AKTUALITY MÉDIÁ

Známa osobnosť Banskej Bystrice, Robo Strieš je sám sebou. Osobnosti ostatných sú obsadené!

Foto: Ján Miškovič | Text pod foto: „Niektorí ľudia odídu z našich, napríklad aj futbalových životov, ale to nie je koniec nášho životného príbehu s futbalom. To je koniec ich časti v našich príbehoch. Priateľstvá, tie pevné, píšu svojimi príbehmi za živa úprimne tí, ktorí ich ešte počas vlastných životov dokážu spoločne priblížiť verejnosti s vlastnou autorizáciou. Robko, ďakujem a vážim si vysoko, že si osobne prispel tiež k naplneniu tejto životnej pravdy ” také slová z úst publicistu Jozefa Mazára sú skryté za touto dokumentačnou snímkou jeho rozhovoru s Robom Striešom (na snímke vľavo).

Namiesto motta:

Tento raz o osobnosti v meste Banská Bystrica veľmi dobre známej, širokým zástojom verných banskobystričanov vysoko uznávanej. Mnohí o ňom nevieme či v televízii sleduje dlhé ságy. Ale ak si prečítame ďalšie riadky zistíme, že rešpektuje a dobre pozná príbehy svojho rodu i zo svojho života.  Tie sú omnoho pútavejšie, reálne, skutočné a hlavne pre našu publicistiku zmysluplné.

autor portrétu

Nechajme však písomne dokumentovať pre celú našu súčasnú pospolitosť, známe výroky dnes vyše 82 ročného Róberta Strieša, usporiadané do jedného publicistického celku. I keď musíme rešpektovať známu pravdu, že na každom dobrom portréte sa dá spoznať, ktorého maliara predstavuje.

Najskôr však úvodný citát Roba Strieša samotného: „ Zistil som, len dobrí priatelia, život ti spestria!

Letokruhy Roba Strieša jeho vyjadrením:  27. marca 1941 – už som tu, neskôr, ako 10 ročný – rímsko – katolícky miništrant, absolvent ZDŠ – chválitebne, priemyslovka – len tak tak, základná vojenská služba – excelentná, hudobná škola – ďaleko od Moskvy, 1962 – víťaz Armádnej súťažnej tvorivosti Poprad.

Music story Banská Bystrica: Títo ma nasmerovali na moju 60 – ročnú hudobnú púť – P. Janíček, I. Nagy, M.Talaj, M. Zlámal- 1963 – prvá kapela ZK Slovenka – STAR CLUB, P. Zima. 1964 –P. Janíčka, 10 rokov Slovenský rozhlas. Najdlhšie hranie – v banskobystrickom Luxe na Doktorantskom plese – 16. hodín nepretržite. 1978 – s orchestrom D. Stolára na lodi okolo západnej pologule. 1996 – kapela SWING Q a veľký úspech v Rimini so speváčkou „Charming“ Dáškou. Hral v 11 kapelách, ktoré účinkovali aj v týchto krajinách: HUN, SK, PL, NSR, ITA, SCH, RAK, BUL.

Mikuláš s darčekmi pre deti: 1967 – začiatok pre deti v ZK Slovenka, 1985 – najdlhšia akcia ( od 15.00 hod. do 02:00 hod) v URBION. 04.12.2004 – najviac akcií za jeden deň, Mikuláš na 8. miestach. Akcie mimo mesta Banská Bystrica: Sliač, Prievidza, Šamorín, Honolulu. Mená . Ded Moroz, Dedo Mráz, St.Nicolaus, Mikuláš.

Starejší: 1970 – začiatok v Kynceľovej. 4x v štvorčlennej rodine. 2007- odobrali mi licenciu – veľa párov sa rozviedlo.

Moderátor: Začiatok „mliaganiny“ medzi skupinami v kapele. 30 rokov detské karnevaly – PKO, ZK Slovenska, Majer, RD Sliač, Melódie spomienok, Dixilandový festival Banská Bystrica – United Europe Jazz festival, silvestrovské zábavy na prelome storočí – 35 rokov s hudbou, 25 rokov doma na boso.

Turistika: Január 1989 – september 2004 ( do infarktu). Letná aj zimná turistika. Bežkárske maratóny – 12 x RAK, SCH, Česko, Biela stopa SNP, Tatry. 1984 – 146 výjazdov na pečo, alebo bežkách. 656 dní aj s muzikou na Skalke. Zdolané: najvyšší kopec – Rysy 2503 m n.m. v rokoch 1961 a 1992. Najdlhšia pešia túra – z Handlovej na králiky. 2 004 – návrat do kaviarní a na terasy.

Kontroverzný mesiac – september: 02.09.1961 – do civilu. 29.09. 1973 – svatba – 32,5 ročný. 05.09.1978 – nástup na loď. 22.09.1999 – umrel tatík. 11.09, 2001 – dôchodca, pád dvojičiek, NY. 17.09. 2009 – umrela mamička. 20.09.2014 – dlho očkávaný vnuk Robko. 24.09. 1993 – svatba.

Zaujímavosti: 1958 – prvý krát v Národnom dome BB. 1964 . na pionieri na Balatón. 45 rokov bez cigarety, ale v smrade. Becherovka – neznámy pojem.29.09. 2004 či ma netrafil šľak v Podlaviciach, 250 m od Urgentu?!…2011 – so strojčekom na srdce.

Písomne zaznamenané potvrdzuje, že  známa osobnosť Banskej Bystrice, Robo Strieš, je sám sebou.  Osobnosti ostatných sú obsadené!

V archíve redakcií Duklasport.sk a Priatelia Dukly.sk dostala trvalo vzácne miesto aj táto snímka z jubilejného 30. ročníka medzinárodného halového turnaja o Pohár docenta Jozefa Vengloša. Sú na nej sprava ako prvý R. Strieš, M. Hamšík a J. Frtús.

Keď sme sa nedávno stretli na jubilejnom 30. ročníku medzinárodného halového turnaja o Pohár docenta Jozefa Vengloša, ktorý má prívlastok aj putovný, začali sme hovoriť o mnohých podobách životnej filozofie. Z jeho slov sa dalo usúdiť, že pozná sám mnoho iných osobností aj z oblasti futbalu, ktorých zámerom nebolo fascinovať svet, skôr sa dobrým futbalom snažili, či snažia zabávať, svet. Robo Strieš vtedy vyslovil taký názor: „ Mal som v banskobystrickej Dukle a stále mám veľa priateľov. Z tých, ktorí obliekali dávnejšie dres s logom Dukla sa mi patrí spomenúť napríklad Antona Buríka, Jožka Tománka, Lacka Petráša, Rudka Mažgúta, ale napríklad aj Ľuba Janíka s ktorým chodíme na ligu aj dnes. Viacerí naši dobrí, statoční priatelia či už z našej fanúšikovskej futbalovej rodiny, alebo priamo z tej hráčskej, už nie sú medzi nami. Z fanúšikovských  radov stačí spomenúť Janka Marušku, alebo Jurka Sarvaša, ktorého v určitom období mnohí vnímali doslova ako talizman kvalitnej hry Dukly. Viem, nemôžem všetkých menovať. Tí žijúci nech mi prepáčia a nebohým aj takto vzdajme úctu.“

Puto futbalovej lásky a úcty, ľudskosti nech spája, posilňuje zdravú futbalovú rodinu a tú chorú, nech pomáha liečiť, bol redakčný záver pre Robove vyjadrenia. Zrejme pre jeho vnútorný myšlienková svet súhlasný, lebo pokračoval.

„Hľa, tu vedľa sediaci architekt Jožko Frtús, alebo na tribúne pozorne sledujúci hlavne žiacke zápasy svojej akadémie Marek Hamšík tiež dokumentujú, že tento turnaj sa stal vlastne známym predvianočným sviatkom nie len v Banskej Bystrici. Je svojim spôsobom akousi neformálnou oslavou reálnej a neformálnej starostlivosti výchovy futbalovej mládeže k veciam futbalovým i tým každodenným. Aj my sme sa viacerí z Lions clubu v Banskej Bystrici donedávna, keď sme boli mladší, snažili pomáhať Petrovi Benedikovi zvládať čo najprofesionálnejšie svoju ťažkú náročnú úlohu pri organizovaní takého podujatia. Dnes sme ho prišli podporiť a oceniť ako priatelia v úlohe fanúšikov.“

Len málo skutočností má taký obrovský vplyv na šťastie a pôžitok, hĺbku či obyčajnú zábavu zo života ako priateľstvá, ktoré máme. Nie len, tie, futbalové.

Môžu to byť priateľstvá a kamarátstva s našimi partnermi, rodinnými príslušníkmi, spolupracovníkmi a ľuďmi, ktorých poznáme už pár rokov, alebo odmalička.

Dokonca v dnešnej dobe aj s ľuďmi, ktorých sme nikdy nestretli, lebo žijú na druhom konci sveta. Aj preto, lebo si s nimi píšeme  či úprimne, dôstojne, ústretovo komunikujeme. Trebárs aj na sociálnych sieťach. Vďaka tomu sa mohol zrodiť tento redakčný produkt internetových portálov PriateliaDikly.sk a Duklasport.sk o živote a jeho vnímaní našim priateľom, prirodzenou ľudskou autoritou, pánom Róbertom Striešom, obyvateľom Banskej Bystrice. Aj touto cestou ďakujeme všetkým za jeho prečítanie.