aj slnko, bol v réžii  hráčov MFK Dukla Banská Bystrica.

Napriek tomu, že už od prvej minúty odišiel pre zranenie z hracej plochy jeden z kľúčových hráčov mužstva spod Urpína – Ján Nosko, Dukla si vytvorila počas zápasu minimálne 4 vyložené veľmi dobré strelecké príležitosti. Až  2 z nich sa nášmu kanonierovi Vujoševičovi nepodarilo zakončiť gólom, na ktorý boli priaznivci MFK Dukla v jeho podaní z takých streleckých pozícií zvyknutí.   Ďalšiu šancu spálil Viktor Tóth Gabriel Snitka z výhodnej pozícii prestrelil z hranice 16 -ky vysoko nad bránu, čo tiež zaknihovali pozorovatelia tohto zápasu. Predtým zaujala hlavička  Róberta Polievku po necelej 20 minútovke hry do stredu brány a jeho ďalší pokus o obstrelenie hosťujúceho brankára Lukáša Leckéšiho, ktoré skončilo vedľa brankárovej ľavej tyče za súperovou bránou. Súčet neúspešných streleckých pokusov o gól na hracej ploche za celých 46 minút prvého polčasu.

Po prestávke prišlo ku striedaniu, nastúpili Adam Hanes a Matej Starší. Z ihriska odišli dobre hrajúci Lukáš Migaľa a Gabriel Snitka. Dukla napriek tomu ešte viac zvýšila aktivitu, vytvárala si ďalšie skvelé príležitosti, ktoré však nedokázala premeniť. Najväčšiu z nich mal Róbert Polievka , ktorý krásne prešiel cez 4 protihráčov ale jeho strela skončila na žrdi.

„Pst, pokoj, idem poďakovať chlapcom, že mi v obranných činnostiach v tomto zápase uľahčili robotu“ – aj také slová sa núkajú do myšlienkových pochodov tých, ktorí dokážu čítať psychologické momenty osobnosti priamo na futbalovej tráve. A Adam Krejčí sa pri kopoch z bieleho vápna svojim spoluhráčom odvďačil skutočne pekne. Chytil celkom 2 strely z 11 metrovej vzdialenosti, ktoré smerovali na jeho bránu. Aj vďaka postrehu, svojej mrštnosti i pokoju vo vlastnej duši…

Prvý štart v “A” drese MFK Dukla si zapísal do svojich futbalových análov Dávid Jackuliak. Ten striedal Miladina Vujoševiča. Na hracej ploche sa herne nestratil, bol pri založení niekoľkých vtipných protiútokov čo o Vujoševičovi neplatilo, ale ani to neprinieslo gólový efekt. Je výborné, že tréner Stanislav Varga, dáva šance aj odchovancom našej akadémie.  V normálnom hracom čase, nepadol v tomto zaujímavom súboji ani jeden gól, hoci v závere mali tak Dukla, ale aj Komárno po jednej veľkej šanci ten gól vsietiť. Po ukončení normálneho i nastaveného hracieho času prišli na rad „penalty“. Z našich hráčov ich premenili piati a to Frimmel, Vajda, Starší, Lukáčik a Gonda. Penaltu nepremenil Róbert Polievka. Podržal nás brankár Adam Krejčí, ktorý zneškodnil súperove 2 lopty vyslané zo značky bieleho vápna a 11 metrovej vzdialenosti od jeho brány. Brankár Komárna nechytil ani jednu.

Dukla si tak vybojovala postup medzi 8 najlepších mužstiev Slovenska v Slovenskom pohári.

Na záver už tradične pre historikov a štatistikov to, čo prináša sesterský internetový portál Duklasport.sk z autorskej dielne Ing. Jaroslava Šišku:

MFK Dukla – KFC Komárno 0:0, na pokutové kopy 5:4

Góly: Dalibor Gonda – rozhodujúca strela z 11-m, ale góly z 11-m v rozstrele sa vo futbale nezapočítavajú do tabuľky strelcov, ako napr. v hokeji
ŽK 1:1: 64. Viktor Tóth – 58. Christian Emmanuel NGUIDJOL BAYEMI
Rozhodovali: Kristián Micheľ – Erik Weiss, Peter Mihalík – Bystrík Nemček
Delegáti stretnutia: Ervín Kiss a Ľubomír Udvardy
Rohy: 8:2 (6:1)
Divákov: hralo sa, už tradične, kvôli korone, bez divákov
Cudzinci v tímoch, čo nastúpili na ihrisko: 1:3

Poradie striel z 11-m – začínalo Komárno:

0:1 Kristóf Domonkos – po zemi k pravej žrdi
1:1 Marek Frimmel – nad zemou 1 meter k ľavej žrdi
1:2 Boris Druga – po zemi po pravej ruke brankára
2:2 Kristián Lukáčik – po zemi po ľavej ruke brankára, ktorý sa hodil doprava
2:3 Jakub Krela – po zemi po pravej ruke brankára
3:3 Patrik Vajda – po zemi po ľavej ruke brankára, ktorý sa hodil doprava
3:3 nepremenil Ladislav Szöcs – Krejčí mu jeho strelu po svojej ľavej ruke chytil
4:3 Matej Starší – nevídaný gól so šťastím, keď brankár jeho strelu k pravej tyči zrazil, ale tá sa točiac od neho, dostala pomaly do siete po jeho ľavej strane
4:4 Goran MATIĆ – pod ľavý vinkeľ brankára, kým Krejčí išiel doprava
4:4 nepremenil Róbert Polievka – kopol vedľa ľavej žrde, keď brankár išiel doprava
4:4 nepremenil Gábor Tóth – Krejčí chytil jeho strelu do stredu brány, kľačiac na kolene
5:4 Dalibor Gonda – k pravej žrdi asi 60 cm nad zemou – rozhodnuté, postupuje Dukla!

Zostavy a striedania mužstiev:

MFK Dukla Banská Bystrica ( 4-1-4-1 ):

Adam Krejčí 22 – Lukáš Migaľa 21 (46. Matej Starší 8), Patrik Vajda 27, Ján Nosko 3 (10. Marek Frimmel 18), Kristián Lukáčik 25 – Gabriel Snitka 16 (46. Adam Hanes 2) – Dalibor Gonda 11, Dávid Richtárech 6, Viktor Tóth 4, Róbert Polievka 17 (K) – Miladin VUJOŠEVIĆ (Čierna Hora) 20 (68. David Jackuliak 41)
Tréneri: Stanislav Varga – Štefan Rusnák, Norbert Juračka, Dávid Brünn

KFC Komárno ( 4-4-1-1 ):

Lukáš Leckéši 1 – Mihajilo POPOVIĆ (Srbsko) 11 (91. Tomáš Faragó 23), Dávid Špak 5, Ladislav Szöcs 19, Patrik Šurnovský 18 – Marek Pittner 15 (64. Viktor Parma 16), Filip Szetei 6 (82. Jakub Krela 12), Kristóf Domonkos 8 (K), Christian Emmanuel NGUIDJOL BAYEMI (Kamerun) 17 (82. Boris Druga 14) – Goran MATIĆ (Srbsko) 10 – Patrik Abrahám 13 (64. Gábor Tóth 9)
Tréneri: Szilárd Németh – Norbert Czibor

Taký bol konečný oznam na svetelnej tabuli futbalového štadióna.

A na záver: Čo odznelo a my sme počuli po zápase na tribúne v Senci?…

„Vo futbale je z pohľadu úspechu najdôležitejšie stáť v každom klube, každom kolektíve či už klubovom, alebo reprezentačnom – pri sebe. Kluby na špici tabuľky, v strede či na dne tabuľky, tvrdila aj úžasná hráčska, trénerská či manažérska osobnosť svetového futbalu , nenapodobniteľný Johan Cruyff, si vyžadujú 3 odlišné typy trénerov. Je fatálnym zlyhaním ak nikto nedohliada na uchovávanie historických väzieb a klubových tradícií, v inom vyjadrení –  ako funguje prevodová páka medzi vedením a ihriskom. Aj rečou psychológa…“