MÉDIÁ STALO SA

Starostlivosť o mládežnícky futbal by mal byť alfou a omegou aj futbalového života v MFK Dukla

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Odchovanec MFK Dukla Adam Hanes (na trenírkach s číslom 2) upútal svojimi prvými štartami v mužstve dospelých MFK Dukla veľmi sľubnými výkonmi aj toho najnáročnejšieho futbalového labužníka. Prvé majstrovské zápasy sa mu vydarili, potom, hlavne po anabáze s COVIDom jeho hra mala klesajúci trend. Jeden z príkladov, prečo sú potrebné analýzy a odborno – verejné komunikácie platených odborníkov v MFK Dukla počas roka pre širšiu futbalovú verejnosť. Futbal sa nehrá zďaleka len pre trénerov, licenčných agentova jedného, dvoch funkcionárov…

Netreba zdôrazňovať, že moderný futbal je aj vo vyspelom svete vyvrcholením systémových krokov dlhoročnej spolupráce teoretických a metodických pracovníkov na úseku s trénermi. Výsledkom takej spolupráce boli aj výsledky armádnej Dukly Banská Bystrica, v ktorej z pohľadu hráčskeho sa v zostave „A“ mužstva objavovali olympijskí víťazi (František Kunzo) majstri Európy (Anton Ondruš, Ladislav Jurkemik), v drese vtedajšieho dorastu nielen zlatí medailisti z ME dorastencov do 16 rokov (Marek Penksa – ten bol na ME vyhlásený dokonca za najlepšieho hráča, zlato si priniesol vtedy z ME aj ďalší futbalista dorasteneckej Dukly Maroš Matejka), ale aj mnohí ďalší, ktorí sa neskôr udomácnili v základných zostavách popredných európskych seniorských klubov (Karol Praženica, Marek Penksa, Rastislav Mores, Tomáš Medveď, Vratislav Greško, Peter Babnič, Marek Hollý, ale i ďalší) a armádnou Duklou prešli ako vojaci základnej služby ďalší, ktorí sa pravidelne objavovali v prvoligových zostavách dospelých, aby neskôr získavali medaily na ME či vavríny v európskych pohárových súťažiach (Marián Masný, Pavel Michálik, Miroslav Bažík, Dušan Tóth, Róbert Semeník a iní).

Vtedajší tréneri armádnej futbalovej Dukly vyjadrovali svojimi analýzami názory na zvyšovanie kvality vtedajšieho československého a slovenského futbalu v kontexte toho svetového. Analyzovali napríklad význam a systém potreby práce s vôľovými vlastnosťami hráčov, ale i členov realizačných tímov, zaoberali sa tým verejne, čím prakticky pomáhali motivovať a umožňovali vzdelávať sa aj laickej časti futbalovej verejnosti, napríklad z oblasti riešenia herných situácií vo futbale z pohľadu technicko-taktických činností, získavali nové a vzácne poznatky zo zásad futbalovej stratégie a taktiky, ale i vývojových tendencií futbalu.

Slovensko malo vzácny futbalovo-hokejový písaný týždenník TIP a trénerské osobnosti Jána Hucka, Ladislava Kačániho, Antona Malatinského, doc. Jozefa Vengloša, Jozefa Marka, Milana Moravca, Antona Dragúňa, v mládežníckom futbale skvele pracujúcich Petra Benedika, Milana Lešického, ale i ďalších, ktorí v TIPe, Štarte, českom Góle, Stadióne, ale i vo viacerých iných kvalitných zahraničných médiách publikovali a približovali svoje skúsenosti z dosahovaných výsledkov svojej trénerskej činnosti.

Vývoj futbalu nezadržateľne napreduje, armádnu Duklu pod Urpínom nahradil, po určitom páde tej armádnej, klub FK Dukla a potom MFK Dukla a tak sme napríklad mnohí so záujmom sledovali napríklad na ostatok rodiace sa prvé úspechy pod týmto logom znova aj v prvoligovom dorasteneckom futbale, naostatok prostredníctvo dorastencov kategórie U19.

V zostave MFK Dukla U19 sa začali objavovať zaujímavé hráčske talenty Filip Baláž, Adam Červeň, Jakub Uhrinčať, Adam Hanes, Jakub Šimúth, bratia Patrik a Richard Reptišovci, Jozef Kandala, viacerí talentovaní hráči, ktorí predtým z mládežníckych kádrov nižších vekových kategórií postupne začali odchádzať do Dunajskej Stredy, Ružomberka, Žiliny i ďalších klubov, aby sa po čase podaktorí už do znovu vzniknutej Futbalovej akadémie mládeže v Banskej Bystrici znova vrátili alebo nevrátili. Samozrejme všetkých menovať nemôžeme ani nebudeme, rozsah skloňovanej futbalovej problematiky neumožňuje obsiahnuť publikované v plnej šírke.

Nie náhodou je v mládežníckom systéme MŠK Žilina toľko bývalých hráčov Dukly na trénerských postoch, ktorí tu dostávali správne „kvapky“ a ktorí dokázali vidieť, počúvať, načúvať a napokon veci v praxi dodnes aplikovať.

Momentálne prvoligový dorast MFK Dukla, máme teraz na mysli kategóriu U19, začal podstatnú časť prípravy na nový futbalový ročník ešte pod vedením trénerskej dvojice Daniel Valach – Patrik Nemčík. Keď sa Daniel Valach rozhodol po ponuke z Dunajskej Stredy pracovať v tamojšom klube, nahradil ho odchovanec armádnej banskobystrickej Dukly, hráč so zahraničnými skúsenosťami aj z nemeckého futbalu, Jozef Mores. A tak ten 9. júla 2021 postavil na 1. prípravné stretnutie pred sezónou proti nováčikovi I. dorasteneckej ligy – družstvu FC Košice, v Priechode, túto zostavu:
Filip Baláž (60. Balco) – Klimpl (65. Jaroš), Adam Červeň, Patrik Reptiš (45. Adrián Necpal), Kvietok (45. Ján Medveď) – Körös, Richard Reptiš (45. Ždánsky) – Jozef Kandala (60. Sudimák), Jakub Rusko (45. Jurík), David Jackuliak (45. Michal Milrád) – René Horváth.

Širší komentár z kvalitného stretnutia priniesol portál Duklasport.sk. Zopakujeme, že domáci podľahli v kvalitnom zápase zásluhou oboch kolektívov Košiciam 1:2, keď jediný gól dal David Jackuliak.

Včera, 14. júla 2021, so začiatkom o 17.30  odohrali ligoví dorastenci MFK Dukla U19 ďalšie prípravné stretnutie v Podkoniciach  s tamojším nováčikom III. ligy, mužstvom dospelých, ktorému podľahli 1:4, po prehranom I. polčase 0:1.
Ak by tréner Mores neskúšal na konci zápasu viacerých nových či potenciálnych hráčov, výsledok by bol pre Duklu oveľa priaznivejší. Obšírnejší komentár z tohto zápasu je opäť na portáli Duklasport.sk

Jediný gól Dukly vsietil hlavou Adrián Necpal tesne po 70. minúte, keď zužitkoval center z trestného kopu, ktorý dobre zahral Jakub Rusko a Necpal znižoval na 2:1.

Tréner Jozef Mores, so svojim asistentom Patrikom Nemčíkom, boli s predvedenou kvalitou hry v I. polčase spokojní.

Tréner Jozef Mores na margo zápasu povedal:

„Prvý polčas splnil prísnejšie kritéria v defenzíve ako aj ofenzíve našej hry. Dostávali sme sa do zakončenia, trafili sme dvakrát konštrukciu brány. Gól sme dostali do kabíny, čo sa nemôže stáť. Mnohými striedaniami sme rozbili našu zostavu a skúsený súper naše naivné a detské chyby trestal.“

Zostava Dukly U19:
Baláž (70. Balco) – Necpal (85. Matuľa), Jaroš (64. Klimpl), Patrik Reptiš (80. Solár), Kvietok (74. Medveď) – Körös (88. Kováč), Ždánsky (86. Štefko), Svetlík (64. Jurík) – Varga (53. Sudimák), Horváth (45. Kandala), Rusko (75. Milrád)

Pri písaní týchto riadkov sme vychádzali z princípu podať čitateľom portálov Duklasport.skKlubpriatelovdukly.sk určitý sledovaný okruh poznatkov. Z veľkej časti uzavretý kvalitnými výsledkami aj z medzinárodného pohľadu, na rozdiel od terajšieho, súčasného, načo tajiť, s ktorým sa v mnohom rozchádzame pri riešení futbalových otázok.

Vždy sme ako publicisti hodnotili celkové výsledky klubu i družstiev konkrétnosťami a pohľadmi z praxe do praxe a pre prax tak, aby víťazila futbalová kvalita a v doraste hráčsky futbalový potenciál a nárast jeho kvality aj z medzinárodných hľadísk. Preto chceme verejne oceniť spoluprácu s podaktorými trénermi z dorastu v minulej, i keď veľmi zložitej, aj tzv. covidovej situácii.

Oceňujeme systematickú komunikáciu napríklad s Vratislavom Greškom, dnes podľa nám známych informácií, trénerom dorastencov U16, ktorí naostatok vyhrali svoje prípravné stretnutie 9. júla 2021 proti rovesníkom FC Košice v ich futbalovom prostredí. Profesionál sa nezaprie.

Foto: Amália Boháčová | Text pod foto: Pozorný a vášnivý priaznivec futbalu MFK Dukla rád číta aj také pozápasové obrázky. Po jednom zápase o majstrovské body nám jeden z čitateľov poslal námet na pravidelnú komunikáciu s futbalovými trénermi na rôzne témy. Priložil túto fotografiu a napísal: Iste aj vo futbale veľa v každom momente prezrádza čítanie z tvárí samotných futbalistov i výrokov trénerov. Prečo sa o takých analýzach nepíše a mediálne nerozpráva na klubových portáloch napríklad MFK Dukla? My sme vtedy odpovedali, že nie sme zďaleka oficiálnym portálom MFK Dukla. Poznáme však aj v podmienkach slovenského futbalu odborníkov, ktorí dokážu čítaním z tvárí učiť. Napríklad veľa toho prezrádza aj najzmyselnejšia časť tváre – ústa a pery. Často dokonca lepšie a neformálnejšie ako pravidelne trénovaná empatická komunikácia… Dopísali sme, že obsah trénerských či funkcionárskych zmlúv s klubom nepoznáme, ba dnes už nepoznáme ani to, kto vlastne súčasný klub MFK Dukla riadi a na základe akých pravidiel a predpisov?!…Aj na také služby ponúkame obsahy našich portálov zdarma.

Mediálne sa nám dobre spolupracovalo, a veríme že aj naďalej dobre spolupracovať bude, s trénermi mládežníckeho futbalu MFK Dukla Ľubomírom Faktorom, Mariánom Strelcom, Norbertom Dikaczom, či Marekom Penksom, čo sa  ale nedá povedať o mládežníckej funkcionárskej báze klubu, kde boli pozitívnymi výnimkami len 2 (slovom dvaja) skutoční srdciari pre futbal v MFK Dukla.

Prvým bol, a veríme, že pre zachovanie nárastu futbalovej mládežníckej kvality v prepojení na tú s dospelými, zostane generálny manažér klubu MFK Dukla, Milan Smädo, napriek snahám o jeho vyhodenie zo sedla a uzurpovanie si svetovej značky DUKLA či dokonca Mestského futbalového klubu pre jednotlivca. V našej spoločnosti, rovnako tak vo futbale, je stále dosť ľudí, ktorí si myslia, že peniaze zmôžu všetko.

K jeho menu a priezvisku si verejne dovolíme deklarovať, že je jeden z mála statočných otcov futbalu pod Urpínom, odvíjajúci svoju činnosť cez vlastné kvalitné poznanie domáceho i zahraničného futbalového portfólia v prepojení tak na to medzinárodné, ale i naše, rovnako na vidiecky slovenský futbal. Prepojenia pre systémové zvyšovanie kvality futbalu veľmi potrebné.

A čo je podstatné, Milan Smädo patrí do malej skupiny ľudí na Slovensku, ktorí stále tvrdia, že futbal v meste, zvlášť konkrétne v Banskej Bystrici, musí patriť celému mestu a všetkým fanúšikom klubu, nie jednotlivcovi, pretože to je cesta ku koncu klubu, skôr či neskôr,  v slovenských podmienkach. Ani nehovoriac o tom, že ide o mestský klub, kde by to nemalo byť ani teoreticky možné, ale prakticky to tak môže byť… Ak chce jednotlivec vlastniť klub, nech si ho založí sám, pomenuje si ho a nikto mu nebude brániť ho budovať či položiť na lopatky.
No a tým druhým ochotným, pracovitým, so znalosťou veci a tiež skutočnou funkcionárskou empatiou bol, a veríme aj zostane, podľa našich informácií aj na základe rozhovorov s klubovými funkcionármi, Norbert Juračka.

Tým zároveň reagujeme na tú časť fanúšikov dorasteneckého a mládežníckeho futbalu MFK Dukla, ktorí roky dianie v práci s mládežou nielen sledujú, ale futbalovým prepojeniam aj rozumejú.

Málokedy chýbajú tak na prípravných ako i majstrovských zápasoch mladých, mládežníckych kategórií v Banskej Bystrici či najbližšom okolí. Nielen vtedy, ak tam hrá družstvo pod logom MFK Dukla. Preto reagujeme na ich podkutú fanúšikovskú agilitu.

Dovolíme si zároveň aj takto upozorniť čitateľov, že ani takou formou publikovaným materiálom nikomu nestíname hlavy.

Len verejne vyzývame všetkých v klube platených funkcionárov, ktorí majú čo povedať futbalovej verejnosti o kvalitnej práci v súčasnom MFK Dukla, že pre ich kvalitné analýzy majú portály Duklasport.sk a Klub priateľov Dukly stále miesto pripravené a vyhradené.

Futbal mladých pod Urpínom si také materiály skutočne od fundovaných ľudí zasluhuje. Aspoň pri verejnom odpočte kvality vlastnej práce.

Už základná ľudská a futbalová slušnosť, etika, taký verejný odpočet zasluhuje.

Napísané pre portály Duklaport.sk a Klubpriatelovdukly.sk.

Autori: Jozef Mazár, Jarolsav Šiška