AKTUALITY MLÁDEŽ

Dorasteneckú kvalitu MFK Dukla preverí Fomat Martin

Foto: Roman Reptiš | Text pod foto: Dresy súčasného dorasteneckého kolektívu MFK Dukla oblieka viacero kvalitných futbalových talentov. Vyrastú nám z nich v našich futbalových podmienkach znova hráči, ktorí budú schopní nosiť v dresoch štátnej reprezentácie medaily z významných špičkových európskych a svetových futbalových súťaží ako tomu bolo v minulosti? Tak sa zvyknú robiť odpočty skutočnej pravdy o futbalovej kvalite v tom, ktorom štáte. Tento záber je zo zápasu o majstrovské  body medzi Rimavskou Sobotou a MFK Dukla Banská Bystrica v kategórii U17, ktorý skončil výsledkom 1:8 …

O čom sa dá zoširoka a pozitívne písať v súvislosti so zápasom, v ktorom prvý polčas vyhrá dorastenecký tím U19 MFK Dukla v Rimavskej Sobote 9:0, aby potom za stavu 11:0 musel rozhodca stretnutia  predčasne v 73. minúte ukončiť pre nízky počet hráčov súpera na ihrisku v kolektíve domácej Rimavskej Soboty, ktorý klesol pod 7, lebo ostatní piati už nevládali čeliť hernej jednoznačnosti  Tóthovcov spod Urpína ?

Svedčí takej súťaži názov druholigová?… Nedevalvujú súťaž dorastencov samotní jej organizátori len preto, lebo našej mládeži sa futbalovo venujeme roky nesytémovo z pohľadu štátu vôbec?… Ako sa potom pozerá na svoje družstvo a jeho prípravu na zápas napríklad tréner kolektívu, ktorý dal za odohraných 23 kôl svojim súperom 136 gólov?

Všetko vážne otázky bez akejkoľvek neoprávnenej kritiky zbavovať niekoho funkcionárskej futbalovej neschopnosti. Chyby minulosti bližšej i vzdialenejšej v našom mládežníckom futbale nás dobiehajú v plnej nahote. A tak neprekvapuje, keď tréner vedúceho celku II. dorasteneckej ligy  U19 skupiny Stred Dušan Tóth tým médiám, ktorí mládežnícky futbal v Slovenskej republike komplexnejšie a dlhodobejšie sledujú odpovie:

„ Venujeme sa futbalovému zdokonaľovaniu, ale v rozohraných majstrovských súťažiach sa nám ťažko získavajú častejšie kvalitnejší súperi pre konfrontáciu našej kvality s tou, ktorej sa zvykne vravieť kvalita herne stúpajúca, prosperujúca zvyšovaniu úrovne tejto hry na Slovensku v rokoch budúcich. A tak ak ideme hrať také zápasy ako v Rimavskej Sobote, tréner sa spravidla venuje úrovni motivácie svojich hráčov vstúpiť do zápasu s maximálnou koncentráciou, hrať naplno, dávať góly a tešiť sa z nich i z herného prejavu. Mne neprichodí hodnotiť stav v iných družstvách tejto súťaže, lebo napríklad v Rimavskej Sobote či inde im podobných na danom úseku najlepšie vedia prečo a kde ich päta hráčskej základne najviac trápi. My sa musíme sústrediť na ďalší majstrovský zápas s Fomatom Martin na jeho pôde a potom po jeho odohratí odčítať stav kvality našej hry a práce v našich podmienkach.“

Zaujímavý pohľad aj cez strelené góly v zápase s Rimavskou Sobotou, ktoré v dresoch MFK Dukla dávali: Solivajs 3, Kostúr 2, Pollák, Hrudkay, Strapek, Gonda, Galko a Kladivák. Iste by ich bolo ešte viac keby…Ale nehrajme sa na keby…

Klaďme si otázky: Čo bude ďalej? Aká, kde a prečo je práve taká kvalita a taký stav? Analyzujme a dávajme odpovede, riešme a odstraňujme problémy. Bez toho, aby sme si ktokoľvek z nás mysleli, že len náš rozum je ten neomylný, s najlepším patentom na poznanie skutočnej pravdy o nedostatkoch, ktoré sa kopia v slovenskom klubovom i reprezentačnom dorasteneckom a žiackom futbale už roky. Nechváľme bezhlavo, neospevujme jednookých kráľov v málo kvalitných konkurenčných podmienkach, Veď dnes nemáme v špičkových kluboch Európy žiadneho slovenského futbalistu, mládežníci nám nezískavajú vo svojich kategóriách prestížne víťazstvá z ME či MS v jednotlivých kategóriách, tréneri reprezentačných mládežníckych kolektívov často aj nie svojou vinou verejne nekomunikujú o tom, ako to s kvalitou mládežníckeho futbalu vyzerá u tých najkvalitnejších vo svete.

Tam sa predierajú na povrch vlásočnice chýb súčasného stavu v slovenskom mládežníckom futbale. Nestačí po 23 kolách napríklad v II. dorasteneckej lige kategórie U17 suchopárne skonštatovať že tabuľku s malým náskokom v skupine Stred vedie MFK Dukla Banská Bystrica, ale už o kolo neskôr môže byť po jej zápase s Fomatom Martin na ihrisku Martina aj inak. To nie sú cesty k zlepšovaniu daného stavu.

Mienkotvorné médium o stave nášho mládežníckeho futbalu, ale aj odborné mienkotvorné médium o stave súčasného slovenského futbalu seniorov, na základe odpublikovaného a v slovenskom futbale registrovaného, chýba. Futbal nebol, nie je a nikdy nebude posúvať svoju kvalitu vyššie len prostredníctvom kvality zvyšovania príjmov z biznisu. Vyspelý futbalový svet to pochopil, napríklad aj slávny Real Madrid robí v tomto smere opatrenia. A nielen on.

Hlavne z toho dôvodu píšeme také riadky aspoň na stránky internetových portálov pre tých čitateľov a milovníkov futbalu, ktorým stav úrovne nášho futbalu nie je ľahostajný, na stránky portálov, ktoré venujú systematickejšie mládežníckemu a žiackemu futbalu časť svojho priestoru nielen prostredníctvom gólov a bodov …