A MUŽSTVO AKTUALITY

Strelecký koncert futbalistov MFK Dukla v priateľskom zápase

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Aj keď je táto snímka ešte z nedávneho turnaja v Priechode, dokumentuje, že hráči MFK Dukla absolvuj svoju tohoročnú prípravu na náročné boje v II. lige s úžasným chcením pripraviť sa na súťaž čo najlepšie. Zdá sa, aj vďaka mladým, nádejným futbalistom, ktorí sa prezentovali i v zápase s Brusnom, konkurencia v mužstve MFK Dukla veľmi vzrástla a o takéto krásne herné pohľady na hru mnohých nie je ani v príprave núdza.

Pri príležitosti 85. výročia založenia FK 34 Brusno-Ondrej dňa 6. júla 2019 Jaroslav Šiška a Jozef IVAN pripravili pre čitateľov Klubu priateľov Dukly túto pohľadničku.

Milá slávnosť, nie každodenná, poskytla pozorovateľovi tohto krásneho podujatia v sobotu 6.7.2019 v Brusne viacero pozoruhodností. Futbalový klub 34 Brusno-Ondrej si pripomínal 85. výročie založenia organizovaného futbalu v obci. Na priateľský zápas si pozvali druholigový klub MFK Dukla Banská Bystrica.
Pred samotným otvorením zápasu si domáci organizátori pripomenuli založenie organizovaného futbalu a stručný prierez celou 85-ročnou históriou klubu. Členovia novozvoleného výboru futbalového klubu Martin Šebeš, Ján Gera, Matej Parolek, Pavel Lihan, Marián Lehocký, Filip Martiak, Miroslav Mojžiš a Adolf Lunev potom na ploche futbalového ihriska odovzdali Pamätné listy k 85. výročiu založenia organizovaného futbalu v Brusne za dlhoročnú aktívnu činnosť a rozvoj futbalu v obci bývalým významným hráčom minulosti.
Všetci ocenení si zaslúžia aby sme ich menovite uviedli: Jozef Huťka, Milan Huťka, Marian Huťka I., Marian Huťka II., Oldrich Pavúk, Július Mlynarčík, Vladimír Šebeš, Vladimír Lehocký, Pavol Peťko, Dušan Zázrivec, Ján Francisty, Dušan Ďuriančik, Pavol Citara, Jozef Citara, Dušan Zázrivec, Juraj Barla, Karol Bakoš, Ján Krakovský a Jaroslav Uhrík.

Zápas, ktorý bol súčasťou osláv, sa začal o 16:22 po skončení slávnostného úvodu. Hrací čas bol netradičný: 1. polčas hrali jeho aktéri 40 minút  a 2. polčas 36 minút.

Aj vývoj zápasu a konečný výsledok bol netradičný. FK 34 Brusno-Ondrej – MFK Dukla Banská Bystrica 0:16 (0:9), góly: 08. Cibula, 13. a 14. Dolný, 19., 20., 21. (hetrik za 3´) a 32. Laksík, 23. vlastný Mlynarčík, 36. a 44. Vajda, 48. Bača, 51. a 55. Bagarić, 61. a 76. Krejčí, 69. Tóth.
Zápas rozhodovali: Tomáš Kolofík (BB) – Milan Legíň (BB), Rastislav Kubančík (Pohronský Bukovec);
Prizeralo sa 130 divákov, domáci nastúpili v šachovnicových čierno-bielych dresoch a čiernych trenírkach, Dukla celá v modrom.

Zostavy:
FK 34 Brusno-Ondrej (4-4-1-1): Kajdík Peter 1 – Martin Parobek 16, (41. Matúš Oravec 4), Peter Šebeš 10 (41. Branislav Plško 3), Ľubomír Lehocký 5 (K), Martin Mlynarčík 2 (41. Andrej Čilík 19) – Branislav Kostrec 15 (41. Matúš Bráz 6), Tomáš Černil 8, Tomáš Dutka 7, Marek Uhrík 14 – Adam Svinčík 12 – Filip Šávolt 9
Tréner: hrajúci tréner Martin Parobek 16

MFK Dukla Banská Bystrica (4-1-4-1): Július Nôta ml. 23 – Patrik Vajda 18 (52. Viktor Tóth 7), Erik Gaško 5, Samuel Straka 15, Patrik Solivajs 3 – Viktor Tóth 7 (41. Radovan Môcik 6) – Peter Kolláti 11 (K) (41. Andrej Macuľa 4), Jozef Dolný 10 (41. Peter Bača 8), Jakub Cibula 16, Martin Hrudkay 12 (K1) (52. Adam Krejčí 2 (K2)) – Lukáš Laksík 9 (41. Marko Bagarić 17)
Tréner: Štefan Rusnák

Hráči MFK Dukla, ktorých v zápase priviedol na ihrisko s kapitánskou páskou na rukáve Peter Kolláti, od úvodných minút zápasu diktovali tempo hry.  Už v 5. minúte sa prezentoval tvrdou strelou vedľa ľavej žrde domácej brány Laksík. O minútu na to ušiel domácej obrane po ľavej strane Solivajs a svoje sólo zakončil strelou do náručia domáceho brankára. Prvý úspech hostí zaznamenal v 8. minúte  Cibula, ktorý dorazil strelu Laksíka, ktorú pred neho vyrazil domáci brankár Kajdík. V 13. a 14. minúte sa presadil Dolný, ktorý 2. gól MFK strelil z trestného kopu spoza šestnástky a pri 3. góle zúžitkoval center z pravej strany a zo 7 metrov  upravil na 0:3. Potom v rozpätí 3 minút v 19., 20. a 21. minúte Laksík zaznamenal čistý hetrik, asi najrýchlejší vo svojej kariére, a MFK Dukla viedol 0:6. V poradí 7. gól v domácej sieti si po strele Dolného v 23. minúte dal domáci Mlynarčík, ktorý nedokázal loptu odkopnúť spred čiary, ale jej pomohol do siete. Domáci brankár Kajdík sa niekoľkokrát vyznamenal pri strelách Hrudkaya, Straku, Dolného, Tótha ale do skončenia 1. polčasu ešte 2x kapituloval. Napriek 16 gólom to bol najlepší hráč domácich!

V 32. minúte po krásnej krížnej strele Laksíka z ľavej strany a v 36. minúte po strele Vajdu medzi nohy rozhodeného Kajdíka, ktorý sa vracal do brány potom ako práve vyrazil bombu hráča Dukly.

Do 2. polčasu MFK Dukla, aj domáci súper, vystriedali po 4 hráčov. Vstup do druhého polčasu mal MFK Dukla veľmi dobrý. Už v 41. minúte Vajda centrom z pravej strany našiel v šestnástke úplne voľného Bagariča ale ten sám zoči voči domácemu brankárovi prestrelil bránu. 10. gól hostí zaznamenal Vajda v 44. minúte. Celkom 11. gól v domácej sieti padol v 48. minúte z kopačky Baču. V 51. minúte MFK vystriedal 2 hráčov. Z ihriska odišli Hrudkay a Vajda a na ich miesto sa vrátil na ihrisko Tóth a do útoku brankár Adam Krejčí. Potom sa 2 gólmi zaskvel Bagarič, ktorý v 51. a 55. minúte zvýšil vedenie MFK na 0:13. V 59. minúte sa zaskvel tvrdou strelou z hranice šestnástky Krejčí, ktorého strelu reflexívne na rohový kop vyrazil domáci brankár Kajdík. Po jeho rozohraní Tóth veľmi pekne na hranici šestnástky našiel po zemi voľného Krejčího a ten v 61. minúte z prvej trafil rutinovane k ľavej žrdi tvrdou strelou a bolo 0:14. V 69. minúte Tóth po peknej akcii Krejčího a jeho strele, ktorá sa odrazila od ľavej tyče domácej brány, upravil spred čiary na 0:15. V 71. minúte sa do svojej prvej šance dostali domáci futbalisti. Strelu Černila z ľavej strany zblokoval brankár Nôta za prispenia jedného z domácich útočníkov. V 74. a 75. minúte mohla skóre navýšiť Dukla. Môcikova strela išla priamo do stredu brány a Krejčí, ktorý opäť sám pred brankárom mieril vedľa ľavej žrde domácej brány. Záverečnú streleckú bodku za zápasom dal v „poslednej“ 76. minúte predsa len aktívny Krejčí, ktorý upravil na 0:16 a rozhodca odpískal koniec zápasu.

Pred zápasom, počas neho, aj po zápase sa stretli starí dobrí známi, výborní futbalisti, hrajúci v minulosti 1. aj 2. ligu, z ktorých snáď najznámejší sú Marián Huťka z Třinca, Jozef Huťka zo Strojární Martin, brankár Vladimír Šebeš pôsobiaci aj v Dukle BB v sezóne 1967/1968 v 2.lige, keď odchytal 4 zápasy a bol aj v historickom prvoligovom kádri v ďalšej sezóne.

Na útulnom štadióniku so 122 sedadlami na krytej tribúne bolo 130 divákov. Výborná pohoda, pivko, guláš, žinčica, ovčí syr, rebierka,…

Pre zrušený priateľský zápas maďarskou stranou, ktorý mali odohrať futbalisti MFK Dukla najbližšiu stredu 10. júla vo Váci (súper ešte nezačal prípravu), uskutoční sa v tento deň na banskobystrických Štiavničkách náhradné stretnutie MFK Dukla – „Juniori“ MFK Dukla, so začiatkom o 16.30 hod. a potom Dukla odohrá posledný prípravný zápas v Žiari nad Hronom s FK Pohronie v sobotu 13.07.2019 o 20.00.