AKTUALITY MÉDIÁ

Oslavy majstrov fotoobjektívom mladého fotoreportéra Sama Telúcha

Keď som mal tú česť byť súčasťou osláv 70 – tich rokov vzniku existencie športových hviezd, ktoré získavali celosvetové vavríny pod logom Dukla a ako novinár mal možnosť z rúk slávneho fotografa Jana Saudka preberať tiež jeho knižné vydanie umeleckej fotografie svetových hviezd pod logom Dukla, hľadiac na jeho videnie žijúcich olympijských víťazov, pani Dany Zátopkovej, Jana Železného, Barbory Špotákovej a ďalších, ktoré sú umiestnené v nádherne spracovanej knižke „Hviezdy“, jeho fotografie ma znova raz  úžasne oslovili, ale ako sa robí, to je pre mňa stále vec veľmi komplikovaná a zložitá.

S odstupom niekoľkých mesiacov sa mi dostali do rúk fotografie z osláv 30 ročnice získania titulu majstrov Československa vo futbale vtedajšími dorastencami Armádneho strediska vrcholového športu Dukly Banská Bystrica, ktorých viedol tréner Peter Benedik. Zahľadel som sa hneď na prvú, boli na nej malé futbalové ratolesti a povedal som si: Aktuálna fotografia zo súčasného detského futbalu musí byť realistická.

Neviem, či by so mnou slávny umelecký fotograf Jan Saudek súhlasil, ale vtedy, pri odovzdávaní jeho knihy mi okrem iného povedal aj toto : „ Všichni lidé jsme nástroje na které se hraje. Máme v sobě náboj smrti, rozkoše, vášně a touhy a když se vám podaří tento nástroj rozehrát, tak znějí struny temně nebo vysoko. Přes všechny pochybnosti se ale musíme pokusit je rozehrát. A pevně stát, dívat se vzhúru k hviezdám…“ Dúfam, že som po čase ním vyslovené veľmi v českom jazyku neskomolil. Ak áno, prosím o prepáčenie.

Ale hľadím na fotografiu číslo 2 z dielne mladého fotoreportéra, začiatočníka, Sama Telúcha. Približuje ňou kolektív, ktorý bojoval v retro dresoch Dukly Banská Bystrica dňa 22. júna toho roku na prekrásnom útulnom štadióniku kúpeľného mestečka Dudince, spolu s futbalovými internacionálmi domácich Dudiniec a hosťujúcej Korne.
Tak to vyzeralo, keď chcel brániť v streľbe povestnou ľavačkou Jožkovi Slobodníkovi obranca Dudiniec Ivan Laurinc za dôslednej asistencie ďalších spoluhráčov .
Ale všetkému predchádzal úvodný hvizd legendárneho Vranovčana s píšťalkou a odznakom FIFA, Ing. Vojtecha Christova, ktorý dal pokyn k netradičnému výkopu podujatia formou rozohrávky medzi generálnym riaditeľom Kúpeľov Dudince a.s., JUDr. Slavomírom Brzom ( na snímke vpravo a primátorom mesta Dudince PaedDr. Dušanom Strieborným ( vľavo). V pozadí pohľad na časť z tých, ktorí nastúpili na slávnostné zahájenie tohto podujatia čo najbližšie pred futbalovú tribúnu, lebo diváci chceli vidieť vzácne futbalové osobnosti zblízka.
Celý turnaj, o ktorom prinesieme reportáž o niekoľko dní aj písomnou formou, diváci sledovali, že okrem slávneho Ing. Vojtecha Christova, ktorý počas svojej bohatej futbalovej kariéry napríklad rozhodoval aj finálový zápas o titul majstra Európy Francúzsko – Španielsko, zápasy rozhodovali aj bývalí prvoligoví rozhodcovia Ľubomír Samotný ( druhý sprava) a Jaroslav Jekkel ( druhý zľava) , ale tiež hlavne na Honte známi rozhodcovia Laco Banár (prvý zľava) a mladý Gasidlo( prvý sprava) . Všetci sa zhostili svojej úlohy na výbornú!
A takto vyzerá spoločná fotografia po zápase Dukla Banská Bystrica – internacionáli Korne. Stav stretnutia bol po záverečnom hvizde rozhodcu Jaroslava Jekkela 1:1.
V prestávke medzi zápasmi rozdával riaditeľ občianskeho združenia „Ligoví stovkári“, krásne ceny mládežníkom z jednotlivých vekových kategórií. Tomáš Medveď, azda najznámejší a najagilnejší „hráčsky cestovateľ – futbalista“ , ktorému je tiež v známej a vyhľadávanej knižnej publikácii Futbaloví anjeli a démoni venovaná osobitná esej, bol tiež bývalým zverencom Petra Benedika, trénerského mága mládežníkov slávnej armádnej Dukly. Na podujatí odovzdal symbolický dres Ligy stovkárov ako čestné privilégium byť medzi nimi aj bývalému futbalistovi ČH Bratislava a hlavne slávnych VSS Košice či neskôr chvíľu aj Dukly Banská Bystrica, už spomenutému Petrovi Benedikovi (vľavo).
Nádherný dres mladého súčasného reprezentanta Slovenskej republiky Šafranka dostal aj talentovaný domáci futbalista Laco Kováč, ktorý napriek tomu, že by ešte pokojne mohol hrávať za 13 ročných chlapcov, reprezentuje domáce Dudince medzi druhoigovými žiakmi v kategórii 15 ročných. A aj tam hrá skvele a dáva často rozhodujúce góly.
Na tú veľkú parádu sa z lavičky náhradníkov pozerali so záujmom nielen jeho starý otec ( na snímke štvrtý zľava) ale i prítomný bývalý skvelý ligový stolný tenista Krupiny Ing. Štefan Barcík ( prvý zľava) tréner známych olympijských víťazov v atletickej chôdzi, Jozefa Pribilinca a Mateja Tótha, v Dudinciach dobre známy Juraj Benčík( druhý zľava) ale i športový publicista, už 15 rokov občan Dudiniec Jozef Mazár, či v tomto mestečku tiež úžasný futbalový zanietenec a manažér domácich internacionálov Milan Pavlovič, známy aj pod atraktívnym pseudonymom „Šuľa!.
A takto prenikal medzi kvalitnými protihráčmi v dresoch internacionálov Dudince známy ostrostrelec, pred 30 – timi rokmi jeden z majstrov Československa v dorasteneckom drese Dukly Banská Bystrica, neskôr hráč slávnej Slávie Praha či potom Slovana Bratislava, ale tiež člen Benedikovej pätnástky, ktorá hrávala futbalovú súťaž federálnej československej futbalovej ligy – Štefan Rusnák.
Takto sa pred fotoobjektív postavili tesne pred turnajom internacionáli domácich Dudiniec, ktorí obsadili v konečnom účtovaní turnaja striebornú priečku.
A akože inak. So svojimi bývalými zverencami , na fotografii zľava do prava, brankárom Marcelom Dohnálkom, najlepším strelcom dorasteneckej ligy, ktorý dal vo svojich osemnástich rokoch súperovým brankárom počas majstrovských súbojov v I. dorasteneckej lige 28 gólov a vyhral s náskokom Pohár Jozefa Adamca Norbertom Dikaczom, hráčom stredu poľa Andrejom Jaďuďom, ale potom aj s ďalšími sa dal po rokoch zvečniť aj ich lekár v mižstve, MUDr. Milan Urbáni, ktorý, samozrejme tiež neodmietol na podujatie pozvanie.
Reálna fotografia z futbalu detí upozorní napríklad, že ak vaša práca vyplní veľkú časť vášho života s futbalom a bude to jedným z dôležitých spôsobov, ako byť naozaj spokojný s jej výsledkami aj v dospelosti, je robiť užitočné veci pre nárast futbalovej kvality, ktoré považujete už rečou vlastného srdca za skutočne skvelé. A jediným spôsobom ako vykonávať skvelú prácu je milovať to, čo robíte. Tak, ako v tomto prípade milujú futbal aj tieto ratolesti.