A MUŽSTVO AKTUALITY

Na záver prehra, baráž ukáže viac

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Adam Hanes bol v zápase MFK Dukla – Petržalka často na zemi. Sám sa v majstrovských zápasoch seniorv presviedča, čo všetko musí ešte natrénovať, dotrénovať, obrúsiť, aby sa stal aj v kolektíve dospelých kľúčovou hráčskou osobnosťou, ktorá v jarnej časti MFK Dukla, až na Lukáša Migaľu, veľmi brilantnou hrou chýbala. Priemerné výkony na postup medzi elitu nestačia…

Futbalový ročník 2020/2021 skončil. Po jeseni najhorúcejší favorit – MFK Dukla Banská Bystrica prehral aj v poslednom zápase tohoročnej jari. Tentoraz s Petržalkou vo Zvolene 1:2 a futbalový divák môže za 2 dni robiť prognózy ako dopadne mužstvo, ktoré kormidlovala v spomínanej sezóne dvojica trénerov Stanislav Varga –  Štefan Rusnák, v predpokladáme, že tomu tak bude aj tohoročnej baráži. Senica, ktorá prehrala v poslednom kole Fortuna ligy v Seredi bude súperom MFK Dukla v dvojzápase o zotrvanie resp. postup do I. slovenskej futbalovej ligy.

Kto bol dnes, teda 22. mája toho roku na majstrovskom futbalovom stretnutí MFK Dukla – Petržalka, môže hodnotiť a uvažovať o banskobystrickej futbalovej budúcnosti rôznorodo. Pre nás, ktorí sme nechýbali ani na jednom prípravnom stretnutí v tohoročnom zimnom období MFK Dukla konštatujeme aj po stretnutí s Petržalkou, že MFK Dukla chýbal najviac počas celej jari herný systém. Prekopávanie z obrany do útoku a spoliehanie sa na to, že góly do sietí súperov budú padať ako padali na jeseň 2020 v súčasnosti na úspech v II. lige, presnejšie – na postup z I. miesta nestačí. Bodový stav konečnej tabuľky hovorí za všetko.

Aj veľký tréner, svetový hráčsky mág Johan Cruyff tým, ktorí o to prejavili záujem a dostali sa k hĺbke jeho úspechov, okrem iného povedal:

 „Keď sme sa dostali s Ajaxom na istú hernú úroveň, zabrali sme na mentálnej stránke. Bolo zvláštne, že Michelsove pokyny nikdy nevyvrátili atmosféru bezvýhradného podriaďovania sa.“  Nikto nevyvráti skutočnosť, že tréneri musia dokazovať svoju kvalitu tým, že sú schopní neobrúsené diamanty svojou prácou denne tak opracovávať, že hráči svojou krealititou a tímovou prácou priťahujú. Vo futbale v prvom rade verných priaznivcov futbalu, potom licenčných agentov, múdrych a praxou preverených sponzorov, ale aj samotných novinárov, ktorí sa budú radi roky vracať k tomu, čo sa od takých trénerov mohli naučiť.

Mladý David Jackuliak v zápase preukázal viac raz svoj talent na poste útočníka. Nie raz krásne potiahol loptu až k súperovej šestnástke, ale kvalitnejšia súhra v útočnom ponímaní a prelínaní systému hry napríklad prechodu lopty cez stred poľa a potom výmena lôpt medzi spoluhráčmi v útočnej fáze mala zo strany domácim veľmi nízku frekvenciu. Tentoraz na prienik Jackuliaka nestačil obrannou činnosťou hosťujúci Mihálek, ale po jeho centroch lopta neputovala s súperovej šestnástke tak, ako by si to futbalový labužník, hlavne fanúšik MFK Dukla prial…

Aj zápas s Petržalkou potvrdil, že tohoročná jar v podaní MFK Dukla takú majstrovskú trénerskú robotu neponúkla. Je síce pravda, že učiť sa dá aj z negatív.

Pri tímovej robote dlhoročný publicista rád odčítava toto, o čom tu píšeme v dvoch smeroch, čo urobili tréneri oproti jeseni užitočnejšie v prospech tímu, lebo známe je, že tímová práca je alfou a omegou každej kolektívnej hry, potom je tu i druhý odpočet, ako sa zvýšila kvalita hry, teda polopatistickejšie, čo urobili pozitívne tréneri aj v prospech hry každého jednotlivca?

V našej publicistike na stránkach Duklasport.skwww.priateliadukly.sk sa hlásime k tým, že aj II. liga dospelých, pravda, ak chceme zvyšovať jej kvalitu, je sústavným procesom učenia a štúdia. Píšeme to preto, lebo aj v zápase s Petržalkou urobili mladí hráči, prirodzene, aj viaceré herné chyby. Ale pre nich by mal byť každý zápas procesom učenia. V dnešnom zápase, predpokladám – si znova vypočujeme, že príležitosť dostali mladí. To pozorný divák číta zo zostavy, každý, kto chodí na MFK Dukla vie, že Jackuliak s Balážom, ktorí nastúpili v základnej zostave sú 18 roční futbalisti, Hanes má 19 rokov, Kvocera, Lukáčik a Tóth majú po 23 rokov, všetko futbalisti vo veku, kedy herné obrusovanie musí byť na dennom poriadku ako súčasť ich tréningového drilu. Nielen s loptou, ale i mentálne. Rovnako to isté platí aj o Gondovi, ktorý prišiel na hraciu plochu do mužstva v II. polčase.

Celkom ide o 7 hráčov. Je to dosť na také uvažovanie a komentovanie čo sme nepostrehli za celú jar, alebo je to málo? A potom už môžu prichádzať na rad aj iné otázniky. Prečo sme za celý zápas až na 2 či 3 prípady, prakticky ani poriadne nevystrelili na súperovu bránu, keď aj súper nebol v tomto smere iný, než naši hráči?…

Dostatočná argumentácia na to, že to bol sotva priemerný futbal? Asi áno, keď  MFK Dukla v ňom zahrávala 4 a súper 3 rohové kopy. Tých učebnicových futbalových akcií bolo ako šafránu. O čom, teda, písať v takom komentári, keď to, čo futbal zdobí, chýbalo?

Bojovnosť či herné nasadenie možno tiež rôznorodo hodnotiť. My, v našich komentároch dávame najvyšší stupeň hodnotenia aj v tejto oblasti iba tým, ktorí sa dokázali presadiť v hre jeden na jedného aj svojou kreativitou. Bol z mužstva MFK Dukla okrem Migaľu niekto takou hráčskou osobnosťou?…

Petržalka nemala na  lavičke hlavného trénera. Na tribúne sme sa od jedného z funkcionárov Petržalky dozvedeli, že sa s ním v rozbehnutej sezóne rozlúčili. Mužstvo od Dunaja viedol – asistent Marek Kausich. Asistent MFK Dukla, Štefan Rusnák, na lavičke nebol. Na záver, keďže strelci gólov, žlté karty a iné štatistické údaje sú v tomto komentári ako vždy, na inom mieste, ešte jedno konštatovanie. Potrebné, ak chceme, aby sa z komentáru dala priblížiť zápasová atmosféra, aj trochu spoza futbalových kulís. To konštatovanie podávame čitateľovi prostredníctvom úplne jednoduchej otázky:

 Sú potrebné na stránky klubových futbalových portálov pravidelné analytické rozhovory s trénermi mužstiev, ktoré nesú obsah futbalového napredovania či degresie, ktorý nebol, nie je a veríme, ani nebude ľahostajný najvernejším skalným?…

Tréneri, sponzori i funkcionári  odchádzajú. Zamýšľa sa niekto aj nad tým, čo ak onedlho odíde vďaka tomu, čo v tomto komentári počas celej jari naznačujeme aj skvelá značka MFK Dukla?…Kto za to hlavne pred vernými priaznivcami ponesie zodpovednosť?

Baráž je tu. Samozrejme, že verní priaznivci MFK Dukla chcú najradšej vidieť svoje mužstvo v najvyššej futbalovej súťaži. Je to cesta do futbalového neba? Znova jednoduchšie – do skutočných futbalových výšin? Sme schopní sebareflexuiou analyticky dávať na naznačené úprimné a priame odpovede? Nám logo Dukla nikdy nebolo, nie je ani nebude ľahostajné. Preto taký pohľad na futbalový priemer či podpriemer. Ak by tomu tak nebolo, sotva by sme cestou z tribúny počuli, ešte jeden zápas naviac a nehrali by sme ani baráž.. a ten, s kým také debaty viedli dokonca  povedal aj toto:

„Ani baráž o postup z III. ligy by sme s takým systémom a hrou akú sme Slovenskom približovali v jari na druholigových štadiónoch neuhrali…“

Ostáva znova, ako veľa raz v jari iba veriť, že…Ale čo ak MFK Dukla nepostúpi? Bude pokračovať v jarných koľajách, alebo konečne aj v „A“ mužstve MFK Dukla začnú viať kvalitnejšie a veľmi potrebné futbalové vetry. Klamať si a nahovárať všeličo príjemné, pritom realizácia je viac ako zlá zvykne bývať dvojkoľajná v nazeraní na futbalové praktiky. V úspešnej futbalovej Dukle boli dlhé roky, hlavne keď bola futbalová Dukla armádna, prospešné v prospech futbalu v spomínanom klube, teda aj v meste, celom regióne , ba i celej vlasti. A osožné pre jednotlivcov, efektívne a efektné aj vďaka profesionálnym kolektívnym prístupom k futbalu v súvislostiach života vôbec! Samozrejme, svet sa ani pri náročnejšom nazeraní a pokusom o návraty kritickejšieho pohľadu na kvalitu práce vo futbale MFK Dukla nezrúti, ale…

Záverom prinášame štatistiky zo zápasu tak, ako ich pre Duklasport.sk pravidelne pripravuje Ing. Jaroslav Šiška.

MFK Dukla – Petržalka 1:2 (1:1)

Góly 1:2: 37. Miladin VUJOŠEVIĆ – 09. Alexander Horvát, 67. vlastný Lukáš Migaľa
ŽK 2:2: 29. David Jackuliak, 55. Viktor Tóth – 25. Michal Dopater, 48. Alexander Horvát
Rozhodovali: Kristián Micheľ – Michal Železňák, Denis Poruban – Marek Mastiš
Delegáti stretnutia: Mgr. Miroslav Jaška a Radomír Sluk
Rohy: 4:3 (2:2)
Divákov: hralo sa, už tradične, kvôli korone, bez divákov – avšak z priľahlého kopca aj parkoviska zápas sledovalo, spoza plotov, 100 divákov a povolený počet iných funkcionárov a zodpovedných pracovníkov

MFK Dukla Banská Bystrica ( 4-1-4-1 ):

Filip Baláž 23 – Kristián Lukáčik 25, Ľuboš Kupčík 12, Ján Nosko 3, Lukáš Migaľa 21 – Gabriel Snitka 16 (K) (66. Ľubomír Willwéber |K1| 41) – Milan Kvocera 77 (83. Jozef Dolný 10), Adam Hanes 2, Viktor Tóth 4 (66. Dávid Richtárech 6), David Jackuliak 5 (83. Dalibor Gonda 11) – Miladin VUJOŠEVIĆ |Čierna Hora| 20 (66. Lukáš Laksík 9)
Tréneri: Stanislav Varga – Norbert Juračka, Dávid Brünn

FC Petržalka ( 4-2-3-1 ):

Vadym Valerijovyč Ševčuk |Ukrajina| 1 – Kristián Mihálek 14, Pavol Farkaš 26, Timotej Tóth 16 (75. Tomáš Filipiak 30), Marek Mrnka 13 (75. Viktor Vondryska 9) – Alexander Horvát 8, Oscar CASTELLANO MATALLANA (Španielsko) 21 – Michal Dopater 11 (56. Samuel Kozlovský 2), Jakub Hronec 7 (56. Erik Hurný 95), Viktor Sliacky 10 (68. Jakub Kudlička 25) – Lukáš Gašparovič 93 (K)

Tréneri: bez hlavného trénera – Marek Kausich, Martin Stopka