AKTUALITY MÉDIÁ

Dorastenci registrujú herný úpadok, vinníkmi sú hlavne funkcionári

Foto: archív autora článku, ktorý dostal  fotografiu od jej tvorcu, otca brankára Ing. Mariána Sedílka | Text pod foto: Keď píšeme o nádhernej futbalovej atmosfére v prepojení na futbalovú divácku priazeň a popularitu v meste Banská Bystrica i celom regióne, stále sa z dôvodu hráčskej kvality i atmosféry na štadióne či v meste, musíme vracať aj k mužstvu, ktoré tvorili koncom 60 – tych rokov minulého storočia s logom Dukla na prsiach títo hráči, tréneri vrátane maséra. V hornom rade zľava: Král, Ilavský, Masný, Mlich, Chovan, Jutka, J. Tománek, Novák, Nemček, masér Brezovan. V druhom rade zľava: tréner Musil, Mažgut, Albert Rusnák, Deák, Ondík, Búrik, Sedílek, Czingel, Šarišský J. Medviď, asistent trénera Škripko, V dolnom rade zľava : Martinka, Ján Medveď, F. Polák, Štepánek, Petrovič, Zajac, Masrna, Chrobák.

Po tejto sobote, teda  po 5. novembri 2022 je na chvoste tabuľky I. ligy staršieho dorastu kolektív MFK Dukla Banská Bystrica. V sobotu po prehre 1:3 so 6. kolektívom v tabuľke po odohratých 11. kolách, Dunajskou Stredou, patrí ligovým dorastencom posledná, 14. priečka v tabuľke.

Aj zápas s Dunajskou Stredou za chladného počasia potvrdil, že funkcionári MFK Dukla nedokázali zaplátať diery v družstve, ktoré hralo rok predtým v kategórii U17 nevýrazne. Veľmi málo hráčov z neho môže dnes nastupovať v kolektíve U19, lebo hráčska kvalita bola v tom čase v U17 nízka a darmo robí  súčasný tréner U19 v MFK Dukla čo môže, keď diery po výrazne kvalitnejších, ktorí pre prekročenie vekovej hranice už hrať túto súťaž nemôžu a odborne slabo pripravený funkcionársky kolektív MFK Dukla, naviac, skôr s pohodlnými prejavmi, než srdciarmi klubového života myslel na všetko iné, len nie na zlepšenie kvality svojej funkcionárskej práce. Hovoriť,  že toto a toto bude lepšie, je vec pekná, ale robiť tvrdú funkcionársku robotu v praxi  na kvalitnej úrovni, znamená aj vedieť a realizovať čo taká robota obnáša a znamená.

Keď sme osobne ešte vtedy, v čase trénerskej nekvality  hlavne 2 ostatných ročníkov „A“ mužstva v 2. lige aj vytýkali podaktorým osobne, hlavne po navštívených majstrovských futbalových stretnutiach mládežníckych kategórií MFK Dukla nespokojnosť s ich funkcionárskou a v niekoľkých prípadoch i odvádzanou trénerskou prácou, dostali sme zákazy komunikácie s ich hráčmi i trénermi.

Foto: Ján Miškovič | Text pod foto: Brankársky trojlístok, ktorého mená a priezviská sa tiež spomínajú so zaujímavými príbehmi v armádnej Dukle Banská Bystrica z čias dávno minulých na oslavách 50. výročia vzniku futbalovej Dukly Banská Bystrica: zľava: Ondík, majster Európy z roku 1976 P. Michálik, Šebeš.

Už vtedy sme verejne tvrdili, že inde, hlavne tam kde špičkoví funkcionári rozumejú futbalu, vedia aká je náročná práca pre majstrovský mládežnícky futbal v Slovenskej republike. Uvádzali sme i tvrdenie, že celková ponuka kvality pre špičkový dorastenecký futbal z vnútra republiky je nižšia  ako je dopyt. Dnes, keď hrá v I. dorasteneckej lige staršieho dorastu až 14 družstiev sa to prejavuje zreteľnejšie. Aj preto má byť prirodzenou aktivitou požadovať hlavne od klubových funkcionárov ďaleko vyššiu a prenikavejšiu ponuku ich práce pre klub, samotné deti a mládež, trénerov, znova si dovolíme napísať i médiá a hlavne verných a hrdých futbalových priaznivcov.  Učiť sa náročnej kvalitnej práci s deťmi a mládežou aj pri futbale, nie je hanba. Kto si myslí, že áno, nemá podľa našej mienky na funkcionárskom poli futbalovom čo robiť. Musí sa však podaktorým pánom funkcionárom MFK Dukla chcieť konkrétne pracovať a zlepšovať výrazne kvalitu spomínanej práce ak to vôbec vedia dokázať?!

Chodíme na mládežnícky futbal stále, dokonca aj do cudziny, preto sa domnievame, že vo futbale dochádza v mnohých krajinách k veľkému futbalovému rozvoju, je dôležité, aby aj futbal v podaní MFK Dukla bol ponúkaný hráčmi tohto klubu atraktívnejším herným prejavom i ďaleko kvalitnejšou prácou funkcionárskou ako doposiaľ. V spomínaný deň v úvodnej vete súčasného zamyslenia sa a nášho komentára, už v narábaní s loptou počas zápasu MFK Dukla – DAC Dunajská Streda U19 domáci značne zaostávali. Zdôrazňujeme  v práci s futbalovou loptou, nie s hraním sa s futbalovou loptou smerom dozadu, všade kde sa mne zachce, lebo počas tréningov v nižších vekových kategóriách  sa skutočnej tréningovej práci s loptou venovalo z pozície kvality funkcionárskej, na tréningoch i v komunikácii s rodičmi či médiami málo času, ba zavše, nevenovalo nič okrem ohovárania a intríg.

Nechceme zachádzať do podrobností, aby sme neurážali tých, čo to na tréningoch robili kvalitne a so zapalom svojich srdiečok pre dobro a napredovanie MFK Dukla. Nechodíme ani za trénerom súčasného ligového dorastu U19, lebo by nám isto mohol potvrdiť, že on v tomto veku robí na najvyššej odbornej úrovni všetko užitočné čo len môže, ale hráčska surovina v MFK Dukla je taká aká je. My znova verejne píšeme, vinou nekvality súčasných 2 – 3 funkcionárov, ktorí tam nemajú čo robiť.

Vo futbalovej akadémii nemôže ísť hlavne vo vyšších kategóriách v práci s deťmi a mládežou len o kusy a počty. Tu už nejde  o krúžkovú činnosť, alebo o trénersky post určený na základe hráčskej slávy. Tam by nemali hlavne v dorasteneckých kategóriách už mať miesto neperspektívni hráči, ale rovnako ani funkcionári či tréneri ak nie sú užitoční a schopní pre zabezpečenie podmienok fair – play spôsobmi pre krásnu hru, zvanú futbal. Zvlášť by tam nemali  pracovať vo funkciách ľudia, ktorí sa viac raz aj svojimi ľudskými vlastnosťami podpísali, že v odbornosti, empatii či ľudskej múdrosti tápajú.

Foto: osobný archív autora článku | Text pod foto: Autor článku J. Mazár, ktorý s každým z týchto hráčov, ktorí sú súčasťou tejto publicistiky prostredníctvom fotografií, zapisoval do svojej pamätnice vo vtedajšej armádnej Dukle živé príbehy ich vojenského, osobného i futbalového života.

Zbytočne bude  hráčom U19 tréner napríklad vysvetľovať ako sa má hráč zachovať, keď bude mať loptu na svojej nohe, ak ju nedokáže na prvoligovej dorasteneckej úrovni ani pri preberaní v pomalom, ba zavše aj žiadnom behu udržať, spracovať a presne prihrať. O to ťažšie je trénerovi, nech by to bol napríklad aj slávny Helenio Herrera  či Helmut Schon, čo má v danej situácii hráč robiť na tom svojom poste, keď loptu má súper. So slabou pripravenosťou v nižších vekových kategóriách sotva narobí prienik medzi najlepších aj ten najfenomenálnejší tréner s mládežou, aby kvalitne potom rozvinul napríklad čo najdokonalejšie základy kvalitnej útočnej hry v U19 a posúval kvalitu pre mužstvá dospelých.

Videli sme aj v tomto zápase, ako viacerí hráči MFK Dukly loptu pri získaní zavše s ťažkosťami a s malým dôrazom posúvali loptu do útočnej fázy, ba viacerí po jej odovzdaní potom chvíľku po odovzdaní ostali namiesto nabiehania do akcie – stáť! Kopírovali asi svojich podaktorých funkcionárov, z ktorých si napríklad jeden často zvykne pre „pracovný nával povinností“ zafajčiť a druhý na iných neľudsky ponadávať aj verejne. Hlavne ak ten, na ktorého nadáva a nevie mu prísť ani na meno, na zápase vôbec nie je!

To nie je ohováranie. Mierou dobrej techniky dnes je dobré ovládanie lopty v najrýchlejšom pohybe v časovej tiesni a pod tlakom súpera. Netvrdíme, že chlapcom MFK Dukla chýbalo bojové nasadenie. Ale dne už ani v doraste či žiackom futbale nestačí požadovať: Zastav loptu, pozri sa a nahraj! Toto obdobie je v kvalitnom futbale preč. Aj zápas, ktorý sme videli ukázal, že v ňom bolo málo možností zastaviť sa, potom sa rozhliadnuť a až potom vyhľadať  najlepšiu možnosť k prihrávke.

Stačilo si  pozorne všímať z hostí napríklad hráča Demjanoviča, odchovanca detského futbalu v Prešove a hneď mohol futbalový fajnšmeker vidieť v čom spočívajú prednosti pre futbal dospelých kvalitne pripravovaného ligového dorastenca. Netvrdíme, že v MFK Dukla U19 niet talentov.  Sú aj tam. Ale je ich v terajšom kádri, a to ešte raz zdôrazňujeme, oveľa menej než v ostatných kolektívoch. Preto uvádzame aj príčiny tohto stavu.

Po slovenských ihriskách aj na vidieku behá dosť talentovaných chlapcov, ktorí dokážu kúzelne driblovať, prekonajú s loptou ľahko 10 – 15 metrov, obídu pritom jedného, alebo dvoch protihráčov, ale ktorých  ak oni musia prebrať loptu a zaútočiť pod tlakom protihráča je v súčastnom mládežníckom futbale MFK Dukla málo. (Pritom máme naporúdzi príklady a fakty, keď viaceré talenty z MFK Dukla vyhnali skôr, než ich mohli svojim trénerským kumštom a funkcionárskou oddanosťou a precíznosťou herne posúvať a tak pre MFK Duklu vytvárať hodnoty).

Ale vráťme sa k hráčom a problému súčasnej U19 – ky v dresoch MFK Dukla a pokračujme približovať zatiaľ na webovom portáli klubu, ani v analýzach pre divácku verejnosť nepublikované… Potom, ak sú hráči  prikrytí súperom sa dostávajú do časovej tesne, majú málo priestoru a majú aj na futbalovom trhu v tej svojej kategórii, lebo to platí pre všetky futbalové jedenástky, len polovičnú cenu!

Technika na mieste, umenie päťstokrát zahlavičkovať alebo iné žonglérske kúsky bez protihráča  sú nepodstatné, zbytočné.  Dynamická technika, technika v pohybe, má dnes najdôležitejší význam. Píše sa o tom vôbec v dnešných slovenských futbalových médiách?…

Vraj, MFK Dukla nepotrebuje futbalové bulletiny pred ligovými zápasmi a v nich návraty k najlepším hráčom jednotlivých mládežníckych kategóriách a priestor pre hrdých klubistov futbalu pod Urpínom? Čudné?! A čo potrebuje? Len peniaze?… Tie potrebuje každý. Nie každý však pracuje aj pri riadení futbalu systémovo. Taký peniaze do klubu prinášať nebude…

V slávnej futbalovej armádnej Dukle, či už banskobystrickej, ale ešte výraznejšie v pražskej, bola aj v tomto smere iná obyčaj.  V Prahe zostala, napriek tomu, že tamojšia Dukla hrá „iba“ 2. ligu. Kládol sa však dôraz v oboch, v tej pražskej sa kladie aj dnes, okrem iného na logo Dukla na futbalových dresoch, ale  i úctu k tým, ktorí nosili a nosia hrdosť a vernosť k futbalu vo svete hranom a stále uznávanom a cenenom s logom Dukla. Na to by sa zabúdať nemalo ani v meste pod Urpínom. Aj keď dnes ide o logo Dukla v súkromnom  banskobystrickom klube. Má ho vôbec súčasný funkcionársky kolektív MFK Dukla, ktorý ho nosí na hrudi oficiálne patentované, napíšeme neodbornejšie, ale zrozumiteľnejšie – oficiálne zaevidované, aby ho mohlo používať na svojich dresoch dnes?…