MLÁDEŽ

História turnaja O pohár Jozefa Vengloša očami pamätníka

Foto: Ján Miškovič | Text pod foto: Keď sa medzi podaktorými odborníkmi súčasného školstva dnes hovorí o duálnej výchove ako o inovačnom procese, organizátori medzinárodného halového futbalového turnaja  O pohár Jozefa Vengloša sa majú právo nad takým konštatovaním iba smutne pousmievať. Nielen organizátori, ale aj mnohí účastníci, ktorým nikdy nebol, nie je ani nebude športový proces iba honbou za bezbrehou slávou či chudobným bezduchým materializmom. Dnes sa to po zorganizovaní 23 ročníkov tohto podujatia napísať právom dá. Prečo? Stačí sa hlbšie zoznámiť s obsahovým zameraním, komplexnou prípravou, samotným priebehom i vyhodnocovacími analýzami tohto podujatia. Potom každý, kto tak urobí, rýchlejšie pochopí prečo taký neformálny úsmev na tvári veľkej veličiny svetového športu, ktorou docent Jozef Vengloš ( na snímke prvý zľava) bezosporu je a zostane navždy. Vnímavý čitateľ pochopí, prečo sa z tvárí ostatných tiež šinie pokoj na duši. Veľa by o tom mohol hovoriť i zástupca banskobystrického Lions klubu Ing. Štefan Kršák, ktorý toto podujatie navštevuje roky pravidelne.

Uskutočneniu medzinárodného  halového futbalového turnaja o Pohár Jozefa Vengloša predchádzal futbalový turnaj 14  ročných žiakov, ktorý sa v roku 1993 konal z podnetu futbalového trénera Petra Benedika. Zúčastnili sa ho víťazi okresných kôl zo Stredoslovenského kraja. Okresné kolá tohto turnaja organizovali Domy pionierov a Centrá voľného času. Finále sa hralo pri príležitosti Medzinárodného dňa detí na futbalovom ihrisku Dukly v Banskej Bystrici. Aj tu sa odvíjala niť myšlienok uskutočňovať pre žiakov halový futbalový turnaj. Už nasledujúci rok v decembri 1994  sa v športovej hale Dukly na Štiavničkách uskutočnil prvý ročník halového futbalového turnaja. Víťazstvo si odniesli domáci futbalisti Dukly Banská Bystrica pred FC Nitra a Interom Bratislava. Organizačne sa na zabezpečení tohto podujatia podieľali a pri zrode tohto turnaja okrem trénera Petra Benedika stáli Ondrej Poljovka, František Babušík st., Viliam Lačný st., Katka Dacejová, Jozef Ivan, Štefan Zvalo,  Eva Murková, Anka Nogová, Helena Takáčová a Štefan Takáč.

Druhý ročník tohto futbalového turnaja v roku 1995 sa neuskutočnil pre chrípkovú epidémiu. Futbalový tréner Peter Benedik, ktorý sa venoval výchove mladých futbalistov medzitým oslovil veľkú osobnosť nielen  slovenského ale i európskeho a svetového futbalu – docenta Jozefa Vengloša so žiadosťou o prepožičanie svojho mena do názvu tohto turnaja. Ten túto ponuku prijal a tak tretí ročník turnaja v roku 1995 už niesol jeho meno. Víťazstvo v tomto ročníku si vybojovali futbalisti Slovana Bratislava pred FC Nitra a Duklou Banská Bystrica. Najlepším hráčom bol vyhlásený Filip Šebo z bratislavského Slovana..Organizátori tohto turnaja sa každým rokom snažili nielen o vylepšenie organizačnej, ale i futbalovej úrovne podujatia. Trochu iným, než tie predchádzajúce , bol rok 1998 v ktorom štartovalo 1O družstiev-5 v kategórii mladších a 5 v kategórii starších žiakov. Po prvýkrát  sa na tomto turnaji predstavilo aj zahraničné družstvo -maďarský LSC Vác, ale aj výber žiakov Stredoslovenského futbalové zväzu. Mottom tohto ročníka bolo: “Futbal alebo drogy. My sme si vybrali futbal“

V živej pamäti mi ostal finálový zápas v roku 1999, kedy o víťazovi turnaja rozhodovali až pokutové kopy. V nich boli šťastnejší žiaci ŠK Benekol, ktorí porazili Jupie Banskú Bystricu. Tretí skončili mladí futbalisti z maďarského Vácu. Súčasťou turnaja v tomto roku boli i zápasy internacionálov Spartaka Trnava, ktorých priviedol na banskobystrickú palubovku legendárny  Jozef  Adamec. Súperom „bílych andelov“ bol kolektív internacionálom Dukly Banská Bystrica. Tvorili ho v prevažnej miere futbalistami z Benedikovej futbalovej liahne. Tento vložený zápas organizoval veľký priaznivec Dukly, odchovanec banskobystrického futbalu, Lubo Janík. Hral sa aj zápas futbalových osobností. Okrem iných v zeleno čiernom oblečení hral aj docent Jozef Vengloš. V ich dresoch sa objavili i niektoré známe osobnosti politického a spoločenského života, napríklad vtedajší minister obrany Pavol Kanis či predstaviteľ Lions klubu Banská Bystrica Ľubomír Šovčík. Súperom im bol výber trénerov zúčastnených na tomto turnaji. Tých pre zmenu posilnili niektorí odchovanci Petra Benedika, konkrétne Štefan Rusnák, Radoslav Kozinka, Juraj Lešták a ďalší. Žiaci zúčastnených družstiev, ktorí na turnaji štartovali,  dostali možnosť vidieť hrať svojich trénerov. Prítomné dospelé publikum prekvapilo milo športové povzbudzovanie týchto mladých adeptov futbalu.. Po prvýkrát sa organizačne na podujatí prezentoval LIONS  klub Banská Bystrica, ktorý je i v súčasnosti jeho spoluorganizátorom.

V roku 2000 priviedol do Banskej Bystrice družstvo Lokomotívy Košice zlatý olympijsky medailista z Moskvy František Kunzo, ktorého na olympijské hry vybrali reprezentační tréneri Havránek a Cerman z banskobystrickej Dukly. Na tomto ročníku som už pôsobil v úlohe redaktora televízie AZTV a televízny šot z tohto ako i ďalších ročníkov som sprostredkoval televíznym divákom. Je pravda, že podujatiu sa začala venovať aj verejno- právna STV. Víťazstvo v tomto ročníku si po prvýkrát vybojoval zahraničný účastník a  do Poľska si ho odviezli chlapci Wisly Krakow.  V tom čase som urobil i rozhovor s ich trénerom dr.Stanislavom Chemiczom. Pri obhajobe svojho víťazstva v roku 2001, keď chlapci z Krakowa skončili na druhom mieste ma tréner Chemicz požiadal,či by som mu  televízny šot a materiál z týchto dvoch ročníkov nesprostredkoval…Sľúbil som mu to a tak v lete v roku 2002 sme sa stretli v Krakove na štadióne Wisly, kde som mu sľúbený televízny materiál na C-dečku odovzdal. Pozval ma do svojej trénerskej kancelárie. Pri pohľade na fotografie z nášho turnaja a pri jeho nadšenom rozprávaní som si naplno uvedomil aký veľký ohlas má tento turnaj   a víťazstvo na ňom v zahraničí, u trénera Wisly osobne, ale i  u jeho zverencov..Som presvedčený, že je to tak i v českom kolektíve Sigmy Olomouc, ktorá v posledných ročníkoch si z turnaja odniesla 3 víťazstvá. Pozitívne odozvy prichádzali organizátorom nielen z Hanej na Morave, ale od organizátorov žiackeho futbalu z Ostravy, Dukly Praha, Drnovíc či ,Brna. Chválou a vďakou za pozvanie na turnaj nešetrili ani maďarské kluby Vác, Dósza Ujpest, Ujpest, BVSC Budapest, či rakúsky či v FC Volksbank Leonhofen. Svedectvom ich účasti je aj publicistika v jednotlivých, na profesionálnej žurnalistickej úrovni spracovaných bulletinoch.

V posledných piatich ročníkoch sa vyprofilovali i  účastníci tohto turnaja..Popri klubových družstvách na ňom pravidelne štartujú i výbery krajských futbalových zväzov Slovenskej republiky. .Medzinárodný halový futbalový turnaj má za sebou 23 ročníkov. Štartovalo v nich viac ako 25OO mladých futbalistov. Pre niektorých bol tento turnaj odrazom do veľkého futbalu. Za všetkých spomeniem aspoň mená Šebo, Považanec, Ďuriš, Stoch ,či mená súčasných slovenských reprezentantov Hamšík, Pekarík, Greguš, Škriniar ..

Mnohí z účastníkov tohto turnaja rozdávajú radosť futbalovým priaznivcom na futbalových trávnikoch v nižšich súťažiach nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Pri bilancovaní uvedených ročníkov by som nerád zabudol na tých, ktorí pomohli pri jeho organizácii. Či to už boli nebohí Viliam Lačný st. Pavol Huťka, Ján Chladný, Jozef Pikula , Ján Dubínyi, alebo  ešte i dnes žijúci   René Babušík,.Viliam Lačný ml., lekári Andrej Patka  Ján Pikula a Milan Urbáni, ale aj zaujímaví a futbalu oddaní ľudia Marian Šoučík, Vladimír Gašpír, Štefan Kocka, Robo Kazík, Jozef Vengloš ml., učitelia Miroslav Chovanec ,Peter Pinter a Ján Žuffa, ďalej Štefan Kreutz, Dučan Fitzel, Štefan Zvalo , ktorý ma v roku 1998 vystriedal pri rozhlasovom mikrofóne a v úlohe hlásateľa  pôsobí doteraz. K turnaju  neodmysliteľne patrí fotograf Janko Miškovič. Veľký význam tomuto podujatiu prikladá i samotný docent Jozef Vengloš, ktorého meno tento turnaj nesie. V súvislosti s pomocou pri zabezpečovaní organizačných úloh sa patrí spomenúť  i zástupcov krajského a slovenského futbalového zväzu, primátorov mesta Banská Bystrica a viacerých vedúcich  predstaviteľov nášho mesta, ktorí predvianočného podujatia v banskobystrickej hale Dukly na Štiavničkách pravidelne zúčastňovali a zúčastňujú. Organizátori turnaja každoročne okrem odmeňovania družstiev na základe umiestnenia vyhodnocujú i nalepších strelcov, brankárov a hráčov..V mnohých prípadoch ocenenia pre nich v podobe dresov a futbalových suvenírov venovali známe futbalové osobnosti ako napriklad Hamšík, Moravčík, Carembue, Považanec ,Stoch, ale  i hráči Dukly Praha, bývalý riaditeľ Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Peter Korčok a ďalší .Pravidelné ceny oceneným hráčom odovzdávajú i bývalí hráči či už z banskobystrickej Dukly, alebo iných futbalových oddielov. Pre mladých futbalistov je to nielen vzácna pamiatka a možnosť vidieť na živo  známe futbalové osobnosti, ale  i motivácia na ich nasledovanie. V úlohe divákov na tomto turnaji sme okrem iných mohli vidieť i olympijských víťazov Antona Tkáča, Jozefa Pribilinca a Františka Kunza, či futbalových internacionálov Mareka Penksu, Karola Praženicu, Roba Semeníka a ďalších.

V tomto období už vrcholia prípravy na 24.ročník tohto podujatia, ktorý sa uskutoční  16. decembra tohto roku. Tak ako každý rok, ani teraz nebudem na turnaji chýbať a  tento raz v pokoji v úlohe diváka budem pozorne sledovať súboje našich a zahraničných účastníkov. Som presvedčený, že i tohto roku sa medzi stovkou mladých futbalistov objavia talenty, ktoré o pár rokov budú reprezentovať Slovensko na významných futbalových podujatiach.