AKTUALITY MÉDIÁ

Cenné víťazstvo v Trnave velí MFK Dukla pokračovať v konsolidácii

Foto: Amália Boháčová | Text pod foto: Napriek tomu, že táto snímka nášho spolupracovníka nie je zo zápasu o prvoligové body medzi Spartakom Trnava a MFK Dukla Banská Bystrica, v ktorom zvíťazilo v slovenskom Ríme naše mužstvo spod Urpína 2:1, ale sú na nej zachytení so svojimi emóciami dvaja úspešní strelci MFK Dukla. Kapitán mužstva Róbert Polievka, ktorý dal aj v tentoraz prvý prvoligový gól MFK Dukla vo futbalovej sezóne 2022/2023 a ďalší obávaný futbalový ostrostrelec MFK Dukla – Depetris (na drese s číslom 18). Ten pridal v spomínanom zápase gól druhý, víťazný. Dal ho z pokutového kopu za faul domáceho brankára práve na neho.

Kto pozorne sledoval posledný zápas 30. ročníka najvyššej slovenskej futbalovej súťaže dospelých v jeho 2. kole medzi slávnym Spartakom Trnava a MFK Dukla Banská Bystrica mohol sa po ukončení zápasu presvedčiť, že ťažká doba vždy odkrýva a preveruje charaktery aj vo futbalovom dianí.

Hosťujúci MFK Dukla veľmi mizivé percento futbalových priaznivcov i odborníkov v tomto zápase favorizovalo. Aj keď bol v tomto stretnutí domáci Spartak futbalovo vyspelejším kolektívom, z víťazstva sa tešil v koncovke efektívnejší súper. Z 2 priamych striel na bránu Trnavy oba skončili v sieti domáceho brankára, kým Spartak skóroval zo 7 priamych streleckých pokusov iba raz.

Oproti zápasom MFK Dukla v II. lige však z trénerskej lavičky mužstva spod Urpína sálal napriek futbalovej vyspelosti súpera pokoj a lišiacky trénerský futbalový nadhľad.

Nakoniec, futbaloví odborníci vedeli, že Michal Gašparík ml. sa s trénerom Dukly Michalom Ščasným dobre pozná. Spoločne tvorili realizačný tím Spartaka a ich spolupráca vyvrcholila víťazstvom v Slovnaft Cupe v roku 2019. Michal Ščasný , teda, trnavské prostredie pozná a dobre vedel čo asi môže so súčasným kádrom na horúcej trnavskej futbalovej pôde hrať. Keďže v trénerských odborných i ľudských diskusiách sa iste radil aj so skúsenými spolupracovníkmi na trénerských postoch, konkrétne máme na mysli hlavne Mária Auxta a pri  obsadzovaní postu brankára rešpektoval názor a stanovisko Norberta Juračku k súboju poslal svoj káder aj z psychologického hľadiska pripravený oproti už spomínanej minulosti lepšie, než tomu často bývalo v ukončenom trojročnom pôsobení MFK Dukla v II. lige.

Dá sa očakávať i zvýšená náročnosť na celkovo odborné futbalové pôsobenie v MFK Dukla aj prostredníctvom odborne a charakterovo  vyzretého športového riaditeľa so skúsenosťami aj z nemeckého futbalu, Jozefa Moresa.

Načo tajiť, chce sa nám s veľkou futbalovou rodinou priaznivcov MFK Dukla veriť, že hlavne prostredníctvom úzkej spolupráce primátora mesta, pána Jána Noska a dlhoročného poslanca Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici, pána Milana Smäda bude aj vedenie mesta ešte náročnejšie na analýzy práce v spomenutom klube, ktoré aj športovej verejnosti mnoho krát najmä za posledné 3 futbalové ročníky v II. lige chýbali.

Tento futbalový klub totiž nesie názov Mestský futbalový klub Dukla. Na území mesta s týmto hrdým názvom iného klubu niet a ani nebude! Pána Milana Smäda pozná široká futbalová rodina v Slovenskej republike nielen ako úžasného patriota a nadšenca futbalu v meste pod Urpínom, ale aj ako skúseného funkcionára.

Isto sa bude žiadať viac rešpektu a odbornosti aj v propagácii takých futbalových veličín v súčasnom MFK Dukla, akou bezo sporu je napríklad 5 násobný majster svojej vlasti vo futbale, Ľubomír Faktor. Vôbec nemáme na mysli tento raz len jeho trénerskú robotu pri mládeži, ale hlavne jeho prednosti a nadhľad v každodennej komunikácii s tými, čo futbalu rozumejú, milujú ho a oddávajú sa mu bez zištných dôvodov celým svojim „ja“.

Nie, portál Klub priateľov Dukly už nebude prinášať futbalové komentáre z jednotlivých zápasov MFK Dukla. Toto podľa mienky viacerých odborníkov i širokého zástoja futbalových priaznivcov z rôznych kútov Slovenskej republiky či zahraničia robí objektívne a dobre Duklasport.sk.

Tento portál sa vždy raz za mesiac bude snažiť vracať k takým úvahám, ktoré priblížia nami odpozorované  buď už zrealizované, ale aj verejnosťou objavené, či ešte iba z úzadia sledované pre rast futbalovej kvality potrebné novosti  v klube, ktorý píše svoju 35. futbalovú sezónu svojho pôsobenia medzi prvoligovými celkami bývalej I. československej a terajšej slovenskej I. ligy.

Zdá sa nám, že odchodom viacerých z dôvodu slabej výkonnosti nepotrebných futbalistov v ostatnom ročníku druholigového kádra MFK Dukla iba začala v praxi futbalová náročnosť v súčasnom MFK Dukla na každý post.

Futbalový divák, priaznivec MFK Dukla je právom naladený na nôtu, že vedenie klubu neprestane v dôstojnom vyhľadávaní talentov pre tento klub aj z pohľadu práce s mládežou. Ale to je už téma na obsah ďalšieho komentára.

Zápas v Trnave ukázal, že práce na skvalitňovanie reprezentácie nášho mesta aj prostredníctvom špičkového vrcholového futbalu je neúrekom dosť.

Prvé lastovičky náročnosti na kvalitu v súčasnom MFK Dukla zaštebotali, ale náročnosti z dňa na deň pribúda. Futbal je jednoduchá, ale zároveň veľmi náročná hra, pretože je to jediný šport, kde technickú i pohybovú zložku vytvára priamo na hracej ploche v jednom vyspelom kolektíve 22 zdravých nôh a 11 múdrych hláv v prepájaní na ešte múdrejší mozgový potenciál z trénerskej lavičky. A aby to všetci mohli kvalitne robiť v prospech svojich futbalových priaznivcov, musia mať ešte múdrejšie vedenie, ak chcú obstáť v tej najsilnejšej konkurencii.