AKTUALITY MLÁDEŽ

O pohár 75. výročia SNP na úvod víťazstvá Karvinej a Zlína

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Toto je ešte záber z barážového zápasu o postup do I. dorasteneckej ligy. Pablo Vals Polonyi  v drese FC Petržalka v súboji so strelcom druhého gólu MFK Dukla Michalom Piačekom. Pokiaľ bol Michal Piaček na trávniku v stretnutí so Zlínom, striedal v tomto zápase dobré okamžiky so slabšími. Vraj každý začiatok, aj ten v prípade letnej prípravy je ťažký. Mnohí označili zápas MFK Dukla – Zlín na tohoročnom turnaji O pohár 75. výročia SNP za náročný. Pre hráčov, trénerov, divákov a priznajme úprimne, aj pre samotných novinárov. Prečo? O tom po turnaji prostredníctvom niekoľkých analýz.

Jeden z najstarších futbalových turnajov dorastencov v staručkej Európe začal vo štvrtok 18. júla toho roku písať v centre Slovenského národného Povstania v Banskej Bystrici svoju päťdesiatu kapitolu. „Toho roku bude hrať 5 dorasteneckých kolektívov v kategórii U19  s dôstojným hráčskym i herným obsadením systémom každý s každým 50. ročník turnaja O pohár SNP na futbalových ihriskách v Banskej Bystrici – Radvaň, potom v Priechode a na záver, v sobotu 20. júla, kde bude i slávnostné odovzdávanie cien, v Banskej Bystrici – Kremničke. Na futbalovej tráve MFK Dukla, kde budú hrať od tohoročného augusta svoje majstrovské zápasy v domácom prostredí o body I. dorasteneckej ligy zverenci trénera Dušana Tótha v dresoch MFK Dukla. V premiére turnaja padol žreb na dvojice: Podbrezová – Karviná a po nich MFK Dukla – Zlín. V piatok dopoludnia nastúpia v Radvani proti sebe kolektívy maďarského Diosgyorgu a Podbrezovej, „ povedal pre magazín www. Klubpriateľovdukly.sk športový riaditeľ podujatia Ján Roháč.

V prvom zápase videli prítomní diváci kvalitný, obojstranne útočný futbal, so slušnou technickou hrou oboch kolektívov a šťastnejším gólom v sieti brankára Podbrezovej. Minuloročný obhajca prvenstva Karviná, porazila Podbrezovú aj preto, že o ten gól predsa len pôsobila najmä v záverečnej štvrťhodine futbalovo konsolidovanejšie ako jej súper, ktorý chyboval hlavne v koncovke prostredníctvom viacerých finálnych prihrávok v blízkosti brány chlapcov z Karvinej.

Celkom iný priebeh mal druhý turnajový zápas, v ktorom ani najvernejší priaznivci dorastencov MFK Dukla nepoznali v mnohých prípadoch, kto v jej dresoch nastúpil. Tréner Dušan Tóth okomentoval predzápasovú atmosféru svojho družstva pre čitateľov tohto komentára takto: „ V pondelok prišlo na prvý tréning v prípravnom období na náročné boje v I. dorasteneckej lige celkom 29 hráčov. Medzi nimi sedem tých, ktorí v barážovom stretnutí nastúpili v Zlatých Moravciach vo víťaznej zostave MFK Dukla čím zabezpečili postup nášho kolektívu do náročnej prvoligovej dorasteneckej súťaže aj pre kategórie U17 a U16, Samozrejme, že do tohto kolektívu, ktorý dnes bude hrať po dvoch dvojfázových tréningoch, zaradím od úvodných minút najmä tých hráčov, ktorých okrem spomenutých tréningov v podstate ani nepoznám. Samozrejme, že nemôžem postaviť celé družstvo iba z ašpirantov na prvoligový dorastenecký dres i keď už podaktorí v Banskej Bystrici futbal v drese Dukly ako žiaci či mladší dorastenci hrali. Postavím však do I. polčasu pri rozostavení 4 – 2 – 3 – 1 isto túto zostavu: Trnovský ( pôsobil v Podbrezovej) – Laurinc ( vrátil sa z Ružomberka) Plško, Prívara ( dorastenec z Čadce) Herc – Gonda, Tvrdý ( bol na skusoch v Žiline, ale hrával v Kysuckom Novom Meste) – Piaček, Výbošťok( chlapec zo Stožku ktorý tiež skúšal dorastenecký chlebík v inom klube) Strapek – Bagarič ( objavil sa aj v zostave nášho „A“ mužstva dospelých počas letnej prípravy. V II. polčase zasiahnu do hry aj ďalší, mám na mysli Baláža, Ďuricu, ktorého tiež budem vidieť hrať po prvý raz v zápase, Koreňa, Hanesa a Kostúra. Nebudem ich zväzovať zvláštnymi hernými pokynmi. Chcem vidieť ich tvorivosť, kreativitu, futbalové myslenie. Samozrejme, budem si všímať aj hru súperov.“ Stalo sa. Po zápase sme  trénera Tótha o charakteristiku zápasu MFK Dukla – Zlín, ktorý skončil výsledkom 0:4 (0:1) nepožiadali. Na analýzy prípravy bude čas. Záverečných 12 minút turnajovej snahy v spomenutom súboji okomentoval náš spolupracovník Jozef Ivan takto:

„ O osude zápasu sa rozhodlo posledných 12 minút. Domáca obrana najprv v šestnástke faulovala prenikajúceho kapitána hostí Dávida Tkáča, ktorý nariadený pokutový kop premenil a bolo 2:0 O dve minúty na to mal tretí gól na kopačke Robin Hruška ktorý centrovanú loptu z ľavej strany zo 6 metrov trafil do domáceho brankára. Domáci mohli znížiť ale prenikajúci Kostúr z ľavej strany trafil len pravú bočnú sieť hosťujúcej brány a niekoľko minút na to strelu prenikajúceho Laurinca hosťujúca obrana odvrátila na rohový kop. Tretí gól hostí zaznamenal z trestného kopu z 20 m Filip Lehký a štvrtý gól v záverečných sekundách zápasu prelobovaním domáceho brankára dal hosťujúci kapitán Dávid Tkáč.“ K tomu je potrebné dodať, že tak prvý ako potom tretí a štvrtý gól idú na vrub oboch brankárov , ktorí sa objavili v drese MFK Dukla. Obaja sú v MFK Dukla na skúške. Tréner Tóth má plán vyskúšať aj ďalších 2 – 3 perspektívnych futbalistov, ktorí hrali II. dorasteneckú ligu v kategórii U17. Nič to však nemení na skutočnosti, prvoligový dorastenecký chlebíček bude pre všetky tri družstvá, ktoré budú I. dorasteneckú ligu hrať, pečený z takej múky, akej budú schopní a ochotní podstúpiť svoje tréningové muky. Tóthovi samotnému, ale ani jeho asistentovi Holéczymu niet v príprave čo závidieť. Herná kvalita v II. lige je oproti I. lige oveľa nižšia. Podaktorí neúspešní futbalisti z I. dorasteneckej ligy sa priznávajú, že sú leniví, ale tak, aby to vyzeralo, že sú vyliečení z ctižiadosti. Vraj na mnohých úrovniach slovenského futbalu sa zvykne tvrdiť, že futbalová láska a futbalová ctižiadosť sú už dávno sprisahancami. Ako tomu v skutočnosti v MFK Dukla je ukáže isto aj tohoročná dorastenecká prvoligová jeseň.