AKTUALITY MÉDIÁ

Symbol slovanstva a odkazu hodnôt Slovenského národného povstania

Foto: Ján Miškovič | Text pod foto: Fotoreportér Ján Miškovič sa nezaprel. Kým k prítomným rozprávali organizátori podujatia o symbolike sadenia líp, on hľadal svojim objektívom vďačné úlovky. Týmto záberom zdokumentoval ako slovám primátora Jána Noska načúvajú napríklad Peter Boroš ( na zábere tretí zľava) Vladimír Országh s dcérkou Teou, alebo členovia úseku mediálnej osvety MFK Dukla Jozef Ivan či  Jozef Mazár.

Na prvý pohľad všedná októbrová sobota. Tá v 19. októbrové dopoludnie v srdciach mnohých v sebe skrývala niečo viac. Pod Pamätníkom Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici stála s loptami či rýľami v rukách takmer stovka ľudí, aby z úst viacerých načúvala aj takým slovám: „ Ďakujem vám, že ste prišli, aby sme aj symbolickým otvorením tu, pred Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici zvýraznili, že nezabúdame na odkaz našich otcov, dedov, ktorí v Slovenskom národnom povstaní neváhali obetovať ani svoje životy, aby mohli žiť ich potomkovia pod nebom mieru. Naše občianske združenie získalo najviac hlasov v tohtoročnom participatívnom  rozpočte mesta Banská Bystrica projektom „75 líp k výročiu SNP“. Prišiel čas vysadiť stromy Povstania v našom meste. Je dôležité, aby odkaz Slovenského národného povstania išiel z generácie na generáciu. Vysadených 75 líp  bude našou symbolikou pripomínajúcou významné historické udalosti našich dejín “ povedal na úvod predseda úspešného občianskeho združenia Ing. Vladimír Ivan.

Nás z internetového magazínu Klub priateľov Dukly zaujímali hlavne známe tváre nie len banskobystrického, ale aj svetového športu, samozrejme najviac aktéri a podporovatelia futbalového klubu MFK Dukla, pokračovateľa armádnej Dukly Banská Bystrica. Keď pre partnerský internetový magazín Športlandia.sk ešte pred pár mesiacmi povedal okrem iného primátor mesta Ján Nosko aj toto:

 „Ak bude MFK Dukla zvyšovať kvalitu svojich aktivít a bude potreba vytvoriť z tohto klubu akciovú spoločnosť, mesto sa rozumnej aktivite brániť nebude. Ale chce to dokumentovať na verejnosti múdre a progresívne smerovanie tohto klubu.“ V spomenutý deň bol pán primátor Ján Nosko, ako to býva v Európskom meste športu 2016 z jeho strany pravidlom, medzi športovcami znova s múdrou myšlienkou i pozdravom:

„Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí ste prišli podporiť túto peknú myšlienku vlastnou angažovanosťou. Známy strom, lipa, žije spravidla 500 – 600 rokov. Krásny vek na prežitie a stále osvojovanie si odkazu statočných bojovníkov v Slovenskom národnom povstaní. Neformálny postoj k mierovému životu a úprimnej demokracii.“ Samozrejme, že obsah jeho slov bol bohatší. Hlavne v nadväznosti na zaznamenané výroky iných:

„Nie náhoda, že je tu toľko osobností športu. A už vôbec nie, že je tu dobré zastúpenie Klubu priateľov Dukly. Tej našej, pod Urpínom. Futbalom začala šíriť Dukla v šesťdesiatych rokoch minulého storočia nárast športovej kvality najskôr v meste, potom v regióne, neskôr v celej Československej republike, ale rovnako úspešná bola aj v športe Európy ba i celého sveta. Tak ako logo Dukla aj strom lipa v sebe skrýva veľa symboliky. Pán primátor veľmi vhodne spomenul dlhovekosť tohto stromu, my v Klube priateľov Dukly k tomu dopisujeme stále v súvislosti s už spomenutým stromom aj symboliku slovanstva a tým života v športe a so športom. Samozrejme, futbalom zvlášť. V našich radoch MFK Dukla máme tu, pri výsadbe dokonca dvoch členov, aktívnych členov nášho klubu i dobrovoľnej organizácie Zväzu protifašistických bojovníkov. Práve i pri vzniku športovej Dukly Banská Bystrica stáli predovšetkým priami účastníci protifašistického odboja a priami účastníci historických bojov na Dukle. Mnohí sa snažia spochybňovať SNP, narúšať pokojný mierový život. O chvíľu vysadí aj naša štvorica jednu lipu ako symbol návratu našej futbalovej Dukly spod Urpína do I. futbalovej ligy. Spájajme sa pre ľudské dobro, ľudské zdravie, pokoj a kvalitný šport“ – tak sme si stihli značiť slová a vety do poznámkového bloku, ktoré voľnou debatou počas práce pri pracovisku č. 12 rozprávali medzi sebou Jozef Ivan, Ladislav Martinka, Ľubo Janík a Jozef Mazár.

Historicky zdokumentované. Takto vysadili svoju lipu v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici hokejista a úspešný tréner Vladimír Országh so svojou dcérkou Teou.

Tam, kde vedľa vysádzal lipu aj známy bývalý hokejový reprezentant Slovenskej republiky, majster sveta v Goteborgu a úspešný tréner hokejových banskobystrických baranov, 3 roky aktívny hráč NHL Vladimír Országh so svojou dcérou Teou. A čo pre čitateľov tohto riportu povedala táto tretiačka základnej školy?

„Prečo som tu prišla? Ocko mi povedal, že pôjdeme vysadiť strom, tak som prišla“ vyriekla, stihla sa úprimne pozrieť ako si to zapisujeme do redakčného bloku a nedala sa vyrušovať z pomoci svojmu ockovi. To sme však už mali na papieri zaznamenané aj výroky Petra Boroša, dnes šéftrénera brankárov Futbalovej akadémie Slovana Bratislava.

„Branskársky som vyrastal a dozrieval vo futbalovej Dukle pod Urpínom. Som rád, že patrím do slávnej družiny odchovancov futbalového klubu s tak slávnym logom aj vo svetovom futbale. Dorastenci Dukly Banská Bystrica víťazili na mnohých prestížnych turnajoch naprieč celou futbalovou Európou. Dukla spod Urpína hrala v európskych súťažiach kvalitné zápasy s poprednými klubmi Európy, prečo by sme tu dnes nemohli my samotní víťaziť nad sebou pohybom v zdravej prírode pre zdravé mesto športu. Rád som tu prišiel s rodinou. A ak chcete poznať môj názor na súčasnú Duklu? Myslím si, že tá mestská, futbalová je z najhoršieho von. Sympatické úspechy súčasného „A“ mužstva je potrebné premieňať na návraty do úspešných futbalových rokov z obdobia, keď Dukla patrila k ozdobám nášho československého mládežníckeho i seniorského futbalu. Viem, že to vyžaduje čas i náročnú tímovú prácu srdciarov a futbalových odborníkov v prepojení na celospoločenský život v meste i regióne.“

Rovnako sa patrí zaznamenať aj živé slová skutočných majstrov ľudí od novinárskeho pera. Už po príchode pod Pamätník SNP sme sa zvítali s Ivorom Lehoťanom, Dušanom Dubovcom, Máriom Hanzalom či dvorným fotografom väčšiny dôležitých akcií v meste Banská Bystrica, Jánom Miškovičom. Pre čitateľov tohto nevšedného príspevku sme si zapísali slová výraznej športovej novinárskej osobnosti, nositeľa novinárskej Ceny Gaba Zelenaya, člena úzkeho vedenia IBU Ivora Lehoťana:

„Prišli sme sami podporiť to, čo symbolizuje samotná akcia „75 líp k výročiu SNP. Zasadíme strom života pre krajšie a pokojné spolunažívanie. Samozrejme, že k tomu sa snažíme prispievať aj našou denno – dennou novinárskou prácou. A ako vnímam súčasný banskobystrický futbal? Škoda by bola nevyužiť núkajúcu sa príležitosť postupu do najvyššej futbalovej súťaže. Futbalová eufória vie robiť divy. Nezahadzujme ju. Patrí sa takú šancu pevne uchytiť za pačesy a rovnako ešte náročnejšie pracovať na úseku futbalovej mládeže a detí. Veď niektoré súčasné mužstvá nemajú dnes čo v I. lige robiť. Nepomáhajú zvyšovať ani kvalitu súťaže ani zdravý rozvoj futbalovej hry. MFK Dukla má v sebe veľa z toho, čo súčasná I. liga potrebuje, čo potrebuje náš žiacky, ale aj dorastenecký futbal!“ 

Zasadili sme lipy, s nimi zároveň prostredníctvom internetových magazínov a ďalších internetových portálov a novín aj niekoľko potrebných myšlienok nie len na futbalové uvažovanie, ale hlavne na kvalitné celospoločenské konanie prostredníctvom hry hier, ako sa o futbale zvykne v bežnej, neformálnej reči vravieť.