AKTUALITY MLÁDEŽ

Dorastenci MFK Dukla neúspešní, žiaci s bodovým ziskom a pekným futbalom

Foto: Ján Kandala | Text pod foto: Aj takto často vyzerali herné obrázky v zápase I. dorasteneckej ligy U19  medzi MFK Dukla a Slovanom Bratislava v sobotu 21. augusta na hracej ploche v Priechode. V červeno bielom oblečení sa podieľali na založení ďalšieho útoku v II. Polčase od obrany po útočné zoskupenie postupne(na snímke zľava) Červeň (5), Köröš(8), Kandala (13), ktorému loptu priťukáva Ždanský, celkom v pozadí  Horváth.V modrom drese s číslom 15 bol ešte na hracej ploche bývalý hráč MFK Dukla Oliver patrnčiak, ktorý neskôr po 2. Žltej karte videl v rukách rozhodcu Miroslava Holasa aj kartu Červenú. Slovan dohrával takmer 15 minút zápas o 10. hráčoch.

Futbalový priaznivec  nielen dorasteneckého, ale aj žiackeho futbalu MFK Dukla Banská Bystrica podrobne analyzuje dianie spomenutých družstiev tak na základe postavenia v tabuľke tej – ktorej súťaži, ale hlavne po odohraní každého majstrovského zápasu.

Dorastenci MFK Dukla bojovali o majstrovské body v kategórii U19 na futbalovej tráve v Priechode, lebo tú v banskobystrickej Kremničke rozrýpali v predzápasovom súboji diviaky, ktoré našli dobrú obživu i úkryt pred súbojom v neďalekej kukurici.

Tréneri spomínaných dorasteneckých družstiev v kategórii U19 MFK Dukla a bratislavského Slovana  hľadali v predzápasových úvahách to, čím by mohli zaskočiť svojho súpera. Vedúci Slovan bol podľa tabuľkového umiestnenia favoritom stretnutia, v prvom polčase mohol po školácky vyrobenom pokutovom kope domáceho Köröša rozhodnúť o celkovom výsledku, ale brankár MFK Filip Baláž bol ako posledná inštancia proti väčšiemu náskoku. Zabránil gólom, najmenej 2 – 3 skvelými zákrokmi, ktoré vyslali na jeho bránu z pár krokov súperoví útočníci. Najmä Rudolf Božík bol v útočnom trojzáprahu Slovana nebezpečným žihadlom. Napriek tomu, že tie strely boli dobre i tvrdo namierené k jednotlivým žrdiam, Flip Baláž všetkým za prvých 45 minút zabránil vďaka skvelému postrehu, aby prenikli za jeho chrbát. V jednom prípade dokonca aj vtedy, keď tá strela išla 20 cm nad zemou a asi v rovnakej vzdialenosti od pravej žrde spomínaného brankára. Ten ju bravúrne vyrazil, aby živil polčasovú nádej pre MFK Dukla napriek tomu, že útočníci v červeno – bielom oblečení boli pred bránku Slovana neškodní, lepšie a presnejšie napísané bezzubí, isto výkonmi nie prvoligoví.

V prvej 45 minútovke nedokázali v útoku podržať a útočne zúročiť také lopty, na ktoré ani nebol potrebný veľký futbalový kumšt. Jednoducho, vizitka neprvoligových hráčov v prvoligových dorasteneckých dresoch.

Ani Slovan nehral príliš oslnivo, lebo do dobrých streleckých príležitostí sa jeho o trošku viac herne vyspelejším protihráčom dovolil dostávať súper nedôslednou hrou v svojej obrane. Hlavne na jej pravej strane.

Tam, takmer úplne v rohu šestnástky, došlo v 19. minúte zápasu  pre MFK Dukla k zbytočne vyrobenému pokutovému kopu. Hosťujúci Martin Kušnír poslal loptu z jeho značky presne a nízko nad zemou až tesne vedľa ľavej tyče a tam aj napriek tomu, že smer lopty Filip Baláž vystihol, ani po natiahnutí sa na zem na loptu nedosiahol. Bolo 0 :1. Domáci si za prvý polčas gólovú príležitosť vôbec nevypracovali.

Príchodom  Davida Jackuliaka z lavičky náhradníkov na ľavú stranu útoku domácich, hra MFK Dukla v druhej časti hry ožila, zrazu forsírované lopty z obrany  najmä  kapitánom mužstva či od tvorivých záložníkov Matúša Köröša a Jozefa Kandalu začal rýchlymi prienikmi s loptou pri nohe, hlavne za chrbát najmä krajného obrancu Jakuba Hudeca premieňať vo výborné centre do 16 – ky bratislavského brankára Adama Hrdinu práve David Jackuliak.

Čuduj sa svete, ale v čase najväčšieho tlaku domácich urobil zbytočným vybehnutím z brány žiacku chybu reprezentačný brankár Filip Baláž a bolo 0:2. Prečo vybehol z brány až takmer 30 metrov, keď o narábanie s loptou súperil obranca MFK Dukla  s útočníkom Slovana podľa nás, ale to len úvahovo, predpokladal hádam iba tréner brankárov Slovana  Peter Boroš.

Filip Baláž, totiž, tú istú chybu ako v 49. minúte zopakoval aj za stavu 1: 2 a v tom čase za pomerne častej návšteve mladých futbalistov MFK Dukla v 16 – ke súpera. Dukla znížila po krásnej akcii, ktorú založil z hĺbky poľa Jozef Kandala, ktorý dlhým pasom vyslal do útoku rýchleho Davida Jackuliaka, ten z ľavej strany pekne zacentroval ako už predtým viac raz a mladý RenéHorváth hlavou s pár metrov skorigoval na 1:2 v 55. minúte zápasu. Potvrdilo sa, že Slovan tiež nestál v obrane na pevných nohách, ale družstvu MFK Dukla U19 chýba jednak výrazný strelec, podľa nás i celomládežnícka herná koncepcia, typická pre celý banskobystrický futbal.

Už sme to okrajovo v našich komentároch spomínali, ale problém pretrváva.

Osobne sme presvedčení, keďže desaťročia sa učíme od múdrejších, že mladí chlapci musia trénovať to, čo im chýba. Konkrétne napríklad Svetlík na hrote útoku individuálne spracovanie lopty, jej preberanie i presnú prihrávku. Pre tieto nedostatky ani raz presne neodovzdal loptu na nohy spoluhráča napríklad v zápase Slovenského pohára v Jesenskom. A tam hrala druholigová Dukla dospelých proti mužstvu z 5. ligy.

Trápilli sme ho tam? Skúšali? V čom, alebo z čoho? Veď jeho súčasnú hráčsku vybavenosť pozná každý, kto pravidelne chodí na zápasy I. dorasteneckej ligy!? Ak Samo nebude pravidelne pod odborným vedením kvalitného trénera individuálne po tréningoch odstraňovať základné futbalové nedostatky,  zbytočne s ním počítať pre úspešný prienik do stálej zostavy “A” mužstva. Môže tam byť akokoľvek ekonomicky zazmluvnený.

Týmito slovami nekritizujeme Samuela Svetlíka. Naopak, pamätáme si ho ešte zo žiakov ako veľký talent, ktorý vtedy v drese Dukly vynikal nad ostatnými. Začal hasnúť, keď odišiel rozvíjať svoj futbalový talent do Dunajskej Stredy. Všade je potrebné s mladými, hlavne tými, ktorým sa to doteraz nedostalo, individuálne a vytrvalo pracovať na ich technickej a hernej vybavenosti.

Vôbec nepíšeme a nekomentujeme čierno – bielo. Naopak, súhlasíme, že Slovan vyhral i preto v Priechode s MFK Dukla v 5. kole I. dorasteneckej ligy U19 zaslúžene.

Zostava MFK Dukla:

Baláž – Kvietok, Klimpl, Červeň, Necpal – Žďánsky, Köröš, Kandala, Varga( od 46. minúty Jackuliak)  – Horváth( od zranenia v 62. minute Jaroš), Svetlík.

Výsledky 5. kola: Žilina – Košice 3:0, Poprad – Ružomberok 1:2,Trnava – Petržalka 0:2, D.Streda – Trenčín 3:1, Nitra – Podbrezová 1:0.

V súťaži napríklad Senica, ktorá je v tabuľke predposledná, odohrala zatiaľ iba 3 majstrovské stretnutia, sú družstvá, ktoré ich odohrali už 6, napríklad  na 10. mieste v súčasnosti Nitra so ziskom 6 bodov, ale väčšina z nich má odohraných 5 majstrovských stretnutí. Po nich je MFK Dukla zatiaľ na poslednom, 14. mieste so ziskom 3 bodov po troch remízach a 2 prehrách so skóre 2:5.

Výsledky ďalších družstiev MFK Dukla v 5. kole I. dorasteneckej ligy:

Slovan Bratislava – MFK Dukla U17 6:1 a Slovan Bratislava – MFK Dukla U16  2:0.

V kategórii U17  je MFK Dukla zatiaľ na 12- mieste, posledný je Poprad bez bodu, predposledná Senica s 2 bodmi. Všetky 3 družstvá odohrali 5 majstrovských futbalových zápasov. Aj v I. lige mladšieho dorastu U16 patrí MFK Dukla zatiaľ 12. priečka. Posledný je Poprad.

Poznámka.

V spojitosti so zápasmi žiakov sa tiež patrí dopísať, že napríklad tí  mladší  v dresoch MFK Dukla ukázali v sobotu v Priechode skvelé technické ovládanie lopty a ich tréner Ľubomír Faktor, mimochodom 5 x majster Slovenskej republiky a ešte z čias náročnej československej I. ligy úspešný hráč Slávie Praha, mohol teraz v úlohe trénera s čistým svedomím po zápase povedať (citujeme, lebo nám to povedal): Deťom je potrebné s loptou sa nechať vyhrať a otcovsky ich usmerňovať. S Liptovským Mikulášom sme zásluhou detí videli skvelý futbal.” On to tak robil.

A pred ním, ešte v minulej sezóne, to isté s tým istým hráčskym zoskupením, usudzujúc podľa toho čo sme už pár krát videli, robieval v tréningoch úspešne aj Marek Penksa.

V zápase žiakov zvíťazil MFK Dukla nad Liptovským Mikulášom v kategórii U15 6:0 a mladší žiaci MFK Dukla – Liptovský Mikuláš U14 hrali v 2. kole nerozhodne 3:3.