AKTUALITY MÉDIÁ

Keď Humenné žije atletikou, ľudia na krásnom štadióne tvoria skvelú kulisu

Foto: SAZ | Text pod foto: Zrenovovaný štadión pre atletiku v Humennom priťahuje športovcov i divákov.

Počas prvého tohtoročného júnového  víkendu, teda 3. a 4. júna, privítalo mesto Humenné najlepších slovenských atlétov v kategórii dorastu. Napočítali sme tam viac ako 200 priamych aktérov kráľovnej športu, ale aj mnoho jej priaznivcov.

V otváracom príhovore na krásne vynovenom atletickom stánku Humenného jeho primátor Miloš Meričko okrem iného prítomným divákom, ktorí zaplnili všetky miesta na hlavnej tribúne, ale viacerí sledovali slávnostné otvorenie aj spoza modrých bariér, povedal:

„Je to historická chvíľa. Atletika síce má v Humennom tradíciu, ale organizácia majstrovstiev Slovenska kategórie dorastu – to tu ešte nebolo. Náš nový štadión zažíva krst v celoslovenskom podujatí. Prínosom však nie je iba športová organizátorská pocta, ale aj podpora služieb – reštauračných a ubytovacích zariadení v Humennom i jeho blízkom okolí. Humenné žije športom, už aj vďaka atletike. V konkurencii troch stoviek športovcov máme desiatimi zastúpené aj 1. AK Humenné. Verím, že sa budeme tešiť aj z medailového zisku.“

Na stupni víťazov zľava do prava Jakub Mažgut, Šimon Bátovský a peter Krompaščík z Prešova, ktorý skončil na 5000m v atletickej chôdzi na 3. mieste.

Stručné, ale veľavravné privítanie všetkých. Na štadióne nechýbali ani mnohí zástupcovia médií, už tradične medzi nimi boli aj tí zo známeho športového portálu Duklasport.sk, ktorí akoby predvídali pokračujúcu žatvu úspechov 17 ročného talentovaného prekážkara Petra Dávida v atletickom oblečení ŠK Dukla Banská Bystrica Petra Dávida, ktorý aj v Humennom zlepšil svoj slovenský rekord časom 13,49 sekundy čím sa vo svetovom rebríčku zaradil do absolútnej svetovej špičky tejto vekovej kategórie. Zaujímavé boli slová jeho trénera Michala Škvarku, ktoré povedal ešte pred začiatkom tohto veľmi vydareného športovo – spoločenského podujatia:Šampionát dorastu sa koná extrémne skoro, preto sme naň formu ani špeciálne neladili. Vrchol sezóny je ešte veľmi ďaleko a tam by sme chceli byť v najlepšom rozpoložení. Myslím si, že v ideálnych podmienkach môže Peťo zabehnúť taký čas, aký dosiahol v Trnave s vetrom. Nerobíme to však kvôli rekordom, hoci aj tie potešia, ale pre jeho individuálne napredovanie po mentálnej aj fyzickej stránke. Výkony berieme ako odmenu za odvedenú prácu,“

Peter Dávid splnil ako ďalší dorastenec limit na EYOF zo slovenských atlétov. My sme si všímali aj počínanie si mladého, talentovaného chodca s rokom narodenia 2008 , ktorý môže medzi dorastencami na 5 km trati pretekať ešte 2 roky, Šimona Bátovského. Tento mladý pretekár, reprezentant ŠK BCF Dukla Banská Bystrica, stále iba starší žiak, svoju disciplínu na spomínanej trati tiež vyhral presvedčivo, dokonca vo vylepšenom osobnom rekorde 24:15,84 pred oddielovým kolegom Jakubom Mažgutom, ktorý si časom 24:42,31 vybojoval reprezentačný dres pre najbližšie medzištátne dorastenecké 5 stretnutie.

V Humennom splnila na EYOF limit aj chodkyňa Petra Kusá z Martina, ktorá pribudla ako adeptka pre reprezentačný dres do slovinského Mariboru spolu k Indriškovej z Trnavy a Zámečníkovej z ŠK BCF Dukla Banská Bystrica. Chodkyne ako jediné z atletických kruhov plnili voj limit až 3, vybrať reprezentovať na EYOF však môžu iba jednu.

V Humennom boli zaujímavé aj ďalšie výkony. Zaujali nás tiež názory dnes už dôchodkýň, ale stále intenzívne sa zaujímajúcich o športovanie detí a mládeže, z ktorých nám napríklad Emília Bycková a Buganičová povedali, že tak krásny šport akým je atletika detí a mládeže si zasluhuje väčšiu publicistiku v našich verejno právnych médiách ešte viac ako doposiaľ. Pretekári a organizátori ostatných majstrovstiev SR to výkonmi a organizáciou podujatia v Humennom potvrdili. My sa k nim tak  z Duklasportu.sk, ale i športového média Priatelia Dukly pripájame.