AKTUALITY MLÁDEŽ

Dorastenci MFK Dukla nedali Žiline v tomto kole ani gól…

Foto: Jaro Šiška | Text pod foto: Tento záber z Rakytoviec je z I. polčasu, keď mladí chlapci MFK Dukla s veľkým nasadením kontrolovali priebeh hry . Aj keď išlo o súboje v strede ihriska.

Futbalová prvoligová dorastenecká sobota, 11. septembra toho roku, bola pre MFK Dukla Banská Bystrica čo do výsledkov veľmi smutná. Na základe predvedenej hry sčasti aj bolestná, lebo súboj U19 medzi MFK Dukla a MFK Žilina bol herne veľmi vyrovnaný ale mladí a bojovne naladení chlapci MFK Dukla, tentoraz bojujúci na kvalitnom trávniku Rakytoviec podľahli svojím rovesníkom najtesnejšie 0:1.

O výsledku spravidla rozhodujú góly a chyby. Domáci prehrali 0:1, ale… Poďme k samotnému priebehu stretnutia. Väčšina z prítomných divákov spolu s nami videla, že prienik domáceho útočníka D. Rusáka, zastavil pred svojou šestnástkou aj za pomoci vlastnej ruky, po učebnicovej kolmej prihrávke  J. Kandalu hosťujúci brankár S. Belaník  už v 2. minúte. Gól do jeho siete, lebo za Belaníkom už bola iba prázdna brána, tak nepadol. Po hraní rukou brankára za svojou šestnástkou mala byť červená karta! Nebola.

Naopak, v závere zápasu, znova po chybe. Tentoraz 6 minút pred koncom riadneho hracieho času urobila MFK Dukla na svojej pravej strane obrany chybu, najskôr neposlala loptu prri odkope ďalej od svojej brány, potom ostala nehybne na minútu stáť, toto využil pohotový  M. Sauer, aby dal prakticky po jedinej priamej strele na bránu súpera víťazný gól.

Pravda je i tá, že práve Sauer predtým skvelú gólovú šancu hlavou po centrovanej lopte zahodil. Loptu poslal vedľa ľavej tyče brankára F. Baláža. Rovnako prinajmenšom takú istú gólovú príležitosť nevyužil po nádhernom centri Horvátha domáci celok v závere I. polčasu.

Po zmene strán bolo od 55. minúty pri pozornom sledovaní zápasu evidentné, že podaktorým hráčom MFK Dukla začali zjavne ubúdať sily. Niet sa čo čudovať. Mužstvo trápi maródka nie pre COVID, ale zrejme z preťaženia niektorých hráčov. Podľa nám dostupných informácií, dokonca tréner domácich J. Móres upustil vo štvrtok od pravidelného náročného tréningu. Chorobu mu hlásili viacerí hráči. Hosťujúci tréner Bielik reagoval v momente až 3 striedaniami, domáci Móres nemal aj pre maródku na lavičke rovnakú náhradu ako jeho súper.

Ale toto bolo známe už počas zimnej prestávky. Ba i po nej. Móres prišiel MFK Dukla pomôcť. Zdá sa, že tú pomoc, či vystuženie kvalitou potrebuje súčasný funkcionársky aparát MFK Dukla. Tam je potrebné hľadať analýzami, ale dôslednými a funkčnými chyby, nedostatky, ktoré kvária súčasný banskobystrický futbal. Zo zásluh a za zásluhy sa úspechy zázrakom nedejú, rovnako to isté platí kvalite človečiny, ale zasnúbenej s dokonalou odbornosťou a vyzretosťou.

Čudujeme sa, že vedenie MFK Dukla nereaguje dlhšie ani na hlasy zo slovenského vidieka, ktoré sa ozývajú nám na adresu Klubu priateľov Dukly, že funkcionári MFK Dukla už dlhšiu dobu nekomunikujú tak kvalitne s rodičmi talentovaných chlapcov slovenského vidieka ako tomu bolo pred 10ročiami za čias úspešnej dorasteneckej armádnej Dukly. Učiť sa nie hanba. Možno ani s tými priamo z Banskej Bystrice?!...Potom nemôžeme byť prekvapení, že MFK Dukla nerobí výber chlapcov, ale nábor. Nuž pri všetkej úcte, futbalové akadémie si nemožno, ani na funkcionárskych postoch, ale ani medzi rodičmi mýliť so záujmovými krúžkami. Tvrdé, ale pravdivé.

MFK Dukla – MFK Žilina v kategórii U19 0:1(0:0)

Gól: v 84. minúte M. Sauer . ŽK: M. Koroš resp. M.Oravec Prizeralo 55 divákov. Rozhodovali : Gregorec – Mosor, Šága

Baláž – Kvietok, Klimpl, Červeň, Žďánsky – Jackuliak, , Kandala, Koroš, Svetlík  – Horváth (od zranenia v 84. minúte Varga), Rusko.

MFK Žilina – MFK Dukla U17  4: 0 a MFK Žilina – MFK Dukla 2:0.