A MUŽSTVO AKTUALITY

Druholigová dráma pokračuje, prekvapenia ako na bežiacom páse

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Z hlavy tohto hráča, Lukáša Laksika padol pár sekúnd pred koncom stretnutia MFK Dukla – Inter Bratislava 1:1 vyrovnávajúci gól. V prvom polčase dve výborné strelecké pozície na vsietenie gólu však predtým dlhodobo zranený ostrostrelec Dukly nevyužil.

Futbalové dozrievanie mestskej druholigovej Dukly Banská Bystrica potrebuje trpezlivosť, ale čím ďalej tým viac, hlavne na domácom štadióne, predovšetkým bodovú ostražitosť. Prikazuje to bodová matematika, herný potenciál s ktorým MFK Dukla vstúpila do jarnej odvety a hlavne i počtovanie tých druhých.

Čo z toho, že napríklad v dnešnom 22. kole futbalisti v červeno – bielom oblečení tvrdili počas I. polčasu s bratislavským Interom futbalovú muziku, keď ani z najvyloženejších situácií nedokázali dať gól a keďže Inter pôsobil hlavne v útočnej fáze takmer bezzubo, skončil polčas bez gólov. Viacerí diváci na tribúne tvrdili, že v tom druhom bude MFK Dukla gólovo aktívnejšia ako slabý súper, čo zďaleka nebola pravda.

Žlto – čierni mali vo svojom hernom zoskupení predsa len o niečo rýchlejšie typy futbalistov, začali hrať na brejky a keďže po jednom takom faulovala obrana domácich útočiaceho hráča hostí, bol z toho trestný kop spoza šestnástky a prvá strela, ktorá mala ohroziť bránu domáceho Krejčího. Keď obrana Dukly zlyhala pri jednom z ďalších útokov Interu, bol z toho rohový kop a po ňom ako sa to hráčom MFK Dukly často stáva, prišiel center do šestnástky a pohotový Emil Hamadej, z vnútra pokutového územia nikým nekrytý pohotovo skóroval.

Hráčov Dukly bolo v šestnástke dosť, ale pasívne sa prizerajúcich na strieľajúceho protihráča. Hodiny ukazovali 58. minútu a na ukazovateli skóre svietilo 0:1. O štyri minúty Inter znova unikol pomalej a staticky hrajúcej obrane MFK Dukla, lenže skvelý Adam Krejčí zázračne čaroval takmer na bránkovej čiare. Hosťujúci Charmi Ekangamene ho naviac pri skvelom zákroku fauloval, dostal druhú žltú kartu a po červenej sa porúčal z ihriska

Domáce mužstvo sa hotovalo vyrovnať, ale tak to už býva, čím človek chce urobiť s loptou väčšie zázraky, tým ho to malé guľaté čudo menej poslúcha. Ak k tomu pripočítame už tradične zlú hraciu plochu a od úvodnej štvrťhodiny na ihrisku chýbajúcich dvoch zranených kľúčových hráčov základnej zostavy Dukly – S. Saviča a B. Vaščáka, nervozity pribúdalo čoraz viac. Pribúdalo veľa nepresností, zo strany Interu aj zámerného zdržovania hry, ale futbalovej krásy bolo čoraz menej.

Bežali posledné sekundy zápasu keď loptu po krídle potiahol zľava k súperovej šestnástke  Róbert Polievka, presne zacentroval a ťažkotonážny Lukáš Laksik hlavou predsa len rozvlnil sieť dobre chytajúceho Libora Hrdličku, aby sa nakoniec rozišli súperi zmierlivou remízou.

Už cestou z tribúny diváci krútili hlavami keď sa dozvedeli, že o záchranu bojujúce Lipany doma prehrali s topiacou sa Lokomotívou Košice 0:1 a do záchranárskych prác namočený až po uši 1. FC Tatran Prešov pokoril FC Šamorín na stadióne v Stropkove, kde má domové právo 2:0. Keďže FC Petržalka už včera doma hrala nerozhodne so zostupom ohrozeným Trebišovom 0:0  a Bardejov stratil bod po góle v záverečných minútach s Tatranom L. Mikuláš , keď mohol v tej poslednej dostať aj druhý gól, aby nakoniec zaknihoval konečný výsledok 1:1, tabuľka na dne je ešte viac zauzlená. Posledné Lipany v nej majú 21 bodov, predposledný Slavoj Trebišov pre horšie skóre má 23 bodov, rovnako ako tretí od konca  1. FC Tatran Prešov. Veľmi blízko pod červenú čiaru zostupu sú hneď 3 ďalšie mužstvá, ktoré získali po 24 bodov – najnižšie pre najhoršie skóre je na 13. mieste Slavoj Trebišov,dvanásta priečka patrí Interu Bratislava a 11. miesto Partizánu Bardejov. Nad nimi je desiaty MFK Dukla Banská Bystrica so ziskom 27 bodov. Ten istý bodový zisk má aj 9. v tabuľke Šamorín a ôsma rezerva extraligovej Žiliny má 28 bodov. Do zostupovej priepasti sú namočení už aj hráči FC Petržalka, ktorí získali zatiaľ 31 bodov, ale najbližší zápas hrajú v Liptovskom Mikuláši a ten stráca na vedúci celok súťaže FK Pohronie len 6 bodov, rovnako ako druhá v tabuľke Skalica. Dokonca nad postupom môžu stále uvažovať ešte aj v Poprade, lebo doposiaľ získali už 39 bodov.  

V ďalšom kole sa stretnú: FK Pohronie – MFK Dukla Banská Bystrica, Partizán Bardejov – ŠK Odeva Lipany, Tatran L. Mikuláš – FC Petržalka, Inter Bratislava – Tatran Prešov, FC Šamorín – MFK Skalica, Slavoj Trebišov – Dubnica nad Váhom, MŠK Žilina „B“ – Lokomotíva Košice a KFC Komárno – FK Poprad. Keďže prekvapenia v súťaži pribúdajú ako na bežiacom páse, tabuľka po budúcom víkende môže napovedať celkom iným záverečným bodovým počtom.