A MUŽSTVO AKTUALITY

Športové prostredie, objektívny rozhodca, víťazstvo MFK Dukla

1Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Tawanda Muchaya  ( v červenom drese) je veľmi bojovným futbalistom v kolektíve MFK Dukla. Vie si vďaka rých losti a dobiedzavosti vypracovať aj gólové pozície. Ich premieňaniu však musí venovať v tréningovom drile veľa času. Potvrdil to aj súboj v Bardejove. Doma s Liptovským Mikulášom, odkiaľ je tento záber, si však na neho dávali vysokí stopéri dobrý pozor a presadiť sa mu nedovolili ani hrou, ani strelecky.

Pod vedením nového trénera Stanislava Vargu a v netradičných modrých dresoch nastúpili futbalisti MFK Dukla Banská Bystrica v Bardejove, meste ktoré si v sobotu 29.septembra a v nedeľu 30. Septembra toho roku oslavami pripomínalo 777. výročie prvej zmienky o tomto meste – na zápas 11 kola druhej futbalovej ligy. Od úvodných minút stretnutia sa futbalisti MFK Dukla snažili diktovať tempo zápasu .

Už v 8 minúte vyslal Ďanovský prvú strelu do priestorov domácej brány. Brankár Čikoš Pavličko si s ňou ľahko poradil, Najväčšiu šancu prvého polčasu mal domáci kapitán Milunovič v 12 minúte, keď sa dostal až pred ná brankára Dukly Krejčih, ktorý sa mu vrhol pod nohy a loptu chytil. Hráči v modrých dresoch sa snažili odpovedať strelami spoza šestnástky. Strely Snitku,Willwébera či Laksíka však išli mimo brány.

V 33 minúte Savič vybojoval loptu, prihral ju Migaľovi, ktorého strelu spoza šestnástky  domáca obrana odvrátila na rohový kop. Po jeho zahratí loptu z hlavičky Kupčíka domáci brankár zázračne na bránkovej čiare chytil. V 38 minúte po faule Migaľu na domáceho Dupkalu ten po odpískaní faulu nedovolene odplácal,  za čo uvidel červenú kartu a náš Migaľa žltú. Naši hráči počas celého prvé polčasu  mali loptu častejšie vo svojej moci, rozohrávali ju  však do zadu a do strán na čo domáci futbalisti stačili reagovať stiahnutím do obrany a tak naši futbalisti, ktorým chýbal moment prekvapenia, často útočili do plných.

V 41 minúte sa krásnou strelou z 30 metrov, ktorá opečiatkovala horné brvno domácej brány, prezentoval Prikryl . V polčasovej prestávke musel v kabíne tréner Stanislav Varga zvýšiť hlas na svojich zverencov, ktorým nabádal našich hráčov k dôraznejšiemu prístupu k zápasu, väčšej agresivite v osobných súbojoch a k dôraznejšiemu zakončovaniu. V 53. minúte striedajúci domáci Stachura  po faule lakťom na Kupčíka sa dostal k lopte v našej šestnástke a nekompromisne trafil ľavý horný roh našej brány 1:0. Naši hráči však naďalej hrali útočný futbal, ale skóre sa ani v 64. a 67. minúte po šanciach  Muchayu nemenilo

V 81. minúte sa na ihrisko dostal náš odchovanec Róbert Polievka, ktorý sa do Dukly vrátil zo Žiliny a v zápase vystriedal Willwébera. Svojimi prienikmi cez 2-3 domácich hráčov potvrdil svoj hráčsky potenciál a dokumentoval, že v ďalších zápasoch môže byť našou výraznou posilou. Vyrovnávajúci gól na 1:1 sa zrodil v 84 minúte keď  Lukáš Migaľa strelou z pravej strany asi z 25 metrov trafil pravý vynkel domácej brány. To však nebolo všetko,lebo o dve minúty neskoršie Gabo Snitka tak isto z pravej strany asi zo 17 metrov cez spleť brániacich hráčov upravil na konečných 1:2.

Víťazstvo futbalovejších hráčov MFK Dukla v tomto zápase bolo úplne zaslúžené. Hlavný rozhodca zápasu Marek Mastiš pískal veľmi dobre. Hre nechával spád, zbytočne ju nekúskoval a pískal na rovinu. Bodaj by sme  sa i v ďalších zápasoch či už na domácom alebo hosťujúcich trávnikoch  stretli s takýmto rozhodovaním. Hralo sa vo veľmi korektnom športovom prostredí, v ktorom sa dali povzbudzovaním počuť svojimi hlasivkami členovia domáceho „Fans klubu“.

Pre portál Klub priateľov Dukly bývalý hráč Dukly Banská Bystrica, odchovanec futbalu Bardejova, v ktorom Florián Štefančin okrem iného povedal: dnes žije, povedal:

„ Chudobnému aj z hrnca vykypí. Hostia boli futbalovejší, naši dali gól, aj keď po zbytočnom oplácaní hrali dlho oslabení. Zo strany domáceho futbalistu to bol veľmi zlý, nefutbalový moment. Taký gól aký dal hosťujúci Migaľa sa tak často nevidí ani v prestížnych súbojoch Ligy majstrov. Rozhodcovia boli objektívni, bodaj by taký trend rozhodovania v tejto vyrovnanej súťaži, kde môže vyhrať každý s každým, zotrval aj v ďalších súbojoch o cenné body. Bardejov dopláca na systém práce v určitých obdobiach, kedy kupoval hráčov aj z ďalekej cudziny. Ukazuje sa, že pre také kluby to nie je cesta tam, kde Bardejov so svojim futbalov pred rokmi bol.“

Pozápasové štatistiky:

Partizán Bardejov – MFK Dukla Banská Bystrica 1:2 (0:0)

Góly: 53. Stachura – 84. Migaľa, 88. Snitka. Rozhodoval: Mastiš. ŽK: Rocheu – Migaľa, Snitka. ČK: 37. Dupkala za nešportový hrubý faul v prerušenej hre (Bardejov). Diváci: 415.

Partizán: Čikoš-Pavličko – Berežný, Rocheu, Lukáč, Belunek, Dupkala, Grohoľ (88. Lipták) , Santos (74.Staško) , Siwahla (46. Stachura), Dybala, Milunovič

MFK Dukla: Krejčí – Migaľa, Prikryl, Kupčík, Savić – Snitka, Willwéber (82. Polievka), Starší, Ďanovský (70. V. Tóth) – Muchaya, Laksík (85. Žilinec)