A MUŽSTVO AKTUALITY

Ubolené, upracované, pomalé, v koncovke nemohúcne

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Tak to vyzeralo často v prvom polčase na štadióne Dukly v súboji MFK Dukla – Tatran Liptovský Mikuláš. Dukla sa snažila hrať nátlakovo, na hrot sa do útočenia zapájal aj Starší (číslo 8 v červenom drese), ale prevaha bola neplodná, Dukla poriadne brankára Góbriša priamou strelou prakticky počas celého zápasu neohrozila.

Predohrávka 10. kola II. futbalovej ligy z pohľadu hry mužstva Mestského futbalového klubu Dukly Banská Bystrica ukázala , že to bolo futbalové vystúpenie ubolené, upracované, v dotyku s loptou až na mizivé výnimky pomalé a v koncovke nemohúcne.  Úvodné minúty patrili na Štiavničkách domácim , ale čo z toho keď strely v šestnástkovej skrumáži pred brankárom Patrikom Góbrišom v bráne Liptovského Mikuláša boli nedôrazné, pripomínali zúfalé chcenie dať gól  prestrelením obranného valu Liptákov, než futbalovou chytrosťou, futbalovým kumštom a dravosťou.

Liptovský Mikuláš má  mužstvo s vysokými, atleticky stavanými  obrancami, ktorí pomerne na slušnej úrovni vedeli hlavne vtedy, keď to potrebovali, urobiť s loptou vždy to, čo bolo pre ich pokoj či vystrašenie súpera najmenej očakávané. Dukla mala takmer celý polčas loptu viac v moci, jej hráči však platonickým futbalom vyhrávať zápasy v II. lige nemôžu. Pomalá rozohrávka, znova veľa lôpt z kopačiek jej hráčov smerovalo späť do obrany, chýbal rýchly protiútok i nápadité, kombinačné útoky. Ak niekto skonštatuje, že chýbalo aj psychicky na víťazstvo pripravené mužstvo môže byť blízko pravdy, lebo prehrávať zápasy najtesnejším rozdielom 0:1 robí s psychikou mužstva svoje.

Ak hráčom i trénerovi zabrnkajú viac raz na nervy dobrému futbalu chybné verdikty rozhodcov, pohroma pre psychicky labilných sa blíži. Rozhodca Čiernik si na základe predvedeného výkony s čítaním futbalovej hry  nepotykal. Jeho viaceré chybné verdikty kvalite hry rozhodne neprospeli, ale to neznamená, že on bol hlavným vinníkom prehry mužstva  v červených dresoch. Aj čiarovému Benkovi bolo čo v stretnutí vyčítať. Hlavne pri vhadzovaní lopty do hry pôsobil dojmom, že neovláda najzákladnejšiu abecedu čiarového rozhodcu. Za čo už viac treba trestať dobre honorovaných  ochrancov futbalového zákona, ak nie za porušovanie základných princípov futbalovej jednoduchosti?!

Staršieho dva strelecké pokusy z diaľky po 20. minútach hry boli možno volaním tohto hráča po tom, že jeho post je v útoku, nie vo vystužení obrany. Tam dominoval v tomto zápase herne  Kupčík, azda najlepší hráč na ihrisku. Nie len preto, že v záverečných minútach  vyhlavičkoval loptu z bránkovej čiary, keď už bol aj brankár Krejčí prekonaný.  Práve Krejčí v bráne demonštroval rozohrávkou dobré ovládanie lopty nohou viac ako väčšina hráčov v poli, viacerými  súbojmi s protihráčmi súpera aj dobré čítanie hry. Ale po góle so zranením pobehujúceho  a krívajúceho kapitána Liptovského Mikuláša Dragana Andriča sa musel červenať. Stál dosť ďaleko pred bránou, šikovný Andrič  keď pred ním tesne za šestnástkou nadskočila lopta do výšky jeho pásu zbadal, že obranné rozostavenie domácich je  nesúrodé, zahral prekrásny lob  a v 34. minúte bolo 0:1 pre hostí, ktorí dovtedy  neohrozili ani svojou účasťou v útočnej fáze mužstvo Dukly.

Hneď po góle mali z bleskového parádneho protiútoku ďalšiu veľkú gólovú príležitosť, ale rýchlu  kombinačnú výmenu lopty medzi troma hráčmi zakončili strelou do žrde.  Bodku za ani nie priemernou futbalovou úrovňou prvého polčasu dal neutešenou strelou nad  zo šestnásky domáci Snitka.

Po zmene strán už tréner Dušan Tóth nechal sedieť na lavičke  rýchlonohého Tawandu Muchayu, ktorý nemal v hre s atleticky stavanými zadákmi šancu. Chcel síce zbierať lopty, ale v dôraze sa mu presadiť v hre jedného na jedného nepodarilo a na hrote bol skutočne už svojou postavou proti vysokým a loptu dobre ovládajúcim Očenášovi, Kucovi a hlavne veľký priestor obhospodarujúcemu Richardovi Bartošovi postavený do úlohy štatistu. Laksíkovi toho veľa neprihral a sám nezmohol takmer nič. To isté platí o mladom Žilincovi, ktorého pôsobenie na pravej strane zálohy  bolo volaním z hernej bezmocnosti. Mladý, ešte iba medzi seniormi začínajúci chlapec   v zálohe nehrával, bol pomalý,  veľa lôpt nevybojoval, skôr sa na ihrisku trápil.

V 54. minúte sa naskytla dobrá strelecká príležitosť Ďanovskému, ale jeho herná istota z treťoligových bojov a tým aj koncovka sa vytratili. Dôvodov prečo?… je iste viac. Nie je dobré, ak sa najviac pred divákmi dá v zápase svojou nefunkčnosťou vidieť hlavný rozhodca. Čiernikovi sa to v rozpätí 63. a 65. minúty znova v tomto zápase  podarilo. Potom udreli zo 3 razy vtipnými narážačkami Liptáci. Ukázali, ako by sa mal hrať druholigový futbal, aby nebolo na štadiónoch v tejto súťaži počuť pokriky, že divák sa dokáže dnes lepšie baviť futbalom v okresných súťažiach!

Stopérska dvojica Ivan Očenáš a Michal Janec nedali útočníkom MFK Dukla štipku priestoru na dobrú streleckú príležitosť. Často im prišli do šestnástky vypomôcť aj Samuel Kuc či špilmacher mužstva Richard Bartoš. Dukla sa gólovo nepresadila…

 Aj taký vie byť ubolený futbal. Ťažké je aj publicistovi mlčať, keď vidí futbalovú bolesť. Odozvy od odborníkov, že existujú aj horšie pískajúci rozhodcovia neobstojí.  Futbal  rozhodcovskou nekvalitou nemožno odsúvať  do neslobodna ich verejnej kritiky. Aj futbalový smútok má  svoju hĺbku, šťastie je plytké. To neznamená však vyhovárať sa na rozhodcov, vôbec už nie demontovať dosiahnuté či budované. Táto situácia v MFK Dukla volá silným hlasom po  pomoci, ak chce mať Banská Bystrica kvalitný futbal od prípravky po mužstvo dospelých. Samozrejme, vrátane neho. Pyramída žiadneho úspechu sa nerodí ľahko, jednotlivci sa musia podriadiť kolektívu, ale ten kolektív musí existovať  a mať pravidlá. Smerom von z klubu a dnu do klubu.

Hrať sa na Duklu armádnu, či tú dnešnú – nie je cesta ku kvalite.

Buďme týmto klubom, ktorý má v názve logo Dukla, mierkou kvality. Niektorí ľudia nie sú zvyknutí na prostredie, kde sa dokonalosť očakáva.  Kde zaradiť mdlého diváka? Kde prácu s deťmi, ktoré nám prehrávajú zápasy  rozdielom dvoch tried? S kým sa chceme futbalovo porovnávať? Aký názov nosíme a čo pre jeho veľkosť a vážnosť, teda, skutočne každý na svojom mieste robíme?   Otázky aj po tomto zápase viac ako potrebné. Ešte potrebnejšie sú odpovede.

Tréner sa dá vymeniť rýchlo, spôsob kvalitného klubu vyžaduje náročnejšie plnenie úloh na mnohých miestach svojho fungovania. To pán Milan Smädo dobre vie. Aj radcov by bolo dosť, len skutočných pomocníkov a ľudí, ktorí vedia a chcú pomôcť je z pohľadu nastúpenia náročnej cesty v oblasti zvyšovania futbalovej kvality na každom úseku pramálo… Dnes je II. liga veľmi náročná súťaž. Banská Bystrica v nej hrá aj o dlhodobé  mládežnícke zastúpenie medzi najlepšími v Slovenskej republike.

Štatistické údaje o stretnutí:
MFK Dukla Banská Bystrica – MFK Tatran Liptovský Mikuláš 0:1 (0:1)

Gól: 35. Andrić. Rozhodoval: Čiernik. ŽK: Migaľa, V. Tóth – Očenáš. Diváci: 582.

Zostavy:

MFK DuklaKrejčí – Migaľa Starší, Kupčík, Savić – Žilinec (63. V. Tóth), Snitka, Willwéber, Ďanovský (76. Gaško) – Muchaya (46. Cvik), Laksík

MFK Tatran: Gábriš – Ondrek, Očenáš, Kuc, Janec – Kačerík (70. Čery), R. Bartoš, Staš (86. Kucharčík), Kotora – Laura, Andrić (39. Gerát)