AKTUALITY MLÁDEŽ

Gólový tajfún spod Urpína zmietol ligový dorast Popradu na domácej pôde

Foto: archív Klubu priateľov Dukly | Text pod foto: Každý futbalový moment z každého zápasu niečo potvrdzuje. V tomto prípade, keď záber nepribližuje momentku zo stretnutia FK Poprad – MFK Dukla, podáva svedectvo, že klubovými farbami MFK Dukla sú červené dresy, v ktorých tak kapitán MFK Dukla Adam Červeň (vľavo) ako aj záložník Jozef Kandala (vľavo) plnia aj v tomto momente základné, vykrývajú dôsledne priestor pred iniciatívnymi súperovými protivníkmi.

Dorastenecká futbalová I. liga kategórie U19 je v súťažnom ročníku vyrovnaným zápolením vo väčšine zápasov a známa je i tým, že často sa po vyrovnaných zápasoch z víťazstiev  tešia šťastnejší, nie herne lepší.

Aj o tom býva futbal a jeho nevyspytateľnosť. Potvrdiť to môžu aj tí, ktorí videli ostatné majstrovské zápasy ligových dorastencov MFK Dukla napríklad v súbojoch so Slovanom Bratislava, MŠK Žilina a MFK Ružomberok, teda všetko s družstvami, ktoré patria do hornej polovice tabuľky. MŠK Žilina tabuľku vedie, Slovan Bratislava je po 7. kole na 3. mieste a MFK Ružomberok hneď pod ním na mieste štvrtom. Pre úplnosť čela tabuľky spomenieme i 5. Zemplín Michalovce, s ktorým v I. kole MFK Dukla hrala doma nerozhodne 0:0.

Z vedúcich celkov súčasnej tabuľky zatiaľ MFK Dukla nehrala s 2. v terajšej tabuľke po 7. kole Dunajskou Stredou a v tabuľke na 6. mieste s FC Košice. Práve dorastenecký celok z Košíc bude najbližším súperom MFK Dukla v sobotu 25. septembra v domácom prostredí.

V úvode sme spomínali Slovan, s ktorým odohral MFK Dukla v tejto kategórii na hracej ploche Priechodu prinajmenšom vyrovnanú partiu, ale zaplatil daň za školácke góly svojho brankára za jeho chrbtom. Jeden z príkladov, že na každom poste je vo futbale dôležitá hlava.  

Zápasy so Žilinou či ten ostatný v Poprade potvrdili, že sa z nich poučil. Verme a prajme to jemu i futbalu, že to bolo poučenie v jeho prípade na celý život.

Chlapci spod Urpína dostali na trénerský post človeka s futbalovou filozofiou presiaknutou  nemeckou futbalovou školou poznačenou v jeho prípade tvrdými životnými i hráčskymi  podmienkami na Orave i v mládežníckom futbale armádnej Dukly Banská Bystrica.

Po zápasoch hlavne Ružomberku počas nedávnej minulej stredy, aj keď tam výborne hrajúci kolektív MFK Dukla svojmu domácemu súperovi podľahol, ale aj pod Tatrami na ihrisku  v Poprade – Veľká sa hráči samotní hrajúci v dresoch MFK Dukla presvedčili, prečo sa vyžaduje od kvalitných ľudí tvrdá robota na každom detaile a prečo je potrebné ovládať z každého pohľadu čo najdisciplinovanejšie každý futbalový moment.

Zápas v Poprade nebol jednoznačnou demonštráciou len kvalitnej hry hostí. Boj sa zväčša odohrával v strede ihriska, kde však bola dominantná práca záložného zoskupenia, ktoré umne prepájalo obranné kvality tohto kolektívu, dobre dirigované brankárom Filipom Balážom, ktorý družstvu v Ružomberku pre prechladnutie chýbal.

V obrannej línii sa po dlhšom čase po zranení objavil v základnej zostave na jej pravej strane  Dávid Jaroš,  ale príležitosť vybehnúť do zápasu dostali aj hráči z lavičky. Kto vybehol v základnej zostave, plnil trénerské pokyny príkladne a ťažko tentoraz chváliť jednotlivcov i keď pozorný divák zbadal, že sila každého kolektívu sa odvíja od základnej abecedy automobilovej formuly, teda nevyužívať spiatočku. Ísť s plnou odvahou a cibrením každého momentu schopnosťou vlastného ja v každom momente zápasu. Preto sa zrodili i nádherné gólové akcie. Pri prvom góle dlhý pas od Červeňa na Jackuliaka a jeho úspešne zakončený prienik v momente, keď svojou rýchlosťou predstihol brániaceho hráča domácich, alebo ten druhý po rohovom kope, ktorý hlavou na začiatku II. polčasu zúročil kapitán hostí, Červeň, kapitánsky sám.

Na hrote sa Rusko presvedčil, prečo sa oplatí otravovať súpera v každej fáze zápasu a číhať na aj na prípadnú súperovu chybu, vďaka čomu pridal 3. gól zápasu. V 85. minúte strieľal na súperovu bránu Svetlík, loptu zrazil vo vlastnom pokutovom území domáci hráč Hudáček, bol z toho pokutový kop. Tentoraz ho kopal a gólovo dal bodku za priemerným futbalom záložník Köröš.

FC Poprad – MFK Dukla U19  0:4 (0:1)

Góly: 45. min. Jackuliak, 47. min. Červeň 57. min. Rusko 85. min. Koroš

ŽK: Hudáček

Zostava MFK Dukla v tomto zápase: (4 – 5 – 1)

Filip Baláž 22  –  Dávid Jaroš 4 Adam Červeň 5 (K), Oliver Klimpl 15, Mário Ždánsky 11 – René Horváth 16 ( od 72.min,  Adrián Varga 20), Jozef Kandala 13, Matúš Köröš 8, Samuel Svetlík 9 (od 89. min. Erik Jurík 12) David Jackuliak 10 (od 81. min. Filip Kvietok 6 ) – Dárius Rusko 14 (od 89. min. Filip Polášek 2 )
Tréneri: Jozef Mores – Patrik Nemčík, Dominik Škubák