A MUŽSTVO AKTUALITY

MFK Dukla demonštroval na Pohroní účelný a kvalitný futbal

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Tréner Stanislav Varga (na zábere v pozadí vľavo) sa nemohol pozerať na prednosti technickej zohratosti dua v červenom oblečení – Polievka – Savič, už ani v domácom zápase Dukly s bratislavským Interom, lebo Saša Savič si na zlom teréne už v úvode zápasu podvrtol členok. Po súboji na Pohroní však bol s hrou i výsledkom oveľa spokojnejší ako v tom predchádzajúcom. Napriek tomu, že FK Pohronie hralo dynamickejší, krajší a futbalovo ľúbivejší futbal ako Inter.

V chladný piatkový podvečer bolo na súboj 23. kola II. futbalovej ligy medzi FK Pohronie a MFK Dukla zvedavých vyše 1 400 divákov, ktorí videli na kvalitnej hracej ploche vďaka obom mužstvám zaujímavý súboj. Ten v konečnom účtovaní vyznel priaznivejšie pre mužstvo spod Urpína. Rovnako úspešnejší boli aj na zápase prítomní banskobystrickí diváci, z ktorých dominovali sústavným vysoko fair – play športovým povzbudzovaním členovia FAN klubu banskobystrickej mestskej Dukly. Napočítali sme ich v priestore pre nich vyhradenom takmer 200, aby sa im po zápase prišli poďakovať samotní hráči v tradičnom červeno- bielom oblečení.

MFK Dukla nastúpila k dôležitému zápasu v zostave: Krejčí – Migaľa, Prikryl, Kupčík, Vajda – Polievka, Snitka, Wilwéber, Tóth, Starší – Laksik. Teda bez kľúčových zranených opôr  Sašu Saviča a Vaščáka. Najmä Savičovi muselo byť  pred zápasom ľúto, že si pre podvrtnutý členok na zlom, ba až nefutbalovom teréne banskobystrických Štiavničiek , nemôže pod reflektormi v Žiari nad Hronom zahrať svoju technickú a pre oko diváka príťažlivú hru. Jeho spoluhráči všetko vynahradili.

Už v úvode zápasu dal Vajda po centrovanej lopte vedúci gól hostí a keď po pár minútach zlikvidoval skvelú útočnú aktivitu hráčov Pohronia mrštný Krejčí, aby loptu preniesol do útočnej fázy a v nej ju pred bránu krásne prihral Staršiemu Polievka, bolo po desiatich minútach na ukazovateli skóre neuveriteľných 0:2. Neuveriteľné a neočakávané vedenie MFK Dukla pre tých, ktorí nepoznali hernú stratégiu trénera Stanislava Vargu .

Ten poslal od začiatku na ihrisko do stredu poľa Tótha s úmyslom eliminovať hlavne tvorivosť domáceho kapitána Pellegriniho, ktorého Tóth skvelým obsadzovaním z konštruktívnej hry vypojil a keďže sa na trávniku neobjavil v zostave trénerského dua Nemec – Urgela ani obranca Tesák, ďalšia dominantná postava mužstva FK Pohronie, mohla MFK Dukla pokojnejšie plniť príkazy naordinované bývalým reprezentantom svojej vlasti, hráčom prestížnej anglickej ligy, Stanislavom Vargom.

Stály pohyb jej hráčov, brilantná a razantná hra obrancov, ale i sústavný pohyb všetkých hráčov hostí nepúšťali domácich často do blízkosti svojej brány, ba od 20. do 40. minúty im prakticky nedovolili priamo vystreliť na svoju bránu čo len jednu loptu! A potom aj keď sa taká príležitosť naskytla, skvelý Krejčí disponoval ohromnou pozornosťou a čítaním hry i úsilia hráčov FK Pohronie. Tí po zmene strán vyvinuli zvýšené úsilie skorigovať výsledok, ale dve výborné hlavičky ich útočníkov tesne minuli bránu hostí. Naopak, Laksik s Polievkom, podporovaní Starším, Wilwébrom i ďalšími, nútili obrancov Pohronia k veľkej ostražitosti, lebo vydarené a futbalovo umné prieniky hráčov Dukly postavili najmä Staršieho do situácie zoči – voči domácemu Jenčovi, ale Starší ho gólovo z dobrej pozície už nedokázal pokoriť.

Čím z pútavej hry stále viac a viac času ukrajovali hodiny, pribúdalo na kopačkách futbalistov v modrom oblečení viac nepresností v rozohrávkach. Naopak, Laksik pozbieral množstvo lôpt od protihráčov už v momente rozohrávky na ich útočné chúťky a tak do 85. minúty chránila Dukla umne svoj čistý štít. V spomínanej minúte však kopali domáci za sebou 3 rohové kopy. Všetky rozohrali nádherne, najmä po treťom sa ocitol na tráve pri vybehnutí hosťujúci Krejčí a domáci už – už chceli vidieť loptu za jeho chrbtom, ale vtedy pre zmenu zasahovali nekompromisne Prikryl, Kupčík, Migaľa a Vajda v obranných činnostiach a loptu vždy stačili odkopnúť tam, odkiaľ už gólové nebezpečenstvo bolo predsa len tlmené a umožňovalo hráčom stredu poľa v dresoch NFK Dukla vypomôcť aj v obranných činnostiach.

Keď však prekročili deliacu čiaru, podaktorých udivovala ich herná a tvorivá nápaditosť a tým aj futbalová zaujímavosť. V záverečných minútach poslal na trávnik tréner Varga po dlhšom čase Miroslava Gregáňa, ten tiež zobral loptu v útočnej fázy do svojej opatery, presťahoval sa do útočného priestoru, takmer k kútu šestnástky, čím nedovolil domácim posledný raz v nadstavenom čase dostať sa čo len na dostrel k bráne hostí.

Trénerský stratég Varga využil ďalšie striedanie Tótha a ten za potlesku tribún vystúpil z hracej plochy, keď už boli 3 cenné body pre hostí od súpera z 1. miesta druholigovej tabuľky v suchu. Dukla sa s 30 bodovým ziskom usadila do stredu tabuľky, aby mohla odtiaľ nastupovať k ďalšiemu dôležitému súboju, na Veľký piatok doma proti nebezpečnému Slavoju Trebišov, ktorý sa netají, že cestuje pod Urpín pre 3 – na svoju záchranu – veľmi potrené body.

Futbalový divák sa má na čo na Štiavničkách tešiť. Ostatné štatistické údaje aj zo súboja FK Pohronie – MFK Dukla 0:2(0:2) sú uverejnené na Futbalnete.sk.