AKTUALITY MLÁDEŽ

V dorasteneckej lige bez výhry v kategórii U19 Michalovce a Banská Bystrica

Foto: Samo Telúch | Text pod foto: Každé väčšie futbalové víťazstvo sa rodí po náročných súbojoch. Nebolo tomu inak ani v pamätnom zápase kvalifikácie o postup do I. dorasteneckej ligy v Zlatých Moravciach, kde o postup bojovali mladí futbalisti FC Petržalky a MFK Dukla Banská Bystrica ( v červeno- bielom oblečení) po ukončení futbalovej sezóny 2018/2019. Chlapci MFK Dukla zvíťazili 2:0. Škoda by bolo príležitosť, hrať v I. dorasteneckej lige s troma družstvami v MFK Dukla premrhať. Času na zlepšenie výkonnosti a zosúladene kvalitnejších praktík v práci s deťmi a mládežou nie je veľa…

Čitateľa zaujímajú veľa raz v komentároch čísla, fakty, argumenty. Nuž, začnime pri komentovaní stretnutí 12. kola dorasteneckej ligy touto skutočnosťou. Z desiatich súťažných družstiev I. dorasteneckej ligy U19 zatiaľ v súťažnom ročníku 2019/2020 nezvíťazili ani v jednom zápase len dva kolektívy – futbalisti MFK Zemplín Michalovce a MFK Dukla Banská Bystrica. Obom kolektívom patrí v tabuľke jej dno a bude úžasným prekvapením, ak niekto iný, než práve jeden z uvedených bude chýbať v nasledujúcom ročníku I. dorasteneckej ligy.

Michalovce túto najvyššiu dorasteneckú súťaž hrajú za posledné obdobie dlhodobejšie, MFK Dukla sa do nej prebojoval po víťazstve v kvalifikácii nad FC Petržalka 2:0. Pod vedením trénera Dušana Tótha. Pri kolektíve MFK Dukla už druhý zápas pôsobí tréner Marián Strelec, odchovanec Benedikovej trénerskej futbalovej školy, ktorý podľa nášho poznania spolupracoval a aj dnes sa nevyhýba žiadnej spolupráci so svojim predchodcom Dušanom Tóthom v tejto náročnej funkcii. Aj Dušan Tóth je odchovancom známej trénerskej školy Petra Benedika. Je to ten istý Dušan Tóth, ktorý priviedol v úlohe trénera do II. ligy seniorov MFK Dukla. Osobnosť z trénerského postu v Banskej Bystrici známa. Aj Marián Strelec je trénersky medzi odbornou verejnosťou i medzi mnohými rodičmi, ktorí mohli jeho tréningové metódy sledovať a sledovať zásluhou svojich talentovaných futbalových ratolestí, známy. Mnohí o ňom tvrdia, a my sa k takým pripájame tiež, že ide o veľmi pracovitého a zodpovedného trénera, ktorý tiež dopláca na chyby iných.

Doplácal na mnohé z nich už dávnejšie a dlhodobejšie aj spomenutý Dušan Tóth. Píšeme a publikujeme verejne, že každý z nich forsíroval družstvu rozdielny štýl hry. Prečo? Tvrdíme, že v mládežníckom futbale MFK Dukla nebola z viacerých príčin až do postupu dorastencov U19 medzi dorasteneckú futbalovú elitu Slovenska koncepcia v mládežníckom futbale riešená koncepčne tak, aby bola pravidelne aj pre médiá, ak už nie všetky, tak aspoň tie, ktoré sa futbalovým životom v Dukle Banská Bystrica ešte aj pred vznikom MFK Dukla zaoberali, poskytovaná.

Nakoniec, dorastenecká Dukla bola klubom súkromným a mala na to právo robiť to, čo uznala za vhodné. Internetové magazíny Klub priateľov Dukly a www.sportlandia.sk tiež ešte neexistovali, história v súkromnom futbale Dukla mala svoj štýl, ktorý je neslušné, dnes pre nás prinajmenšom aj neetické rozoberať.

Keď prišiel záchranca, bývalý prvoligový hráč armádnej Dukly pán Milan Smädo, aby logo slávnej Dukly Banská Bystrica nevymazalo na večnosť bahno neodbornej funkcionárskej poroby z futbalovej mapy Slovenska a života vôbec a požiadal nás o mediálnu spoluprácu, privolili sme.

Dobre je písať dejiny, počas ktorých za dva existujúce roky MFK Dukla robila tak na úseku práce so seniormi ako i mládeže operatívne zmeny. Výsledok?

Muži MFK Dukla hrajú po rozpade seniorov Dukly v súčasnosti na špici II. ligy a dorastenci U19 obrusujú ostrohy v najvyššej slovenskej dorasteneckej súťaži. A tu sme pri podstate prečo o U19 po  prehre na domácom trávniku so Slovanom Bratislava 0:4, v 12. kole súťaže, píšeme inak ako býva po majstrovskom zápase zvykom.

Zápas skončil s takým istým výsledkom ako v premiérovom stretnutí MFK Dukla v I. dorasteneckej lige na súperovej pôde. Len pod iným trénerským vedením. Nie, nejdeme ani týmto komentárom stínať trénerovi Dušanovi Tóthovi hlavu, nedovolíme si kritizovať ani kroky terajšieho trénera pri družstve MFK Dukla v kategórii U19 Mariána Strelca. Nie je to potrebné. Na povrch celkom vyplávala okamžitá potreba riešenia systémovej a systematickej práce s mládežou počínajúc kategóriou prípraviek a končiac talentovanými chlapcami v doraste U19.

Už nie je možné viac čakať a niečo tolerovať. Talentovaní mladí futbalisti by sa nemali pričinením mladého klubu MFK Dukla stať tovarom. Talentovaní píšeme preto, lebo tí, ktorí nosia prívlastky, futbalista MFK Dukla, ba hrdia sa nimi aj na diskotékach, alebo aj takí, pre ktorých musia chodiť rodičia, resp, mamičky ráno o 03.00 na futbalové diskotéky zrejme v MFK Dukla miesto mať nebudú. Prvých vyhodil z kategórie U17 známy tréner a ešte známejší futbalista, Ľubomír Faktor. Dali pred futbalom a životosprávou prednosť alkoholu. Prehrešok ako hrom.

My za veľké zlo počítame aj to, že v mládežníckom MFK Dukla boli po pričlenení praktík z Dukly okrem hráčov a trénerov pričlenené aj nesystémové praktiky v práci s jednotlivými družstvami. Keď sme sa nedávno na túto tému rozprávali s generálnym manažérom klubu, už spomínaným Milanom Smädom, ten nám na priamu otázku odpovedal tiež chlapsky a priamo. „ Čarovný prútik neexistuje. Za pochodu budujeme nový klub. Aké boli praktiky v mládežníckej futbalovej Dukle dnes nie je podstatné riešiť. Podstatné je nastoliť dnes kroky systémové a systematické v čase, keď nás trápia v našom klube mnohé vážne veci. Pevné futbalové základy sa nebudovali a nebudujú v žiadnom klube ľahko. Výmena Dušana Tótha za Mariána Strelca nebola preto, aby sme odstrelili skúsenosti nášho úspešného trénera, ktorý sa v dvoch prípadoch podieľal na postupe našich kolektívov do vyšších súťaží. My musíme obnoviť stratégiu na úsekoch spolupráce v mládežníckom futbale systémovými krokmi tak v plánovaní a štýle tréningového procesu, ako aj budovaním optimálnej infraštruktúry pre jednotlivé družstvá. Trénera sme vymenili aj preto, lebo budeme v zime isto dopĺňať kádre dorasteneckých a žiackych kategórií. Výberom a nie náborom. Ako, aj o tom bude možná reč.“

Tieto slová práve dnes neuvádzame náhodou. Pozorovateľ zápasu MFK Dukla – Slovan, podotýkame podkutý odborne a preverený praxou i dlhoročnou spoluprácou s médiami, okrem iného povedal: „ MFK Dukla prehrávala polčas 0:1, ale hrala so Slovanom úplne vyrovnanú partiu.  Aj do II. polčasu nastúpila zrejme s odhodlaním pokračovať v systéme, ktorý jej zabezpečil bod v Ružomberku, kde hrala nerozhodne 0:0. Dnes doplatila na individuálne chyby. Vy sa ma pýtate či z dôvodu zlých návykov, alebo pre niečo iné? Ťažké je odpovedať jednoznačne. Tie góly dostala a ja ich vnímam ako potrebu s družstvom systémovo pracovať na získaní typologicky pre družstvo potrebných hráčov. Hráčov rozdielových. Takých, ktorí budú neskôr schopní pôsobiť v základnej zostave seniorov MFK Dukla. Za ich výber musí byť zodpovedný tréner po diskusiách. Odborných a s vedením klubu. Stagnácia na žiadnom mieste neobstojí. Náročnosť na kvalitu práce každého musí byť po každom zápase odpočítateľná. Ak sa tak nebude robiť, MFK Dukla to bude mať ťažké.“

Zaznamenávame tieto slová bez toho, aby sme komentovali po hernej stránke zápas MFK Dukla – Slovan Bratislava 0:4. Tento pohľad píšeme pre klubový magazín Klub priateľov Dukla, lebo priaznivci Dukly, ktorí sú roztrúsení po celom Slovensku sa takú informáciu majú právo dozvedieť. Majú právo poznať, čo sa v klube, na hrdosť loga vďaka dobrým výsledkom , deje v súčasnosti. Taký je jeden z dôležitých bodov Stanov Klubu priateľov Dukly. Futbalovej. Ešte z čias tej armádnej. Práve vtedy mala Dukla najväčší cveng i kvalitu. V zahraničí hlavne zásluhou mládeže priam skvelú! To dobré treba oživovať a náročne na ňom budovať i ďalšie slávne a dobré obdobia, ktoré prídu po nás.

A bezdomovci, futbalisti? Termín na zasmiatie, pobavenie, ale aj uvedomenie si, že dnes napríklad 1000 korunová mzda pre trénera nie je malá finančná čiastka. Na druhej strane, zďaleka nielen peniaze vytvárajú celoplošnú futbalovú kvalitu. Vo vyspelých mládežníckych kluboch, ktoré svoju kvalitnú prácu propagujú po celom svete, práve propagáciou kvality svojej práce peniaze do klubovej mládežníckej pokladnice získavajú, aby ich mohli účelovo a podľa kvality odvedenej roboty aj deliť.