A MUŽSTVO AKTUALITY

MFK Dukla veľa priestoru na vsietenie gólu Púchovu nedala

Foto: Jaroslav Šiška | Text pod foto: Takto to často vyzeralo v stretnutí MŠK Púchov – MFK Dukla Banská Bystrica pred bránou Púchova

„Bol to priemerný druholigový zápas, ktorý Dukla zvládla ako potrebovala, priebeh hry kontrolovala a mohla vyhrať aj vyšším rozdielom. Hrala lepšie, ako v niektorých predchádzajúcich zápasoch, ale to bolo dané aj kvalitou súpera a pomerne rýchlym gólom už v 15. minúte“ – citujeme z komentára Ing. Jaroslava Šišku, ktorý bol na zápase 5. kola II. ligy medzi Púchovom a MFK Dukla Banská Bystrica tentoraz aj komentátorom internetového magazínu Klub priateľov Dukly. Keďže je komentár obšírnejší na portáli Duklasport.sk pre našich čitateľov vyberáme:

„…Dukla nastúpila prvýkrát v rozostavení 3-1-3-2-1, iní to samozrejme mohli vidieť inak, keď zvyčajní, pravý obranca Lukáš Migaľa a ľavý Martin Slaninka, hrali stále hore, na miestach záložníkov a do obrany sa zasúval len Slaninka, ak bolo treba, aj keď tím bráni, aj útočí ako celok. Nehral, z Jesenského zranený, Willwéber.

Zápas chutil Svenovi Jurčišinovi. Ten robil veľké starosti obrane domácich, najmä ľavému obrancovi domácich Lackovi, ktorý zápas pre vylúčenie nedohral. Nie za faul na Jurčišina, ktorého striedal v 66. minúte Lukáš Kojnok, ale za faul pri čiare na Kojnoka, ktorý nastúpil po zranení svalu a výpadku 2 týždňov. Tak ho prebrúsil, že Kojnok mal na holeni, pri rozhovore s nami, viditeľné stopy po štopľoch kopačky a zápas tiež, pre toto zranenie nedohral. Podľa jeho vyjadrenia Lacko nedostal 2. žltú kartu za tento faul, po ktorom sa Kojnok nevedel dosť dlho postaviť na nohy, ale až za Lackove následné protesty.

Sven Jurčišin mohol zápas rozhodnúť, keď 2x išiel, po vynikajúcich prihrávkach spoluhráčov, sám na brankára domácich. V prvom prípade spoza stredového kruhu ho vynikajúco vysunul pravdepodobne Šulc, dostal sa až do šestnástky, kde s veľkým prehľadom nahral doľava šprintujúcemu Róbertovi Polievkovi a ten ako správny kapitán nezaváhal a svoju šancu premenil snáď najlepšie ako mohol – tvrdou strelou pod brvno z menšieho uhla – 0:1.
A keď išiel Jurčišin opäť sám na bránku, ako sa dostal na hranicu šestnástky, na osi ihriska, lopta sa mu zamotala medzi nohami a šanca bola fuč, keďže ho už stihli vracajúci sa obrancovia eliminovať.

Často bolo počuť, z hľadiska domácich, búrenie sa proti rozhodnutiam rozhodcu za pískanie faulov a za naozaj nezvykle časté ležanie hráčov Dukly na trávniku. Keďže hráčov Dukly dobre poznáme, sme roky rokúce na každom jej zápase, a nemajú vo zvyku „vylihovať“, bolo nám zrejmé, a z tvrdých zákrokov pomerne jasné, že domáci hrali tvrdšími kartami. Rozhodcovi nemôžeme nič vyčítať, zápas zvládol tak ako mal, napriek tomu, že rozdal 7 žltých kariet a 1 červenú. Žltých mohol rozdať aj viac, ale snažil sa nekúskovať hru, čo sa mu aj podarilo.

Na zápas nastúpili domáci celí v bielom oblečení, Dukla celá v modrom.

Oproti minulej sezóne a oproti poslednému meraniu síl, 10. apríla 2021 pri víťazstve Dukly doma 4:1, došlo v oboch kolektívoch k veľkým zmenám v základných zostavách: v drese Púchova 6 zmien + 4 striedajúci, v drese Dukly 8 + 4 striedajúci, spolu teda z 31 nastúpených hráčov na ihrisko až 22 zmien. Takéto zmeny iste kluby veľmi cítia, lenže predstavy fanúšikov, a často aj funkcionárov, potom neodpovedajú realite, keďže sa tak deje aj v iných tímoch.

Hernú pečať, spôsob hry, vnútili hostia domácim už od začiatku zápasu.

Poznáme divákov takých, ktorí idú na zápas, lebo chcú vidieť hlavne góly a bohužiaľ aj takých, čo sa naň idú len vyventilovať, či vykričať. Občas preto uvádzame detailne popis akcií a minúty, v ktorých sa udiali, občas viac o celkovom pohľade na hru či na situáciu v slovenskom futbale z pohľadu poskytnutého aktérmi na ihrisku či trénermi, funkcionármi alebo inými, v neposlednom rade aj fanúšikmi a samozrejme aj prostredím, kde sa futbal odohráva. Myslíme tým infraštruktúru aj obecenstvo, keďže prostredie vychováva, čo je už pomaly „praveká“ poučka, ktorú ale mnohí dodnes nepochopili. Publicistika vyžaduje to i ono i právo zúčastnených, najmä divákov, byť informovaní, čo sa nielen „pod pokrievkami“, v kluboch deje.

Zdalo sa, že domáci veľmi nemali čím Duklu prekvapiť, snáď, ak by premenili 1 šancu v 35. minúte a vyrovnali na 1:1, keď citlivo reagujúc na situáciu, vynikajúco vybehol na čiaru šestnástky zmenšiť strelecký uhol, osamotenému a hneď páliacemu na bránu Čechovi Ondřejovi ULLMANovi, brankár hostí Hruška. Roztiahol v páde ruky ako chobotnica a tvrdá strela ho trafila do pravej časti brucha, že mal problémy sa dlhšie pozviechať z trávniku.

Domáci kopali 1. roh až v 36. minúte, Dukla už v 14. minúte. Tento ukazovateľ, aj keď často môže byť zradný, zvyčajne hovorí o prevahe tímu, Dukla uspela 4:9. Je to už zvykom Dukly, že za sezónu, v tomto ukazovateli, prehrá možno len 2-3x. A to už potom ďalej hovorí o tom, ako má prepracované štandardky, v tomto prípade rohy. Tu jej pol roka, pri ich realizácii, veľmi chýbal, už spomínaný, Patrik Prikryl.

Rozhodujúcim momentom zápasu bol, okrem prevahy Dukly, vstrelený 2. gól, ktorý trochu rozčertil domácich divákov. Vsietil ho Jakub Šulc, ktorý bol predtým faulovaný a dlhšie ležal v šestnástke súpera a potom aj za ihriskom. Pozviechal sa, vbehol na ihrisko a za krátku dobu dal gól, po neprehľadnom súboji pri ľavej žrdi domáceho brankára Pilného, ktorý 3 minúty predtým dostal žltú kartu za rozčuľovanie sa práve nad ležiacim Šulcom v šestnástke. Okrem Pilného bol v súboji aj obranca, ale Šulc dokázal loptu pretlačiť, asi z 1 metra, do bránky v 76. minúte – žiadna strela, ale využitie šikovnosti a neprehľadnej situácie – 0:2.

Po tomto momente už pribúdali len rohy a striedania, najmä na strane Dukly, ale už sa nič podstatné neudialo až do konca zápasu, samozrejme okrem už spomínanej červenej karty a zranenia Kojnoka. Červená karta prišla v 85. minúte, takže už tiež nijako neovplyvnila ďalší priebeh zápasu, snáď len tým, že domácim potom možno chýbalo viacej síl na prípadné zvrátenie výsledku. Nastavený čas bol 3 minúty a tak im na to ostalo už len 8 minút.

Výsledok odpovedá priebehu hry a je pre Duklu zaslúžený“ – taký je výber z komentára spomenutého Ing. Jaroslava Šišku.

MŠK Púchov . MFK Dukla 0 : 2 (0 : 1)

Góly 0:2: 15. Róbert Polievka, 76. Jakub Šulc
ŽK 4:3: 
13. Stanislav Lacko, 57. Rastislav Ozimý, 73. Peter Pilný, 85. Stanislav Lacko – 42. Patrik Prikryl, 56. Róbert Polievka, 71. Marián Pišoja
ČK 1:0: 85. Stanislav Lacko
Rozhodovali: 
Boris Parilák – Martin Špivák, Matej Hrebeňár – Tomáš Marsal
Delegáti stretnutia: František Nagy a PaedDr. Miroslav Benko
Rohy: 4:9 (1:4)
Divákov: 350
Cudzinci v tímoch, čo nastúpili na ihrisko: 1:1

MŠK Púchov (4-2-3-1):

Peter Pilný 1 (K1) – Rastislav Ozimý 4 (60. Patrik Krčula 17), Peter Chríbik 2, Jakub Pavlovič 3, Stanislav Lacko 5 – Matej Loduha 19 (60. René Holáň 6), Adrián Kopičár 18 – Ondřej ULLMAN (ČR) 21, Juraj Martinček 7, Patrik Mráz 14 (K) (78. Slavomír Kapusniak 10) – Andrej Chupáň 20 (60. Štefan Holiš 9)
Tréneri: Lukáš Kaplan – Peter Mičic

MFK Dukla Banská Bystrica (3-1-3-2-1):

Matúš Hruška 22 – Marián Pišoja 28, Ľuboš Kupčík 12 (K1), Patrik Prikryl 19 – Branislav Ľupták 10 – Lukáš Migaľa 21 (82. Jakub Uhrinčať 7), Dávid Richtárech 6 (90. Viktor Tóth 4), Martin Slaninka 5 – Sven Jurčišin 8 (66. Lukáš Kojnok 25, 90. Patrik Vajda 27), Róbert Polievka 17 (K) (82. David Alberto DEPETRIS |*Argentína/SR| 18) – Jakub Šulc 11

Tréneri: Stanislav Varga – Štefan Rusnák, Norbert Juračka.