AKTUALITY MLÁDEŽ

Dorastenci MFK Dukla pripisovali cenné body do tabuľky o záchranu

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Aj tak sa úporne bránilo a obsadzovalo v súperovej šestnástke počas zápasu o body v I. dorasteneckej lige U19 medzi MFK Dukla a FC Nitra. Napriek tomu dal v závere stretnutia Adam Červeň ( v bielo – červenom oblečení s obviazanou rukou) 4. gól MFK Dukla. Vďaka víťazstvu sa chlapci MFK Dukla posunuli v tabuľke o jeden stupienok vyššie, pred Senicu, ktorá bude práve o týždeň ich najbližším súperom na svojom štadióne.

V sobotu 23. októbra si pripísali cenné body o záchranu prvoligových dresov dorastenecké kolektívy MFK Dukla v kategóriách U19 a U17. Zverenci trénera M. Strelca vyhrali v Nitre 4:3 o gól, a družstvo staršieho dorastu v kategórii U19 porazilo na domácej tráve v Kremničke hladko 4:0. Náš spolupracovník Samo Telúch okomentoval toto stretnutie, ktorý dokumentačne zaknihoval aj svojim fotoobjektívom takto:

„Zápas začali súperi opatrne. Spočiatku sa hra odvíjala  prevažne v strede ihriska, ale hráči MFK Dukla mali na kopačkách loptu o trochu viac ako súper. Prvej konštruktívnejšej akcie sme sa dočkali až v 10 – tej minúte kedy sa individuálne presadil na  ľavom krídle hrajúci David Jackuliak. Svoj prienik však nepretavil tento v gólovú akciu a teda po ňom nepadol do súperovej siete ani gól.

O pár minút zahrávala Nitra rohový kop, jej hráči z neho dokázali vykresať zakončenie, ktoré však skončilo bezpečne v rukách pozorného domáceho brankára Filipa Baláža.

Následne MFK Dukla prevzala iniciatívu a vytvorila si dobrým držaním lopty a účelnou medzihrou optický tlak, ktorý však neviedol k žiadnej vyloženej gólovej príležitosti. Na druhej strane po strate lopty boli hráči v jej dresoch nažhavení na opätovné získavanie stratených lôpt, drvivú väčšinu ich získali späť, pričom Nitru takmer nepustili na svoju polovicu ihriska.

V 17- tej minúte  sa domáci dostali cez niekoľko prihrávok cez pravú stranu až k rohu ihriska. Tam boli nitrianski obrancovia prikrátki na nášho pravého obrancu Filipa Kvietka. Ten si krátkym driblingom vytvoril priestor a z bočnej hranice šestnástky vyslal adresnú prihrávku na Dáriusa Ruska, ktorý pohotovo zakončil z 5 metrovej vzdialenosti  a poslal Duklu Banská Bystrica do vedenia 1:0.

Po góle sa hostia snažili  zvýšiť svoju hernú aktivitu, ale domáci hráči hru pritvrdili, po viacerých súbojoch prišli i priame kopy na bránu MFK Dukla, no žiadny z nich neohrozil Balážovu bránu. Postupne sa Dukla dostávala znova čoraz viac na loptu a skúšala dostať loptu za obranu súpera hlavne kolmými prudkými prihrávkami . Vo väčšine prípadov však obrana Nitry bola pozorná. Po jednej z takýchto to nevydarených prihrávok sa musela Dukla brániť črtajúcemu protiútoku, ktorý však už v zárodku zastavil výborne hrajúci Kvietok. Ten dokonca vybojoval aut v prospech svojho družstva, ten jeho spoluhráči rozohrali dozadu a cez 5-6 oku lahodiacich prihrávok preniesli hru na druhú stranu hracej plochy. Odtiaľ, približne z polovice ihriska vyslal Matúš Köröš adresný center až na súperovu 16 – ku kde výškou obdarený Samuel Svetlík predĺžil loptu cez stopéra hostí a vybiehajúceho brankára na Adriana Vargu, ktorý pohodlne v 28. minúte zvýšil na 2:0.

Do polčasu si naši udržiavali loptu na svojich kopačkách a kontrolovali výsledok a až na strelu z 38.minúty kedy musel Baláž vyškrabávať strelu zo šibenice, Dukla nepustila Nitru k ničomu herne i gólovo zaujímavému.

Druhý polčas začali súperi zhurta. Hneď pri prvej akcii bol faul v pokutovom území na Davida Jackuliaka, rozhodca ukázal na „penaltový“ bod, na ktorý si o malú chvíľu postavil Matúš Köröš loptu. Ten si položil brankára do pravej strany a nekompromisne uložil loptu vľavo do miest pod brvno.

Po tomto góle prišiel súvislý tlak Dukly, ktorá Nitru nepustila k ničomu. Často pribúdali na jej bránu priame strely a rohové kopy. Vypichnúť je potrebné prácu Dáriusa Ruska, ktorý na hrote odviedol veľký kus užitočnej roboty. Dokázal zakryť loptu, podržať loptu, prípadne sa otočiť okolo stopéra a vybojovať faul alebo break.

V 62.minúte boli prítomní na zápase svedkami nitrianskeho protiútoku, ale aj utešenej strely jej hráča, po ktorej sa vyznamenal brankár Filip Baláž, keď ju vytlačil na roh. Na tento break Dukla odpovedala o pár minút peknou akciou po pravej strane, ale bez gólového efektu. Počas poslednej polhodiny sa už nič významné nestalo až na pár možno zbytočných faulov, ktoré veľmi na kráse futbalu nepridali. Nakoniec, predsa len, si diváci ešte raz zakričali gól. Jeho autorom bol v 87. minúte Adam Červeň. Gól dal po centrovanej lopte z rohového kopu hlavou. Pekná bodka za oduševnený výkon každého z tých v dresoch MFK Dukla, čo prišli na hraciu plochu.

Zápas mal všetko, nechýbalo fyzické nasadenie, ani  pekné akcie, padlo dosť gólov a hlavne, pre kolektív MFK Dukla pribudli v súťaži ďalšie 3 cenné body.

Starším dorastencom MFK Dukla, teda v kategórii U19 patrí v tabuľke po 12. kole 10. miesto a mladším v kategórii U17 celkové 11. miesto. Súťaž je veľmi vyrovnaná a do zostupu je namočených až 5 družstiev. O zostupe rozhoduje bodový koeficient po skončení súťaže, keď sa kategóriám U19 a U17 za celkové umiestnenie spočítajú body a tí dvaja poslední, ktorí budú mať koeficient najnižší zostúpia do II. ligy.