A MUŽSTVO AKTUALITY

Keď súperi aj po rokoch dary rozdávajú… (…a logo Dukly má stále veľký cveng )

Foto: Marek Čecho | Text pod foto: Legendy, vzácne osobnosti futbalovej Dukly, písali roky jej bohaté dejiny svojimi kvalitnými futbalovými výkonmi doma i v zahraničí. Z prava do ľava počas osláv 50, výročia vzniku Dukly Banská Bystrica Marek Penksa, Vladimír Sivý, tréner Anton Dragúň a legendárny ostrostrelec Pavol Diňa.

Generálny manažér MFK Dukla Banská Bystrica, pán Milan Smädo nám cestou zo zápasu Slovenského pohára domov, okrem iného zatelefonoval do redakcie Klubu priateľov Dukly aj toto:

„ Priebeh zápasu Medzilaborce – MFK Dukla  nebudem komentovať. Na našom internetovom portáli tak urobili iní, publicistiku prenechávam publicistom. Cítim ako veľkú potrebu zdôrazniť prostredníctvom médií ako si funkcionári v jednom z najmenších okresných miest našej republiky vážia značku DUKLA. Človek, ktorý Dukle fandil a fandí mohol už pred stretnutím, počas jeho priebehu i po jeho ukončení pocítiť aký úžasný má táto značka cveng aj od Banskej Bystrice na vzdialenom východe Slovenska. Zvýšenej, nevšednej, nie každodennej pozornosti sa nám dostalo od  fanúšikov, prednostu Okresného úradu Medzilaboriec pána Radovana Balaja a domáceho predstaviteľa MŠK Spartak Medzilaborce Pavla Lukáčika. Milé, originálne, veľmi úprimné prijatie bolo pre mňa osobne veľkým prekvapením. Pohostinnosť, sympatie a náklonnosť k nášmu klubu pre nás znamenali veľmi veľa, veď na dnešný duel pripravili nádherné šály a vlajky aj s našim logom. Od dnešného dňa som aj ja fanúšikom Medzilaboriec a tak, ako si Medzilaborce ctia Duklu Banská Bystrica, si aj my budeme ctiť MŠK Spartak Medzilaborce.“

 Čo k tomu všetkému dodať? Z Medzilaboriec si MFK Dukla priviezla očakávaný postup v Slovenskom pohári. Tí ktorí chceli si v svojom vnútri priniesli aj dary úprimných ľudí Východu, ktorí Duklu nosia roky s úctou a obdivom v srdci.

Už v knihe Naša Dukla pod Urpínom, ktorá vyšla ešte v roku 2007, vysvetľuje Ing. Ivan Spišiak, v tom čase predseda civilnej funkcionárskej zložky futbalového klubu Dukla Banská Bystrica, že ho do funkcie predsedu futbalového klubu zvolili ešte ako 16 ročného v rodnej Palote, malej dedinke pri Medzilaborciach a tak bol v tom čase najmladším predsedom na tomto poste v celom Československu.

Keďže bol predsedom civilnej zložky FK Dukla Banská Bystrica v rokoch 1985 až 1991 zavítal s vtedy úspešnou prvoligovou Duklou Banská Bystrica aj do Medzilaboriec.

„Bol to v Medzilaborciach úžasný sviatok, keď sme tam s Duklou prišli. Obyčajný divák, jednoduchý človek, mohol zrazu Duklu „ohmatať“ zbližšia. Aj komunikácia s futbalovou verejnosťou v každom kúte republiky, aj v tom najodľahlejšom je potrebná a účinná. Dukla v tom čase okrem toho, že ponúkla hráčom sociálne istoty a možnosť hrať I. ligu, nemohla urobiť viac. Preto už hotoví prvoligisti, ktorí sa v Dukle ostrieľali, lebo získali skúsené futbalové ostrohy, odchádzali do futbalového sveta. Za našej funkcionárskej činnosti tak urobili Pavol Diňa, ktorý odišiel do Dunajskej Stredy, Ján Kocian sa rýchlo a dobre udomácnil v nemeckom Sant Pauli a Marek Penksa videl svoju lepšiu budúcnosť  v nemeckej bundeslige. Aj také vedia byť historické spomienky“

Citoval autor knihy Ing.Ivana Spišiaka. A potom napísal báseň, z ktorej jeden verš znie takto:

„Nehľaď na Duklu nikdy krivým okom

Veď cesta Dukly nebola futbalom nemravná a zlá!

Kráčala k úspechom istým, pevným krokom

by história Dukly z mapy nikdy nezmizla!…

Skúsme dnes k tomu z roku 2007 dopísať ešte dva veršíky po rokoch:

„ …a Dukla ožila, vydriapala svoju česť z bahna ľudí zla a poroby

Škriabe sa pomaly z nánosov špiny kde sa cit ľudský už dusil….

Dnes mestská Dukla musí liečiť, stále iných podlé choroby

Ten obyčajný človek až z Medzilaboriec jej skúsil

ponúknuť náruč úprimnosti, úcty, vďaku, pomáhať, dobro tvoriť,

pokoj, hrať krásny futbal, veď také boli našich otcov spôsoby!

Klub priateľov Dukly píše riadky vďaky do Vášho váženého mesta

Kus symboliky ste nám až pod Urpín poslali

Pomáhať, spájať sa a nie rozbíjať to je správna cesta

Vďaka Vám všetkým, ktorí ste svetu znova raz svojsky, ale veľmi

úprimné, dnes prepotrebné dary aj pre futbal zaslali.