AKTUALITY MLÁDEŽ

Bod zo Senice pre družstvo MFK Dukla U19 dobrý, ale…

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Takto srdnato bojoval o každú loptu pred súperovou bránou v zápase s Nitrou, ktorý vyhrala MFK Dukla doma 4:0 Samuel Svetlík( na snímke vo výskoku) Aj v zápase so Senicou sa snažil pred súperovou šestnástkou získať individuálnym nasadením loptu v 90. minúte zápasu. Jeden z domácich obrancov ho podľa nás zozadu pri preberaní lopty fauloval, obaja potom zostali na zemi a rozhodnutie hlavného arbitra znelo: červená karta pre Samuela Svetlíka. Podľa nás, prvý kto fauloval bol domáci futbalista. Toto ostalo rozhodcovskou trojicou nepotrestané…

Tak ako píše Duklasport.sk, ligoví dorastenci MFK Dukla Banská Bystrica bojovali, v piatok 29. októbra 2021, na 3 frontoch proti svojim rovesníkom zo Senice.

V kategórii U16 vyhrali chlapci spod Urpína pod vedením svojho trénera Vratislava Greška 2:1 a domáce prostredie pretavili na zisk 1 bodu so Senicou v kategórii U17, zverenci Mariána Strelca, po nerozhodnom výsledku 2:2.

My sme z Duklasportu.sk, vrátane Klubu priateľov Dukly, boli na zápase kategórie U19, teda staršieho dorastu v Senici, kde sa za stáleho vetra, rozišli susedia z prvoligovej tabuľky – tiež po nerozhodnom výsledku 1:1.

Družstvo U19, hralo v súboji s tabuľkovým susedom, v dôležitom zápase o záchranu prvoligových dresov. Zápas, ktorí začali mládežníci Dukly výborne, dotiahli do remízového konca. Bod zvonku, sme počuli, sa vraj počíta… Lenže Dukla mohla mať všetky 3, ak by vydržala hrať dlhšie v nasadenom trende, nielen tretinu zápasu, ale po nečakane veľkom zhoršení výkonu v priebehu zápasu, keď mohla výborne využiť vietor, nemusela získať ani ten 1 bod.

Keď sme sa hlavného rozhodcu Tomáša Batiza z Bratislavy, v bežnej priateľskej debate pred zápasom pýtali, že akú má kvalifikáciu a od kedy bol nominovaný rozhodovať stretnutia I. dorasteneckej ligy, ktorú my pokladáme za súťaž v hodnotovom rebríčku slovenského futbalu za vážnu, dostávali sa nám z jeho úst odpovede rôznorodé.
V predzápasovom rozhovore bol empatický, jeho výkon v nižšie komentovanom stretnutí o dôležité prvoligové body, najmä po zmene strán, bol, nielen podľa našej mienky, prinajmenšom neobjektívny a nezodpovedný. Už tým, že sa počas stretnutia vyslovil, k podaktorým hosťujúcim hráčom, podľa vyjadrenia, ktoré sa k nám dostalo, aj slovami, že Senica hrá doma, musím jej za to predsa odviesť určité percentá…  

Pýtame sa prečo? Kto mu také praktiky naordinoval? Kam kráčaš slovenský dorastenecký prvoligový futbal?

Potom sa nečudujeme, že po rohovom kope, v II. polčase, si myslíme, že po faule domáceho futbalistu v šestnástke Senice, na kapitána hostí Adama Červeňa, ostala píšťalka mladého rozhodcu Tomáša Batiza ticho a taktiež pri individuálnom prieniku hosťujúceho útočníka Davida Jackuliaka, keď ho v šestnástke po posunutí lopty, už do voľného priestoru pred prázdnu bránu Senice, podľa nášho názoru zrazil nedovolene nohami, a zastavil v individuálnej akcii, domáci brankár Dominik Čermák, ostala rovnako píšťalka nemá…

Nevideli sme to tak len my. Po zápase nám, napríklad bývalý hráč Senice a neskôr tiež futbalový rozhodca, Alojz Jankovič rovnako potvrdil, že hráčov MFK Dukla hlavný rozhodca svojim rozhodovaním veľmi poškodil. Jeho presné vyjadrenie zaznamenané na diktafón prinesie  Duklasport.sk vďaka prepisu spolu s ďalšími, ktorým sme dali pozápasové slovo, už tradične, v osobitnom príspevku, vrátane fotografií respondentov.

Rozhodca v tomto stretnutí netrestal podľa nás ani mnohé iné, pre objektívneho diváka ľahko postrehnuteľné fauly brániacich domácich hráčov v II. polčase na súperových protihráčov, napríklad pri preberaní lopty, kde často používali ruky.

Ďalšou veľkou prekážkou pekného, tvorivého futbalu, bol aj silný vietor a nie najkvalitnejší umelý trávnik s pre zdravie hráčov nebezpečným betónovým chodníkom, tesne položeným vedľa hracej plochy, po celej dĺžke ihriska, oproti hráčskym lavičkám. Naviac, vôbec neoddeleným od divákov! Hlavná, a pre túto súťaž priam ideálna hracia plocha pre kvalitný futbal, však zívala prázdnotou. Je sucho, takže poškodenie plochy nehrozilo.

Prvých 25 minút bolo zo strany hráčov MFK Dukla, hrajúcich tentoraz v netypickom oblečení bieleho baletu, futbalovo ukážkových. Všetko začalo už 1. minútou, keď útočným prienikom potiahol po ľavej strane rýchlonohý David Jackuliak loptu, pekne odcentroval pred súperovu bránku, kde ešte jeho dorážajúci spoluhráči šancu v gól nepremenili. V 3. minúte peknú krížnu strelu Svetlíka spoza šestnástky pekným zákrokom vytesnil robinzonádou na rohový kop domáci brankár Dominik Čermák.

Potom prišla ďalšia pekná nahrávka zo stredu poľa od Jozefa Kandalu k Máriovi Žďánskemu, ktorý si na ňu nabehol „dobiášovsky“ z postu ľavého obrancu, dobrých 20 metrov do blízkosti súperovej bránky, tam ju z ľavej strany rýchlo presunul na hrot Davidovi Jackuliakovi, ale napriek tomu, že jeho koncovka bez prípravy z hranice šestnástky bola pohotová, lopta tesne minula pravú tyč – z vonkajšej strany domácej brány.

Netrvalo dlho, aby mladíci Dukly založili gólovú akciu či boli skôr 2, úzko súvisiace a nasledujúce. V 13. minúte poriadne zamotali hlavu domácim obrancom vpred rútiaci sa paralelne Dárius Rusko so Samuelom Svetlíkom po ľavej strane, Svetlík bol o málo pozadu a aj keď mal loptu meter pred sebou, ale bol už v pokľaku, ktorý ledva ustál, výborne zľava obišiel obrancu domácich s číslom 15, Michala LADISLAVa, ktorého posadil na zem a tvrdo vypálil zo 16 metrov – lopta skončil na pravej žrdi domáceho brankára Dominika Čermáka – viď koniec akcie v snímke na vrchu článku a jej popísaný úvod si môžete nájsť na snímke vo fotogalérii na spodku článku.

Lopta sa odrazila doľava do poľa, kde akcia pokračovala, prišiel pre zmenu krásny center z pravej strany, jeden z hosťujúcich útočníkov ju poslal krásnym centrom znova na opačnú stranu do šestnástky na nabiehajúceho Davida Jackuliaka, ktorému loptu prenechal jej nadskočením Dárius Rusko a Jackuliak poslal pohotovo loptu do úplne odkrytej časti brány Senice po pravej ruke jej brankára, ktorý sa nestihol premiestniť z ľavej strany svojej brány na pravú a otvoril skóre zápasu – 0:1. A vyzeralo to tak, že Dukla bude pokračovať…

Bolo 0:1, ale nikto netušil, že čoskoro bude zo strany hosťujúceho družstva po peknom futbale.

Domáci, čím ďalej, tým viac, volili systém nakopávania dlhých lôpt do súperovej šestnástky za podpory silného vetra, celkom vynechali rozohrávku v strede poľa a tak pri svojom, v poradí 2. rohovom kope, z pravej strany, položili – alebo to bol vietor –  loptu na hornú žrď, v tom čase už prekonaného reprezentačného brankára Filipa Baláža v drese MFK Dukla. Lopta sa však odtiaľ odrazila za jeho bránu.

Hneď potom videli diváci najkrajšiu futbalovú akciu celého zápasu. Po výkope od brány hostí sa v strede poľa zmocnil lopty, po čistom súboji so súperovým protihráčom, Jozef Kandala, trochu, ale rýchlo ju potiahol do voľnejšieho priestoru na ľavú stranu, kolmo ju presunul na hrot a nohu, šikovne obohrávajúceho súperových obrancov do tých čias, stredného útočníka Dáriusa Ruska, ten ju vtipne posunul do prieniku Davidovi Jackuliakovi, ale jeho pohotovému zakončeniu celej akcie na 2. gól chýbala väčšia presnosť. Lopta z jeho kopačky o pár centimetrov minula gólový cieľ, preletela z vonkajšej strany popri pravej žrdi domácej brány.

Keď potom spoza šestnástky nebojácne vystrelil nad Čermákovú bránku ešte Kandala, akoby uťalo…  domáci čoraz viac a viac, s vetrom, posielali dlhé lopty do súperovej šestnástky, podaktoré centre obrancovia MFK Dukla len odvrátili na rohové kopy. V 40. minúte urobili Duklisti v 5-člennom obrannom vale 2 chyby za sebou. Najskôr pri bránení 1 z 2 hráčov pred svojou bránou, medzi spomenutou päticou obrancov MFK Dukla, na pravej strane zle hrajúci Dávid Jaroš. A hneď po ňom aj v blízkosti svojej bránky stredný obranca Oliver Klimpl. Po tejto chybe dal, prakticky z prvej strely na bránu MFK Dukla, domáci Daniel Bogdalík, ktorý sa zrazu úplne nečakane a prekvapujúco ocitol opustený v päťke pred Balážom, z bezprostrednej blízkosti asi 2 – 3 metrov, po jeho pravej ruke, vyrovnávajúci gól – 1:1.

Po ňom ešte zahrávali domáci, po obdobných nakopávačkách dlhých lôpt, za podpory silného vetra, ďalšie 2 rohové kopy, celkom ich za I. polčas rozohrávali 5 a tak prišli i ich ďalšie 2 dobré strelecké príležitosti pre hráčov Senice, znova z blízkej vzdialenosti bezmocného brankára Filipa Baláža, ale pri zakončovaní chýbala aj domácim útočníkom presná strelecká muška. Tak ako predtým Dukla, mohli rozhodnúť 2 čistými šancami o výsledku stretnutia.

Kto očakával, že po zmene strán budú využívať účelne silu vetra vo svojom chrbte hráči spod Urpína, veľmi sa mýlil. Mladí futbalisti v dresoch MFK Dukla sa až príliš rýchlo zbavovali lopty, hrali rozhárane, nekoncepčne, z ich hry sa vytratila úplne rozohrávka v strede poľa, množstvo nepresných rozohrávok išlo na nohy súpera z kopačky, v ostatných zápasoch dobre hrajúceho, Matúša Köröša, viacerí na hracej ploche v druhých 45. minútach viac postávali než behali a keď po faule na nich pri preberaní lopty súperom bola aj píšťalka hlavného rozhodcu nemá, diváci sa pozerali na niečo, čo ani kvalitným prvoligovým dorasteneckým futbalom nazvať nemožno.

Na konci zápasu, v 90. minúte, po faule na hráča Dukly tesne na hranici šestnástky, keď sa očakávali divákmi verdikty od faulu na hranici až po penaltu, išiel hlavný rozhodca, ktorý stál pri uvedenom faule asi 3 m od akcie, za 2. svojim asistentom na čiare, ktorý mal zdvihnutú zástavku. Po veľmi krátkej porade išiel na miesto faulu, kde, pravdepodobne pre všetkých divákov nepochopiteľne, udelil červenú kartu Samuelovi Svetlíkovi. Nekomentujeme to bližšie, pretože sme stáli ďaleko a mohlo to byť pravdepodobne len za nejaký „ústny“ prehrešok. Bolo toho ale už naozaj dosť pre hosťujúcich hráčov. Ak sa tak ale stalo, neospravedlňuje to Svetlíka, tak ako nič ani výkon rozhodcu.

Tých skutočne iba pár kolmých prienikov ľavou stranou útoku MFK Dukla, už v úvode okomentovaných, skutočného labužníka mládežníckeho futbalu skôr viac zarmútilo než pobavilo či motivovalo pre možnú krajšiu futbalovú budúcnosť v krajine bývalých majstrov Európy aj v tejto kategórii mládežníckeho futbalu.

Na základe uvedeného, aj pre súčasný slovenský mládežnícky futbal, znie dilema kvalifikovaného murphológa: „Optimista sa domnieva, že slovenský mládežnícky futbalový svet, v ktorom žijeme, je najlepší zo všetkých možných. Pesimista sa obáva, že je to skutočne tak! Pravda, chce to iba jednu maličkosť. Skutočne je potrebné a je najvyšší čas, písať a hovoriť o kvalite súčasného mládežníckeho futbalu, a nielen mládežníckeho futbalu, pravdu! Inak sa zo začarovaného kruhu súčasných slovenských futbalových škodlivín nepohneme!“

FK Senica – MFK Dukla Banská Bystrica U19  1:1(1:1)

Góly 1:1: 40. Daniel Bogdalík – 13. David Jackuliak
Žlté karty 2:1: 59. Oskar Osvald, 88. Dominik Čermák – 43. Mário Ždánsky
Červené karty 0:1: 90. Samuel Svetlí
Rozhodovali: 
Tomáš Batiz – Peter Tokoš, Tomáš Ralbovský
Delegát – pozorovateľ: Miroslav Richtárik

FK Senica :

Dominik Čermák 1 – Oskar Osvald 14, Michal LADISLAV 15, Nikolas Stachovič 12, Lukáš Jurka 6 (46. Alexander Prelec 2) – Lukáš Koprna 5 (K), Pavol Škodáček 13 – Daniel Bogdalík 10, Marcel Masár 8 (65. Jozef Halcin 16), David Kudláč 11 – Marek Macho 7
Tréneri: Vladimír Včelka – Richard Opalek

MFK Dukla Banská Bystrica:

Filip Baláž 1 – Dávid Jaroš 26 (74. Adrian Varga 21), Oliver Klimpl 39, Adam Červeň 5 (K), Mário Žďánsky 11 – Matúš Köröš 8, Jozef Kandala 23 – Filip Kvietok 3, Samuel Svetlík 9, David Jackuliak 28 – Dárius Rusko 33
Tréneri: Jozef Mores – Patrik Nemčík, Dominik Škubák

Súčasný tabuľkový stav v prvoligovej dorasteneckej súťaži?

Starším dorastencom MFK Dukla v kategórii U19, patrí v tabuľke po 13. kole naďalej 10. miesto, o 1 bod pred FK Senicou, 2 body pred Podbrezovou (má o 1 zápas menej) a Popradom a 6 bodov pred poslednou Nitrou. Za 8. Košicami a 9. Petržalkou zaostávajú o 3 body.
Mladší dorastenci v kategórii U17 sú na 12. mieste s 9 bodmi, 2 body za Podbrezovou a rovnako 2 body pred predposlednou Senicou, posledný je Poprad, so 6 bodmi, čo je len o 1 zápas menší zisk. Súťaž je veľmi vyrovnaná a do zostupu je namočených až 5 družstiev.

O zostupe rozhoduje bodový koeficient po skončení súťaže, keď sa kategóriám U19 a U17 za celkové umiestnenie udelia body podľa umiestnenia a tí 2 poslední, ktorí budú mať súčet najnižší, zostúpia do II. ligy.

Na základe spočítaných bodov by momentálne I. dorasteneckú ligu opúšťali dorastenci Popradu s koeficientom 3 a Senice s koeficientom 6 bodov.  Nitra a MFK Dukla majú zatiaľ podľa tabuľkového umiestnenia koeficienty 8 bodové, v prípade víťazstva Podbrezovej v zatiaľ neodohranom stretnutí by MFK Dukla mala koeficient 7 bodov.