A MUŽSTVO AKTUALITY

Ako futbalista skvelý, obdivovaný, ako tréner zásadový, svojský

Foto: archív trénera | Text pod foto: Stanislav Varga ( na snímke)  iste vie, čo so sebou prináša trénerská robota i hráčske povinnosti a divácke nároky. O fanúšikoch Dukly sa vyjadril po zápase s Petržalkou pozitívne. Ocenil priaznivú divácku kulisu i potlesk, ktorý hráči dostali za tie lepšie a krajšie futbalové momenty. Ako vyznieva z jeho odpovedí, tie negatívne stránky sa bude snažiť už v zárodku tréningovým procesom meniť.

Robiť rozhovory s futbalistami či ich trénermi nie je nikdy jednoduché. Hlavne ak viete, že máte pred sebou človeka, ktorý vzbudzuje ducha slobodného premýšľania a rozvíja cit osobnej zodpovednosti. Neviem, ani som sa nepokúšal zisťovať, že či to začal robiť už pred príchodom z rodných Lipian pri Prešove do futbalovou históriou oveľa viac opradeného Bardejova, alebo v Tatrane Prešov, kde futbalovo zrel v rokoch 1994 – 1998.

Na československé pomery, v populárnom Slovane Bratislava získal svoj prvý titul majstra republiky medzi seniormi, ale aj vysoké ocenenie – druhé miesto v ankete Najlepší futbalista Slovenskej republiky v roku 2000. Celkom 5 krát sa umiestnil počas svojej hráčskej kariéry, v tejto ankete, v prvej desiatke. Dvakrát sa objavil v jedenástke roka, bol hráčom anglického Sunderlandu, odkiaľ  kvalitné výkony posunuli do slávneho Celtiku Glasgow. S ním bol 2 krát majstrom Škótska, hral skvelé zápasy v Lige majstrov.

Mnohé futbalové pozitíva by sa ešte dali pripisovať k menu a priezvisku Stanislav Vargu, ktorý sa narodil v Lipanoch 8. októbra 1972. Teda v mestečku, ktoré má ani nie 7 tisíc obyvateľov a hrá podobne ako MFK Dukla Banská Bystrica II. futbalovú ligu.

Pod Urpínom mu banskobystrickí funkcionári ponúkli trénovať mužstvo červeno – bielych, ktoré do 11. kola v II. lige trénoval odchovanec banskobystrického futbalu Dušan Tóth.

 Pán Varga, v akom stave ste prevzali mužstvo?

Vo veľmi dobrom na naše amatérske druholigové pomery. Rýchle som však zistil, že hráči sa boja v zápase o body urobiť chybu, zariskovať, rozhodnúť sa ísť individuálne za svojho strážcu i celú súperovu obranu. Na tom budeme musieť popri rýchlosti azda najviac popracovať.

Poznali ste chlapcov MFK Dukla z tohoročných zápasov o druholigové body už pred príchodom do Banskej Bystrice?

Sledoval som súboje o druholigové body návštevou zápasov, ktoré hrala doma Lokomotíva Košice a zavše som sa išiel pozrieť aj do Popradu na domáce majstrovské stretnutia  FK Poprad. Z hráčov  Banskej Bystrice som do príchodu na Štiavničky nikdy nikoho netrénoval.

Kedy ste sa rozhodli, že prídete  trénovať klub, v ktorom trénersky aj v iných mužstvách pôsobili vo veľmi krízových rokoch pre futbal  Banskej Bystrice hlavne domáci odchovanci?

Ponuku som dostal po 10. kole, keď MFK Dukla prehral doma svoj zápas o gól s MFK Tatran Liptovský Mikuláš.

Na banskobystrických tribúnach a medzi banskobystrickou futbalovou verejnosťou  pred vašim príchodom na Štiavničky odznelo, že s vami funkcionári MFK Dukla rozprávali oveľa skôr?

Nie je to pravda. Na moje trénerské pôsobenie v mužstve mi vyslovili ponuku po už spomenutom 10. kole II. ligy v tejto futbalovej sezóne.

Hovorili ste aj o posilách?…

Prebrali sme mnoho vecí, ktoré súvisia s vedením mužstva v pozícii hlavného trénera …Posila však musí byť posilou…

…dobre. Opýtam sa inak. Cítite potrebu posilniť hráčsky tento kolektív, ktorý teraz vediete?

Toto na čo sa pýtate je spojené s ekonomickou situáciou v klube. Súhlasím, že MFK Dukla potrebuje kvalitných hráčov, nie futbalistov do počtu, na súpisku…

Prišli ste k mužstvu a postavili ste na ihrisko v súboji s Bardejovom a Petržalkou tých istých hráčov, ktorých posielal na trávnik aj váš predchodca Dušan Tóth. Mnohí diváci tvrdia, že sa v hre nič nezmenilo?

Futbal sa hrá na góly, tie sme za posledné zápasy svojim súperom vsietili a ukázalo sa mi, že ide o veľmi tvárny kolektív. Prekvapilo ma, že chlapci pristupujú k tréningom zodpovedne, tréningové nasadenie im nechýba. Je pravda, že na tréningoch nie sú diváci a hráči nie sú zaťažení psychicky tak, ako v samotnom zápase.

Vráťme sa k zápasu s Petržalkou. Prečo ste striedali, podľa mojej mienky, najlepšieho hráča na ihrisku z kolektívu MK Dukla Róberta Polievku?

Mediálne som sa vyjadril, že som urobil chybu, lebo som ho nemal postaviť ešte po zápasovej odmlke k takému stretnutiu od začiatku zápasu. V závere mal kŕče v nohách, chytal sa za lýtka. On sa dole z ihriska nepýtal, ale ja som vedel čo robím a prečo to robím. Nechcel som riskovať, aby nám nebodaj potom chýbal na tréningoch a tým aj  v dôležitých súbojoch  s Dubnicou či Lipanmi na ich ihriskách. Nakoniec , tak stretnutie v Bardejove ako i to s Petržalkou bolo remízové. Čo je lepšie vyhrať v Bardejove a získať 3 body, alebo získať po bodíku v oboch zápasoch?…

Spomínate  Lipany. Ste ich rodákom, pri mužstve ste tam pôsobili ako tréner v období rokov 2011 – 2013. U podaktorých fanúšikov banskobystrického mužstva  to môže vyvolávať všelijaké myšlienky  o šťastnej či nešťastnej voľbe trénera z Východu,  odkiaľ je do záchrany namočených viacero mužstiev. Ako sa pozeráte na také konštatovanie?

Zaoberám sa inými myšlienkami. Napríklad tým, že hráči, ktorí poctivo trénujú, dodržiavajú zásady, ktoré v tréningu aj so svojimi asistentmi vyžadujem, nemôžu v pôsobiť v súbojoch o majstrovské body unavene, Tak ako tréner, ktorý prišiel vyhrávať s mužstvom nemôže rozmýšľať ani úvahovo a v trénerskej praxi konať  štýlom, ktorý ste naznačili a predostreli obsahom svojej otázky. Je pravda, že mi v Lipanoch žije mamička, ale som Prešovčan, s Tatranom som postúpil do I. ligy a po dobrých výsledkoch na Slovane či v Trenčíne ma tam  napriek tomu z trénerského postu poslali preč. Tým chcem povedať, že som trénerom mužstva, za výsledky ktorého zodpovedám v každom majstrovskom či pohárovom, alebo aj priateľskom zápase rovnako. Názov súpera nie je vôbec rozhodujúci. Ani prostredie, v ktorom moje mužstvo hrá. Spôsob hry o body, nasadenie hráčov, ich futbalová kvalita – to sú rozhodujúce faktory. Úvaha, ktorú ste otázkou naznačili  nemá opodstatnenie. Je pravda, že v Lipanoch mám plno známych, najbližšiu rodinu, nie iba mamku a keby som tak rozmýšľal, že odkiaľ som, alebo pôsobil, tak potom túto otázku som mohol dostať už pred zápasom s Bardejovom, ale ona môže rovnako odznieť aj pre stretnutiami  s Prešovom,  potom  možno aj so Slovanom či Trenčínom.

Je dobré, že ste hutne  poskytli  podaktorým futbalovým  priaznivcom svoj názor na také pohľady. Načrtli ste okrajovo odpoveďami , čo budete vo svojej trénerskej práci od mužstva vyžadovať. Nemyslíte si, že aj tréningová a herná koncepcia mládeže by mala byť súčasťou takých profesionálnych trendov?

Vy ste sa ma pýtali na prácu s „A“ kolektívom MFK Dukla. Otázky práce s mladými a smerovania klubu MFK Dukla do budúcnosti patria niekomu inému.

Vybrali ste si do funkcie asistenta bývalého trénera staršieho dorastu MFK Dukla Štefana Rusnáka sám, alebo vám ho ponúkli funkcionári?

Ak mám byť úprimný, niečo odznelo ako ponuka, s niektorými predstavami som pristúpil k takej spolupráci so Štefanom sám. Veď ho poznám ešte z ligy ako skvelého strelca a pre spôsob nasadenia v hre veľmi potrebného hráča….

Mám návrh. Na futbalových portáloch Klub priateľov Dukly a Športlandia.sk  prinášame nielen popisné komentáre o jednotlivých zápasoch seniorov MFK Dukla, ale často sa pokúšame prinášať aj pozápasové analýzy II. ligy dospelých v komplexe. Čo vy na to, ak by sme vás vždy po týždni v rubrike Pán tréner, na slovíčko, prinášali podobné rozhovory ako je tento úvodný?

Tak  tréner  ako i novinár, ktorý sa rozhodol podávať  publicisticky informácie o futbale, môžu svojou kvalitou práce buď futbalu pomôcť, ale môže aj uškodiť. Myslím si však, že z mojej strany nebude problém s odpoveďami na vaše otázky.

Ďakujem veľmi pekne za ústretovosť. Po zápase s Lipanmi sa isto budem na náš spoločný rozhovor opäť tešiť. Aj preto, lebo v tom prvom potvrdzujete svoju svojskú futbalovú vyzretosť a trénersky premyslený, zrejme i praxou overený štýl zodpovednej trénerskej roboty. Vaše odpovede iste zaujmú aj futbalového fanúšika.